Pistorasia parvekkeella olisi tarpeellinen, mutta onko sen asentamisessa mitään järkeä?

Kirjoittanut Maria Mäkinen 10.6.2020

Tiesitkö, että parvekeamppelisi saattaa riippua luvattomassa koukussa? Minulle asia selvisi yllättäen, kun aloin selvittää, miten olisi mahdollista saada pistorasia parvekkeelle.

On nimittäin niin, että jos koukku porataan parvekkeen kattoon, siitä pitää tehdä kirjallinen muutostyöilmoitus hallitukselle tai isännöintiin. Parvekkeen katto on nimittäin taloyhtiön vastuulla oleva rakenne, johon osakas ei lähtökohtaisesti saa puuttua.

No, siellä se nyt parvekkeellani roikkuu, luvaton amppeli! Tässä tilanteessa voin vain todeta, että olen jatkossa huolellisempi.

Ja huolellisuutta tarvitaan, jos aion toteuttaa haaveeni pistorasiasta. Asun vuonna 1980 rakennetussa kerrostalossa, johon parvekkeet on tehty lähinnä tuulettamiseen, ei nykyiseen tapaan yhdeksi lisähuoneeksi. Lasit on asennettu kymmenisen vuotta sitten, mutta pistorasiaa parvekkeella ei ole. Pieni sähkögrillini lämpeneekin tee-se-itse-tyyliin pitkän, avoimesta ikkunasta sujautetun jatkojohdon avulla.

Huolellisuutta tarvitaan, jos aion toteuttaa seuraavan haaveeni – pistorasian parvekkeelle.

Ajatus pistorasian asentamisesta syntyi, kun aloin haaveilla lämpölampusta, joka toisi parvekkeelle kivasti lisää käyttökuukausia keväisin ja syksyisin. Sisustussilmäni ei kuitenkaan innostu huoneiston sisältä vedetyn valkoisen johdon luikertelusta. Ja kun parilla naapurillakin näyttää olevan jonkinlainen sähköpistoke, niin miksei minulla?

Tärkeitä lainopillisia neuvoja antoi kollegani, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius, joka tiivisti asunto-osakeyhtiölain pykälät parvekkeen osalta:

  • Parveke kuuluu lain mukaan osakehuoneistoon, kun parvekkeelle on kulku vain omasta huoneistosta.
  • Omaa parvekettaan saa käyttää ja kalustaa haluamallaan tavalla, mutta muutostyöoikeus parvekkeella on rajoitetumpi kuin huoneiston sisäpuolella.
  • Kun osakkaan muutostyö ulottuu huoneistoa rajoittavien seinien ulkopuolelle, kuten vaikka parvekkeen seiniin tai kattoon, osakkaalla ei ole automaattista oikeutta muutostyöhön.
  • Yhtiö voi kieltää asennukset, jotka saattavat vahingoittaa rakenteita tai lattian vedeneristystä parvekkeella.
  • Muutos ei saa haitata rakennuksen julkisivua tai tuottaa naapurille haittaa.
  • Muutostyössä pitää ottaa huomioon osakkaiden yhdenvertaisuus: jos lupa on annettu yhdelle, pitää se antaa myös muille.

On selvää, että pistorasian asentaminen on toimenpide, joka vaatii huolellisen suunnittelun, muutostyöilmoituksen ja hallituksen antaman luvan muutostyöhön. Lisäksi työhön pitää palkata ammattilainen tai pari, jotta rakenteisiin kajotaan oikeaoppisesti ja sähköasennuksen hoitaa henkilö, jolla on valtuutus tehdä tällaisia luvanvaraisia töitä.

Isännöitsijä kertoi, että suunnitelmassa pitää sähköurakoitsijan avulla vastata muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten huoneiston sulaketaulusta vedetään johto parvekkeelle? Minkälainen pistorasia parvekkeelle asennetaan? Aiheuttaako tämä sulaketauluun muutoksia?

Näiden lisäksi suunnitelmassa pitää olla selvitys myös siitä, minkä kokoinen lämpölamppu on tarkoitus asentaa, miten se kiinnitetään ja mihin: kattoon, huoneistoa vasten olevaan betoniseinään vai parvekkeet erottavaan välineinään.

Kysyin asiaan myös taloyhtiön hallituksen valistunutta näkemystä. Selvästi ammatti-ihmisen laatima pitkä ja perusteellinen vastaus vilisi termejä kuten vikavirtasuojakytkin, ryhmäkeskus, PU-vaahto, suojaputki ja ryhmäjohto. Se päättyi toteamukseen, jonka voin itsekin allekirjoittaa: huvi ja hyöty ovat aika pieniä kaikkeen vaivaan ja rahaan nähden.

Jos joskus hankin lämpölampun, se on lattiamalli. Eikä raollaan olevasta ikkunasta luikerteleva johto olekaan kovin paha tyylivirhe.

Lue myös: Osakas, ethän ryhdy remonttiin suin päin? Muista muutostyöilmoitus, valvonta ja tarkastukset

Lue myös: Parvekkeesta kesähuone? Parveketta saa sisustaa varsin vapaasti

Lue myös: Kuusi kuumaa kysymystä parvekegrillaamisesta

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

2 kommenttia

  1. Minusta pistorasia parvekkeella(kin) on selkeästi tätä päivää. Valaisin tai kaksi ja digilaitteen latausmahdollisuus on elämään mukavuutta tuovia asioita joista olen valmis maksamaan kohtuullisen kertamaksun. Ihan sama kuinka monta teknistä termiä asentamiseen liittyy, ammatti-ihminen osaa ottaa tekniset seikat huomioon ja asentaa toimivan ja turvallisen pistorasian parvekkeelle. Tehon tarve kannattaa miettia etukäteen, lämmitys/jäähdytys vie enemmän virtaa kuin pelkkä viihde-elektroniikan käyttö.

  2. Moikka Maria,

    Mielenkiintoinen aihe. Eikä tuo pistorasian asentaminen kuulosta oikeasti kovin hankalalta. Ammattilaisen kanssa keskusteluun sinun pitää vaan hankkia omaa ammattitaitoa tai henkilö joka toimii sinulle tulkkina ongelman ratkaisemisessa.

    Vaikkei se ikkunasta luikerteleva jatkojohto tuntuisikaan enää tyylivirheeltä, niin turvallisuusongelma se voi olla. Huonossa tapauksessa jatkojohto on olohuoneessa kiinni 0-luokan maadoittamattomassa pistorasiassa josta ei ole syytä vetää sähköä ulos. Toivottavasti olet löytänyt apuja ongelmasi ratkaisuun tai viimeistään tämä kommentti saa sinut etsimään lähimmän sählöurakoitsijan avuksesi.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parvekkeet