Parvekkeesta kesähuone? Omaa parvekettaan saa sisustaa varsin vapaasti

Kirjoittanut Tiina Komi 8.6.2016 ja päivitetty 3.5.2019
Parveke on tärkeä oleskelutila, mutta mitä tahansa siellä ei saa tehdä omin luvin. Esimerkiksi markiisin asennus tai seinän maalaaminen vaativat muutostyöluvan. Kuvat: Aino Huhtaniemi

Parvekkeella saa lain mukaan asua samalla tavalla kuin kodin muissakin tiloissa. Siellä saa sisustaa ja kasvattaa perunoita. Maalaaminen tai asennustyöt vaativat muutostyöilmoituksen.

Julkisivu on taloyhtiön hallinta-aluetta, mutta parveke asukkaan. Parvekkeesta onkin tullut tärkeä oleskelutila, johon halutaan panostaa. Sisustussuunnittelija Siru Fischer Boheme Interiorista kertoo, että tuoli, pöytä ja kukkalaatikko eivät enää riitä parvekkeen sisustukseksi. Sinne halutaan divaanisohva, yrttejä ja perunoita ämpäriin kasvamaan.

– Parvekkeesta halutaan tehdä kesähuone. Vaikka koti olisi tyyliltään minimalistinen, parvekkeesta halutaan usein värikäs, Fischer sanoo.

Kuva Aino Huhtaniemi

Lattiasta kattoon

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Petteri Kuhanen Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen ja Kanerva Oy:stä sanoo, että parveketta saa koristella vapaasti, kun ei riko taloyhtiön järjestysääntöjä, julkisivun yhteinäisyysvaatimuksia tai talon rakenteita.

– Parvekkeen kaiteenpuoleisen sisäseinän voi maalata vaikka neonvärillä, kunhan se ei näy ulospäin. Parvekkeen ikkunanpuoleista seinää puolestaan ei saa maalata ilman lupaa. Siitä on tehtävä etukäteen muutostyöilmoitus.

Lattian voi sisustaa ritilöillä omin luvin. Jos suunnittelee lattian laatoitusta, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén neuvoo tekemään muutostyöilmoituksen ja kertomaan siinä tarkkaan, mitä laattoja aikoo käyttää ja miten työn tehdä. Tällöin hallitus ja isännöitsijä voivat varmistaa, kestääkö parvekkeen kantavuus.

Parveke asukkaan, julkisivu taloyhtiön

Parveke on asukkaan omaa hallinta-aluetta, julkisivu taloyhtiön. Vapaasti seiniä pitkin rönsyilevät monivuotiset kasvit voivat rapauttaa julkisivun rakennetta. Kukkaruukkuja valitessa nyrkkisääntönä voi pitää, että valitsee sellaisia, jotka jaksaa itse kantaa. Silloin ne on helppo siirtää talveksi varastoon eivätkä ne aiheuta painonsa vuoksi vaaraa kantaville rakenteille.

Kukkalaatikot on kiinnitettävä parvekkeen sisäpuolelle.

Kuva Aino Huhtaniemi

Suojaa ja lämpöä

Parvekkeelle saa tuoda aurinkovarjon. Sen sijaan seinään tai kattoon asennettava markiisi vaatii hallituksen luvan. Luvan saaminen riippuu siitä, miten se vaikuttaa talon julkisivuun. Hallitus pohtii myös sitä, kuinka moni muu asukas mahdollisesti haluaisi saman erikoisluvan.

Parvekkeella oleskeluaikaa voi pidentää pienillä valoilla ja lämpölampulla. Jaana Sallmén muistuttaa, että jos haluaa asentaa sähköt parvekkeelle, siitä on tehtävä muutostyöilmoitus.

Lue myös: Kuusi kysymystä parvegrillaamisesta

Lasitus suojaa parveketta ja pidentää sen käyttöaikaa. Kanta lasitukseen vaihtelee yhtiöstä toiseen. Osa on päättänyt, että kaikkien osakkaiden parvekkeet lasitetaan ja kaikki osallistuvat kustannuksiin. Joissakin taloyhtiöissä osakkaat ovat lasittaneet parvekkeita hallituksen luvalla omalla kustannuksellaan. Jos taloyhtiö myöhemmin päättää lasittaa kaikki parvekkeet, sen jo tehneet saavat joissain tapauksissa hyvitystä. Jos uudet lasit ovat erilaiset kuin osakkaiden aiemmin hankkimat, osakkaiden on osallistuttava vanhojen lasien purkamiskustannuksiin.

Lue lisää: Osakas saa harvoin hyvitystä omalla rahallaan teettämästä remontista

Oikeudet ja vastuut

Vuoden 2010 asunto-osakeyhtiölain mukaan parvekkeelle saa tehdä muutoksia, kun niistä ei ole haittaa eikä vahinkoa ja muutostyöilmoitus tehdään asianmukaisesti. Laki toi myös velvollisuuksia:

  • Osakkaan on huolehdittava roskien, jään ja lumen poistamisesta parvekkeeltaan.
  • Taloyhtiön vastuulla on pitää kunnossa taloyhtiön rakenteet, seinät, kaiteet, vesieristeet ja muut rakenteiksi katsottavat osat.
  • Osakkaan on pidettävä kunnossa parvekkeensa sisäpinnat, kuten lattia ja etuseinän sisäpuoli.
Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parvekkeet