Miten joulukuusi hävitetään taloyhtiössä?

2.1.2017
Joulukuusen hävittäminen onnistuu usein helposti, sillä monella alueella toimii kuusikeräys. Mutta miten kierrätetään muovikuusi?

Joulukuuselle annetaan lähtöpassit perinteisesti viimeistään loppiaisena. Miten kuusen voi hävittää kerrostalossa tai taloyhtiössä?

Joulukuusen hävittäminen saattaa mietityttää kaupunkikodissa. Asukkaiden kannattaa seurata tiedotusta aiheesta, ja taloyhtiön hallituksen puolestaan huolehtia, että kuusen hävittämisohjeet ovat selkeät ja annettu asukkaille ajoissa.

Monissa paikoissa jätehuolto kerää joulukuuset taloyhtiöiden jätepisteiltä joulun jälkeen. Yleensä keräyksen takaraja on viimeistään tammikuun lopussa, joten jos mielii saada kuusen helposti hävitettyä, kannattaa viedä se ajoissa jätepisteelle.

Helppo kikka estää kuusen neulasia varisemasta rappukäytävään

Jos kuusi on jo parhaan päivänsä nähnyt, saattaa neulaskato olla runsasta. Joulukuusen hävittäminen voikin olla sotkuista puuhaa. Jotta oma asunto ja rappukäytävä ei ole täynnä neulasia, tee näin:

  • Kaada kuusi esimerkiksi ison lakanan päälle.
  • Sulje lakana kulmista niin, että kuusi jää pussiin.

Pussitettu puu ei kuljetettaessa varista neulasiaan.

Kuusta ei kannata pakata muoviin, sillä useimmiten kuuset päätyvät biojätteeseen tai hakkeeksi. Kuusta ei myöskään saa pilkkoa ja laittaa bio- tai sekajätteeseen, koska silloin astiat tukkeutuvat.

Taloyhtiössä kuuset kannattaa kerätä jätepisteelle siististi niin, etteivät ne ole kulkuväylällä tai jäteastioiden edessä.

Kuusen voi myös polttaa tai viedä kaatopaikalle

Jos alueella ei ole kuusikeräystä, täytyy asukkaan hankkiutua kuusesta eroon itse. Kuusen voi viedä monessa kunnassa jäteasemalle tai maankaatopaikalle maksutta.

Mikäli kotona on takka, kannattaa muistaa, että takassa poltettavan puun pitää olla puhdasta ja kuivaa. Suoraan siltä seisovilta ei siis kannata laittaa joulukuusta palamaan.

Jos käytössä on tekokuusi, se lajitellaan seka- tai metallijätteeseen riippuen kuusen materiaaleista.

Lue lisää: Näin lajittelet joulun ja uudenvuoden jätteet oikein

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki