Parvekkeesta kesähuone? Parveketta saa sisustaa varsin vapaasti

Kirjoittanut Tiina Komi 8.6.2016
Parveke on tärkeä oleskelutila, mutta mitä tahansa siellä ei saa tehdä omin luvin. Esimerkiksi markiisin asennus tai seinän maalaaminen vaativat muutostyöluvan. Kuvat: Aino Huhtaniemi

Parvekkeella saa asua ja elää samalla tavalla kuin kodin muissakin tiloissa. Siellä saa sisustaa ja kasvattaa perunoita. Sen sijaan maalaaminen tai asennustyöt vaativat muutostyöilmoituksen.

Parvekkeista on tullut tärkeitä oleskelutiloja, joihin halutaan laittaa ja sisustaa itselle mieluisaan tapaan. Sisustussuunnittelija Siru Fischer Boheme Interiorista kertoo, että parvekkeen sisustaminen ei tarkoita enää vain tuolia, pöytää ja kukkalaatikkoa. Parvekkeelle halutaan esimerkiksi divaanisohva, yrttejä ja perunoita ämpäriin kasvamaan.

– Parvekkeesta halutaan tehdä kesähuone. Vaikka koti olisi tyyliltään minimalistinen, parvekkeesta halutaan usein värikäs, Fischer sanoo.

Kuva Aino Huhtaniemi
parvekkeen sisustaminen, kukkaruukku, parvekekukat, parveke, säännöt

Lattiasta kattoon

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Petteri Kuhanen Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen ja Kanerva Oy:stä sanoo, että parveketta saa koristella vapaasti, kun ei riko taloyhtiön järjestysääntöjä, julkisivun yhteinäisyysvaatimuksia tai talon rakenteita. Parvekkeen sisustaminen monipuolisesti on siis usein mahdollista.

– Parvekkeen kaiteenpuoleisen sisäseinän voi maalata vaikka neonvärillä, kunhan se ei näy ulospäin. Parvekkeen ikkunanpuoleista seinää puolestaan ei saa maalata ilman lupaa. Siitä on tehtävä etukäteen muutostyöilmoitus.

Parvekkeen lattian voi sisustaa ritilöillä omin luvin. Jos suunnittelee lattian laatoitusta, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén neuvoo tekemään muutostyöilmoituksen ja kertomaan siinä tarkkaan, millaisia laattoja aikoo käyttää ja miten työn tehdä. Tällöin hallitus ja isännöitsijä voivat varmistaa, kestääkö parvekkeen kantavuus.

Parveke on asukkaan, julkisivu taloyhtiön hallinta-aluetta

Parveke on asukkaan omaa hallinta-aluetta, julkisivu puolestaan taloyhtiön. Vapaasti seiniä pitkin rönsyilevät monivuotiset kasvit voivat kuitenkin rapauttaa julkisivun rakennetta.

Kukkaruukkuja valitessa nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että valitsee sellaisia ruukkuja, jotka jaksaa itse kantaa. Silloin ne on helppo siirtää talveksi varastoon, eivätkä ne aiheuta painonsa vuoksi vaaraa kantaville rakenteille.

Kukkalaatikot puolestaan on kiinnitettävä parvekkeen sisäpuolelle.

Kuva Aino Huhtaniemi
parvekkeen sisustaminen, kasveja, parvekeruukut, kukkateline

Parvekkeen sisustaminen kiinteillä aurinkosuojilla vaatii luvan

Parvekkeelle saa tuoda aurinkovarjon. Sen sijaan seinään tai kattoon asennettava, aurigolta suojaava markiisi vaatii hallituksen luvan. Luvan saaminen riippuu siitä, miten se vaikuttaa talon julkisivuun.

Taloyhtiön hallitus pohtii myös sitä, kuinka moni muu asukas mahdollisesti haluaisi saman erikoisluvan.

Parvekkeella oleskeluaikaa voi pidentää pienillä valoilla ja lämpölampulla. Jaana Sallmén muistuttaa, että jos haluaa asentaa sähköt parvekkeelle, siitä on tehtävä muutostyöilmoitus.

Lasitus suojaa parveketta ja pidentää sen käyttöaikaa. Kanta lasitukseen vaihtelee taloyhtiöstä toiseen. Osa on päättänyt, että kaikkien osakkaiden parvekkeet lasitetaan ja kaikki osallistuvat kustannuksiin. Joissakin taloyhtiöissä osakkaat ovat lasittaneet parvekkeita hallituksen luvalla omalla kustannuksellaan.

Jos taloyhtiö myöhemmin päättää lasittaa kaikki parvekkeet, sen jo tehneet saavat joissain tapauksissa hyvitystä. Jos uudet lasit ovat erilaiset kuin osakkaiden aiemmin hankkimat, osakkaiden on osallistuttava vanhojen lasien purkamiskustannuksiin.

Lue lisää: Osakas saa harvoin hyvitystä omalla rahallaan teettämästä remontista

Oikeudet ja vastuut

Vuoden 2010 asunto-osakeyhtiölain mukaan parvekkeelle saa tehdä muutoksia, kun niistä ei ole haittaa eikä vahinkoa ja muutostyöilmoitus tehdään asianmukaisesti. Laki toi myös velvollisuuksia:

  • Osakkaan on huolehdittava roskien, jään ja lumen poistamisesta parvekkeeltaan.
  • Taloyhtiön vastuulla on pitää kunnossa taloyhtiön rakenteet, seinät, kaiteet, vesieristeet ja muut rakenteiksi katsottavat osat.
  • Osakkaan on pidettävä kunnossa parvekkeensa sisäpinnat, kuten lattia ja etuseinän sisäpuoli.

Lue myös: Kuusi kuumaa kysymystä parvekegrillaamisesta

Lue myös: Millaisia kasveja paahteiselle parvekkeelle, entä varjoisalle – kokosimme vinkit kasvien hankintaan

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parvekkeet