Valmiina lumeen? Näillä vinkeillä päivität parvekkeen talvikuntoon

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 10.11.2022
Parveke talvikuntoon Pixabay

Mitä kaikkea parvekkeella voi säilyttää talvella? Marttojen asiantuntijan vinkeillä puet parvekkeen talviasuun.

Marraskuu on hyvä kuukausi laittaa parveke talviteloille.  

– Se, mitä parvekkeella kannattaa säilyttää talvella, riippuu paljon siitä, onko parveke lasitettu vai ei. Myös parvekekalusteet on hyvä valita sen mukaan. Toki myös lasitetulle parvekkeelle kannattaa hankkia ensisijaisesti huonekaluja, jotka ovat ulkokäyttöön sopivia. Vaikka lumi ei pääsisikään parvekkeelle, kosteus ja lämpötila vaihtelevat myös lasitetulla parvekkeella, Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander sanoo.

Kaikilla taloyhtiön asukkailla ei ole käytössään tarpeeksi isoa häkkivarastotilaa parvekekalusteiden säilyttämistä varten. Silander suositteleekin käyttämään tarvittaessa pressuja ja muita suojia, joilla kalusteet voi peittää.

– Suojaaminen pidentää kalusteiden huoltoväliä ja käyttöikää ja näin tukee kestävyysajattelua, Silander toteaa.

Puupinnoitteet voivat kaivata huoltoa erityisesti kesän jälkeen, sillä aurinko haalistaa niitä.

– Haalistuessaan puupinta on herkempi myös vedelle ja kosteudelle, eli aurinko voi heikentää puukalusteiden homesuojaa. Puupintaa kannattaakin muistaa huoltaa, Silander sanoo.

Muista tekstiilit

Yksi yleisimmistä virheistä on jättää sisäkäyttöön tarkoitetut tekstiilit talven ajaksi parvekkeelle.

– Tekstiilit ovat herkkiä homeelle. Keväisin kosteuden vaihtelu voi saada säkkituolit, aurinkovarjot ja muut tekstiilit homehtumaan. Usein ulkokäyttöön tarkoitetut tekstiilit ovat jo valmiiksi kaupassa pinnoitettu homeenestoaineella, joten niitä voi säilyttää läpi vuoden lasitetulla parvekkeella, Silander sanoo.

Tekstiilit ovat herkkiä homeelle.

Kosteus vaikuttaa myös metallisiin parvekekalusteisiin ja esineisiin.

– Esimerkiksi lyhdyt eivät välttämättä ole täysin ruostumattomia. Ostovaiheessa kannattaa ottaa selvää, miten sisustustavarat kestävät eri sääolosuhteita, Silander vinkkaa.

Kausivalot kesäkukkien tilalle

Marttojen asiantuntija muistuttaa, että parveke kannattaa siivota hyvin ennen talvea ja kalusteet on hyvä pestä ja pinota.

Silanderin mukaan monivuotisia kesäkukkia voi talvettaa, vaikka sen onnistuminen ei aina ole yksinkertaista.

– Pelargoniat esimerkiksi ovat usein sinnikkäitä. Myös verenpisarat, marketat, daaliat ja pasuunakukat talvehtivat. Havukasvit voi usein vain suojata, mutta kesäkukat olisi hyvä tuoda sisälle talven ajaksi. Jos taloyhtiössä on kylmäkellari, se on paras paikka kesäkukkien talvehtimiselle.

Suosittelen käyttämään kausivaloissa ajastusta energiansäästöä ajatellen.

Moni piristää kaamosaikana parveketta kausi- ja jouluvaloilla. Silander torppaa ajatuksen siitä, ettei kausivaloja voisi pitää tänä talvena päällä energiakriisin takia.

– Suosittelen käyttämään kausivaloissa ajastusta energiansäästöä ajatellen. Markkinoilla on myös paljon led-valoja, jotka ovat energiatehokkaita. En usko, että kausivalot ovat merkittävin säästökeino tänä talvena.

Kenen vastuulla on poistaa lumet parvekkeelta? Lue aiheesta täältä: Parveke kuosissa talvellakin

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parvekkeet