Jäteastioiden sopiva tyhjennysväli säästää rahaa ja vähentää sotkuja

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 23.5.2024
Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Kun jäteastiat tyhjennetään oikeaan aikaan, rahaa säästyy ja roskakatos pysyy siistinä. Optimaalinen tyhjennysväli löytyy kokeilujen ja seurannan avulla.

Vuoden 2023 Isännöintiammattilaiseksi valitulle Nurmijärven Kodit oy:n kiinteistöassistentti Birgitta Vesalalle jätekatosten toimivuuden kehittäminen on tuttu juttu. Viime vuonna hän pisti uusiksi 40 Nurmijärven kotien vuokrataloyhtiön jätehuollon.

Ensin Vesala kiersi jätekatokset ja kartoitti niiden nykytilan. Hän laski jäteastioiden määrän, poistatti ylimääräiset astiat ja uudisti niiden järjestyksen. Rikkoutuneet jäteastiat Vesala vaihdatti uusiin, samalla saivat kyytiä jätekatoksiin luvatta tuodut romut.

– Sekajätettä tulee aiempaa vähemmän, joten poistimme osan sekajäteastioista. Saimme katoksiin paremmat tilat kaikille seitsemälle kerättävälle jätejakeelle. Jotta asukkaat täyttäisivät astioita oikein, annamme ohjeita lajitteluun.

Sen voin sanoa, että tyhjennysvälien optimointi kannattaa.

Jäteastioille on määritelty jätelajikohtaiset tyhjennysvälit yhteistyössä jätehuollosta vastaavan Kiertokapula oy:n kanssa. Kiinteistöjen huoltoyhtiöt tarkkailevat tyhjennysvälien sopivuutta. Lisäksi palautetta saadaan asukkailta ja jäteautojen kuljettajilta.

Vesala on iloinen siitä, että tyhjennysvälien muuttaminen onnistuu tarvittaessa joustavasti.

– Seuraan asukkailta tulevaa palautetta parin tyhjennysvälin yli ennen kuin alan tehdä muutoksia tyhjennysaikatauluun. Näin näen, onko jätemäärän lisääntyminen pysyvä vai väliaikainen ilmiö. Sen voin sanoa, että tyhjennysvälien optimointi kannattaa. Olemme saavuttaneet sen avulla kiinteistöissämme merkittävää säästöä, Vesala kertoo.

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet