Taloyhtiön joulu – lue muistilista turvalliseen ja rauhalliseen juhlan viettoon

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 13.12.2022
Taloyhtiön joulu Pixabay

Tämän joulumuistion avulla joulu sujuu taloyhtiössä sopuisasti.

Saako rappukäytävää koristella?

Pelastuslaissa määrätään, että rakennusten uloskäytävillä ja kulkureiteillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Tavaralla tarkoitetaan esimerkiksi pahvilaatikoita, kirjakasoja, lastenvaunuja ja huonekaluja. Myöskään joulukuusta ei saa sijoittaa rappukäytävään.

Ovikransseja ei voida lain tulkinnan perusteella kieltää. Toki ovikranssin koossa on hyvä käyttää maalaisjärkeä: se ei saa vaikeuttaa rappukäytävässä liikkumista.

Paloturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu sekä taloyhtiön että asukkaiden vastuulle. Asukkaita kannattaakin muistuttaa paloturvallisuusasioista.

Saako parvekkeelle laittaa joulukuusen?

Joulukuusen voi sijoittaa parvekkeelle. Taloyhtiö on kuitenkin vastuussa siitä, ettei parvekkeilta putoa mitään alas ohikulkijoiden tai kulkuvälineiden päälle. Sen vuoksi kaikkien parvekkeella olevien tavaroiden on pysyttävä kaiteen sisäpuolella.

Häiritseekö naapurin joulunvietto?

Kerrostalokodissakin saa elää normaalia elämää ja vähän metelöidäkin, mutta toistuvaa tai jatkuvaa häiriötä ei tarvitse naapurien sietää. Yleisesti ottaen suurin osa naapurista kantautuvista äänistä on normaalia elämää, jota ei voida minkään säännön nojalla rajoittaa.

Joulumusiikin soittamista täysillä aamuyön pikkutunneilla ei kuitenkaan tarvitse kuunnella. Monessa taloyhtiössä on sovittu yörauhasta, jolloin asukkailta toivotaan hiljaisuutta.

Yörauha ja sen kesto merkitään tavallisesti talon järjestyssääntöihin. Jos naapurin metelöinti häiritsee, kannattaa aiheesta jutella ensimmäisenä naapurin kanssa. Naapuri ei välttämättä edes tiedä, että ääni kantautuu myös ympärillä oleviin asuntoihin.

Osaa asukkaista saattaa melun lisäksi häiritä välkkyvät valot. Myös kausi- tai jouluvalojen ripustaminen kuuluu normaaliin elämään taloyhtiössä, ja siksi ärsyttäviäkään kausivaloja ei voi kieltää.

Jos naapurin parvekkeella olevat valot häiritsevät, niistä kannattaa ihan ensimmäiseksi keskustella naapurin kanssa. Naapuri ei välttämättä tiedä, että valot heijastuvat myös toisiin asuntoihin.

Joulukinkun paistaminen

Liedelle tai uuniin ei pidä jättää mitään vartioimatta – tämä koskee myös joulukinkkua. Jo kotivakuutuksen suojeluohjeissa todetaan, että huoneistosta poistuttaessa on varmistettava, että liedestä ja uunista on katkaistu virta. Monessa joulureseptissä neuvotaan jättämään ruoka yöksi uuniin valmistumaan. Jos näin toimitaan, on syytä huolehtia uunin tilanteen tarkistamisesta muutaman tunnin välein.

Ennen joulun pyhiä kannattaa testata kodin palovaroittimet ja vaihtaa tarvittaessa patterit. Pidä myös sammutin ja sammutuspeite käden ulottuvilla.

Jos et muista, milloin olet viimeksi puhdistanut liesituulettimen, ennen joulukokkailuja on korkea aika tehdä sekin: liesituulettimeen kertynyt rasva nimittäin syttyy herkästi palamaan.

Muistathan, että kinkusta valuvaa rasvaa ei saa kaataa viemäriin, jotta viemäri ei tukkeudu. Pienen määrän rasvaa voi imeyttää paperiin ja laittaa biojätteeseen, mutta suuremmat määrät rasvaa kannattaa hävittää esimerkiksi suljetussa pakkauksessa sekajätteen mukana.  

Joulun lajittelu

Joululahjapaketeista kertyvät lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, sillä ne ovat päällystettyjä ja sisältävät painovärejä, tarroja ja teippejä. Tästä syystä ne lajitellaan energiajätteeseen. Mikäli taloyhtiön lähellä ei ole energiajätteen keräystä, paperit lajitellaan sekajätteen joukkoon.

Yksi hyvä tapa vähentää jätettä, on paperisten tai kankaisten lahjapussien käyttö. Niitä on helppo kierrättää lahjoissa vuodesta toiseen. Lahjat voi pakata myös sanoma- tai aikakauslehtipaperiin, jolloin kääreen voi laittaa paperinkeräykseen.

Joulun aikaan taloyhtiön jäteastiat täyttyvät helposti normaalia nopeammin, ja jäteyhtiö ajaa pyhinä myös vähemmän vuoroja. Mikäli huomaat täyden jäteastiaston, voit ilmoittaa siitä jätekatoksesta löytyvään jäteyhtiön puhelinnumeroon, tai jos sellaista ei löydy, omaan huoltoyhtiöön. Vältä jätteiden laittamista astiaan, joka on jo täynnä.

Joulu poissa kotoa

Jos suuntaat joululomalla ulkomaille tai mökille, tutun naapurin kanssa kannattaa sopia pienestä naapuriavusta. Esimerkiksi postien hakeminen laatikosta ja pihan kolaaminen lumesta pitää talon asutun näköisenä ja myös kotiinpaluu onnistuu mukavammin.

Ennen reissuun lähtemistä on hyvä tehdä normaalit varotoimenpiteet ja tarkistukset, ettei esimerkiksi pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen hana jää huomaamatta päälle.


Alkuperäinen artikkeli on julkaistu kotitalolehti.fi:ssä joulukuussa 2022.