Näin lajittelet joulun ja uudenvuoden jätteet oikein

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 17.12.2020

Joka jouluinen muistutus kinkkurasvan oikeanlaisesta hävittämisestä ei ole turhaa, sillä edelleen taloyhtiöissä tukkeutuu viemäreitä paistorasvan takia. Myös muiden joulun jätteiden hävittämisen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Joulun ja uudenvuoden aikaan tulee paljon erilaista ja poikkeuksellista jätettä, joka kannattaa opetella kierrättämään oikein. Joulun ja uudenvuoden jätteet ovat monelle kompastuskivi: Tiesitkö esimerkiksi, että lahjapaperi ei välttämättä kuulukaan paperinkeräykseen?

Kinkkurasva biojätteeseen tai dieseliksi

Kinkun paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön, sillä rasva tukkii putkistot jähmettyessään. Jouluna on varmasti muutakin puuhaa kuin selvitellä vesivahinkoa, joten rasvan kanssa pitää olla tarkkana.

Jos asukas kaataa kinkkurasvat viemäriin ja putket menevät tukkoon, on asukas vastuussa vahingoista. Pyhäpäivinä paikalle hälytetty huoltoyhtiö ja vesivahingot lasku voivat käydä kalliiksi.

Miten kinkkurasva sitten hävitetään? Oikea tapa on antaa rasvan jäähtyä. Hyytynyt rasva on helppo kaapia astiasta esimerkiksi sanomalehtikääreeseen tai biojätepussiin, jossa sen voi viedä biojätteisiin.

Jos astian tai pellin tarvitsee heti uudelleen käyttöön, voi rasvan valuttaa vaikkapa maitopurkkiin hyytymään. Rasvan voi imeyttää myös talouspaperiin tai kananmunakennoon, neuvoo HSY.

Paistorasvasta tehdään myös uusiutuvaa dieseliä. Vuosittain järjestettävä hyväntekeväsiyyskampanja Kinkkutemppu kerää joulun ajan rasvoja ympäri Suomen ja kierrättää niistä dieseliä. Kinkkutemppuun kelpaa kaikki ruoanlaitossa syntyvä paistinrasva, myös esimerkiksi kalkkunan tai kalan rasva.

Lahjapaperi ei välttämättä kuulu paperinkeräykseen

Lahjapaperit eivät nimestään huolimatta kuulu paperinkeräykseen, vaan ne ovat energia- tai sekajätettä, kuten ovat pakettinauhatkin. Liukaspintaiset lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät painovärejä, tarroja ja teippejä.

Lahjapaketoinnissakin voi suosia kierrätystä. Lahjat voi kääräistä esimerkiksi sanomalehteen, jonka voi laittaa paperinkeräykseen. Myös siistit lahjapaperit, erilaiset lahjanauhat ja lahjapussit voi käyttää uudelleen. Uudelleenkäyttäminen vähentää huomattavasti jätteen määrää.

Vanha tina on ongelmajätettä

Tinojen myynti kiellettiin maaliskuussa 2018, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Säästyneitä tinojakaan ei kannata enää valaa, sillä tutkimusten mukaan lyijy aiheuttaa sikiövaurioita ja tinan kuumentamisessa syntyy höyryjä, joita joutuu hengitysilmaan ja näin myös valajien keuhkoihin.

Kotoa löytyvät tinat voi viedä vaarallisten jätteiden keräykseen ja pääkaupunkiseudulla myös HSY:n Sortti-asemille.

Uudet, lyijyttömät tinat kierrätetään metallina.

Kynttilät ja valosarjat lajitellaan moneen eri paikkaan

Vuodenvaihteessa poltetaan paljon myös kynttilöitä. Nekin on syytä lajitella oikein:

  • Kynttilöiden steariini energia- tai sekajätteeseen
  • Pienten tuikkukynttilöiden ympärys metallinkeräykseen
  • Hautakynttilän metallinen kansi metallinkeräykseen
  • Hautakynttilä sekajätteeseen

Rikkoutuneet led-kynttilät ja erilaiset valosarjat eivät kuulu sekajätteeseen. Ne pitää viedä sähkölaitekeräykseen, joka on maksutonta. Pieniä, rikkinäisiä sähkölaitteita ottavat vastaan esimerkiksi useat elektroniikkaa myyvät kaupat ja kierrätyskeskukset.

Joulukuusi menee kuusikeräykseen, tekokuusi usein sekajätteeseen

Jos paikkakunnalla kerätään joulukuusia, voi kuusen yleensä viedä taloyhtiön jätekatokseen jäteastioiden läheisyyteen odottamaan noutoa. Kuusta ei kannata pakata muoviin, sillä useimmiten kuuset päätyvät biojätteeseen tai hakkeeksi.

Mikäli kuusi on päässyt jo kulahtamaan, se saattaa varistaa paljon neulasia. Kuusi kannattaakin kaataa esimerkiksi ison lakanan päälle. Lakanan kulmat sulkemalla kuuselle saa pussin, eikä rappukäytävä täyty neulasista. Lakanasta neulaset on myös helppo tyhjentää bioastiaan.

Muovikuusi on nimestään huolimatta sekoitus muovia ja metallia. Sitä ei laiteta muovinkeräykseen, vaan oikea paikka sille on sekajäte. Jos tekokuusi on selvästi pääosin metallia tai metalliosat ovat irrotettavissa, ne laitetaan metallinkeräykseen.

Jotta tekokuusi ei täytä koko jäteastiaa, sitä kannattaa taitella pienemmäksi.

Joulun jätteet täyttävät jätepisteet, joten malttia tarvitaan

Joulun jätteet täyttävät keräysasiat nopeasti. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä.

Roskapusseja tai pahveja ei saisi viedä nojailemaan täysiin jäteastioihin. Tällainen ylimääräinen jäte näkyy lompakossa, sillä jätehuoltoyhtiö laskuttaa ylimääräisistä jätteistä taloyhtiötä. Suojaamattomalla jätekatoksella linnut ja muut eläimet voivat innostua repimään pusseja ruoan toivossa, mikä sotkee ympäristöä.

Jouluna ja uudenvuodenaattona syntyvän jätteen määrää voi vähentää yksinkertaisesti ostamalla ruokia kohtuudella, valitsemalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita tai antamalla aineettomia lahjoja.

Lue lisää: Miten joulukuusi hävitetään taloyhtiössä?

Lue lisää: Kiertotaloudessa jäte saa uuden elämän, mutta millaisen?

Lue lisää: Tiedätkö, mihin keräysastiaan pizzalaatikko kuuluu?

Lue myös: Saako kerrostalossa ripustaa kranssin ulko-oveen ja muita joulun kysymyksiä

Aiheesta muualla:

Tutustu Kinkkutemppuun ja katso, missä on lähin keräyspiste

Lähteet: HSY, Uusiouutiset, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet