Näin lajittelet joulun ja uudenvuoden jätteet oikein

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 19.12.2014 ja päivitetty 10.12.2019

Joka jouluinen muistutus kinkkurasvan oikeanlaisesta hävittämisestä ei ole turhaa, sillä edelleen taloyhtiöissä tukkeutuu viemäreitä paistorasvan takia. Myös muiden joulun jätteiden hävittämisen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Kinkun paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön, sillä rasva tukkii putkistot jähmettyessään. Viemäreiden kunnossapitovastuu on asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Jos asukas on kuitenkin kaatanut kinkkurasvat viemäriin ja putket ovat tukkeutuneet, hän on toiminut huolimattomasti ja vastuu aiheutuneista vahingoista on hänellä.

Oikea tapa hävittää kinkkurasva on laittaa jäähtynyt ja hyytynyt rasva biojätteeseen esimerkiksi sanomalehtikääreessä.

Lahjapaperit ovat energia- tai sekajätettä. Ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät painovärejä, tarroja ja teippejä. Paperisia tai kankaisia lahjapusseja voi käyttää uudelleen ja ne ovatkin hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää.

Tinojen myynti kiellettiin maaliskuussa 2018, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Säästyneitä tinojakaan ei kannata enää valaa, sillä tutkimusten mukaan lyijy aiheuttaa sikiövaurioita ja tinan kuumentamisessa syntyy höyryjä, joita joutuu hengitysilmaan ja näin myös valajien keuhkoihin. Kotoa löytyvät tinat voi viedä vaarallisten jätteiden konttiin ja pääkaupunkiseudulla myös HSY:n Sortti-asemille.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Joulukuusen voi viedä taloyhtiön jätekatokseen jäteastioiden läheisyyteen. Kuusta ei kannata pakata muoviin, sillä useimmiten kuuset päätyvät biojätteeseen tai hakkeeksi.

Jouluna ja uudenvuodenaattona syntyvän jätteen määrää voi vähentää yksinkertaisesti ostamalla ruokia kohtuudella, valitsemalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita tai antamalla aineettomia lahjoja.

Lue myös: Saako kerrostalossa ripustaa kranssin ulko-oveen ja muita joulun kysymyksiä

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet