Saako kerrostalossa ripustaa kranssin ulko-oveen ja muita joulun kysymyksiä

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 10.12.2019

Saako ovikranssin ripustaa oveen rappukäytävässä? Entä mitä pitäisi huomioida, kun ripustaa parvekkeelle jouluvalot? Kokosimme neljä asiaa, jotka perinteisesti mietityttävät joulun kynnyksellä.

Saanko ripustaa kranssin ulko-oveen?

Asuntojen ulko-oviin kiinnitettävät joulukranssit ovat sallittuja koristeita rappukäytävässä. Ovikoristeet eivät ole paloturvallisuusriski, eikä niiden käyttöä voida siksi kieltää lailla.

Muistathan, että porraskäytävissä ei saa pelastuslain mukaan säilyttää mitään muuta tavaraa, esimerkiksi lastenvaunuja. Ovimattoja ei käytävässä saa pitää, vain ala-aulan kuramatto on sallittu. Viranomaisilla saattaa olla tästä eri käsityksiä; esimerkiksi Helsingissä asukkaiden omat ovimatot ovat kiellettyjä, muualla ne voivat olla sallittuja.

Koristeet voisi teoriassa kieltää vain, jos ne levittäisivät myrkyllisiä savuja palaessaan. Taloyhtiön pitäisi pystyä osoittamaan koristeiden todellinen vaarallisuus.

Mitä on huomioitava, kun ripustan ikkunaan tai parvekkeelleni jouluvalot?

Olet vapaa virittelemään kotiisi valosarjoja, kaikenvärisiä ja välkkyviäkin. Jos kuitenkin naapurisi sanoo, että yötä päivää vilkkuvat valot aiheuttavat hänelle huonoa oloa ja päänsärkyä, pyrkikää yhteistuumin löytämään asiaan ratkaisu.

Taloyhtiö voi puuttua asiaan, jos asukkaat rakentavat koteihinsa vaikkapa voimakkaita ja ulospäin häiritsevästi välkkyviä strobovalovirityksiä. Parvekevaloihin taloyhtiöillä on enemmän sananvaltaa, sillä valaistusrakennelmat vaikuttavat julkisivun ulkonäköön.

Parvekkeen saa toki koristella tavanomaisilla jouluvaloilla, mutta erikoisempiin ja kookkaampiin ratkaisuihin on pyydettävä lupa yhtiöltä tai hankittava jopa toimenpidelupa kaupungilta.

Miten varmistan valosarjan turvallisuuden?

Kun otat koristevalosarjan käyttöön pitkän tauon jälkeen, arvioi silmämääräisesti sen kunto. Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajan tulee olla kosteuden ja pakkasen kestäviä. Joissakin valosarjoissa voi kuitenkin olla muuntaja, jota tulee pitää sisätiloissa. Tällöin johdot pujotetaan esimerkiksi ikkunan raosta, jolloin on tärkeää huomioida, ettei johto pääse vaurioitumaan. Sisäpistorasiasta ei saa vetää jatkojohtoa ulos.

Rikkinäiset johdot ovat aina iso turvallisuusriski. Sen sijaan että yrittäisit parannella ja korjailla niitä teippauksilla, poikkea kauppaan ostamaan uusi turvallisuuskriteerit täyttävä valosarja.

Tapahtuuko jouluisin normaalia enemmän tulipaloja?

Kyllä. Joulukuu on kesäkuun jälkeen synkin tulipalokuukausi. Ole siis tarkkana elävän tulen kanssa.

Kynttilät sijoitetaan Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEKin mukaan usein jopa hengenvaarallisille paikoille. Ei tulla ajatelleeksi, että esimerkiksi lemmikkieläimet tai lapset voivat leikkiessään kaataa kynttilän.

Lue lisää: Liian moni taloyhtiö reputtaa paloturvallisuudessa murheellisin seurauksin – siksi pelastussuunnitelmaan pitää panostaa

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Paloturvallisuus