Avoin asenne ja tarkka budjetointi – näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori

Kirjoittanut Janne Laitinen 9.7.2020
Oletko uusi vuokralainen? Lue, mitä pitää ottaa huomioon, kun omaan kotiin muuttaminen on ajankohtaista

Mitä kaikkea pitää muistaa, kun muuttaa omilleen? Vuokranantaja ja nuori vuokralainen antavat kattavat vinkit, joilla selviät asuntonäytöstä, muuttoilmoituksista, rahapulasta ja pidät onnistuneet kotibileet.

Vuokramarkkinoilla käy loppukesäisin ja alkusyksyisin kuhina, kun omaan kotiin muuttaminen on ajankohtaista opiskelupaikan saaneille nuorille. Ensiaskel on tietysti sopivan asunnon löytäminen. Sanonnan mukaan ei kannata ostaa sikaa säkissä ja sama pätee asunnon vuokraamiseen: sitä kannattaa aina käydä katsomassa paikan päällä.

Kuopiolainen opiskelija Mira Keinänen, 21, muutti ensimmäiseen omaan vuokra-asuntoonsa 18-vuotiaana. Hänen äitinsä oli tukena asuntonäytössä, joka johti vuokrasopimukseen. Keinänen sanoo, että asuntonäytössä kannattaa olla oma itsensä.

– Olen niin aito kuin tuntemattoman ihmisen seurassa voi olla. Letkeän rempseä ja hymyilevä.

Asuntoa esittelemässä voi olla välittäjä tai itse vuokranantaja. Jyväskyläläisellä asuntosijoittajalla Riitta Kokilla on kymmenkunta vuokralaista, enimmäkseen opiskelijoita ja nuoria aikuisia.

Hän kertoo tapaavansa vuokralaisensa aina kasvotusten ennen vuokrasopimuksen tekemistä.

– Minuun tekee vaikutuksen, jos on avoin, katsoo silmiin ja on sen oloinen, että hoitaa asiansa. Tulee paikalle sovittuun aikaan ja on miettinyt, miksi haluaa juuri tämän asunnon, Kokki sanoo.

Kokosimme vinkkejä omilleen muuttaville nuorille sekä Keinäseltä että Kokilta ja muistilistoja siitä, mitä pitää muistaa tehdä muuttaessa ja minne ollaan missäkin asiassa yhteydessä.

Vuokrasopimus on tehty, mitä sitten?

Omaan kotiin muuttaminen vaatii asioiden hoitamista. Huolehdi heti kärkeen kuntoon ainakin nämä asiat:

  • Tee muuttoilmoitus Postille ja Digi- ja väestötietovirastolle.
  • Tee sähkösopimus. Halvimman sopimuksen kilpailuttamiseen on useita nettisivuja.
  • Tee nettisopimus, jos taloyhtiöllä ei ole kaikkien asukkaiden yhteistä taloyhtiönettiä,
  • Ota kotivakuutus. Vuokralainen tarvitsee vakuutuksen koti-irtaimiston turvaamiseksi.
  • Jos haet Kelan asumistukea, huomioi, että hyväksytyt enimmäisasumismenot ovat yhden hengen taloudessa kunnasta riippuen 352–520 euroa/kk. Yli menevälle vuokran osuudelle ei siis makseta asumistukea.
  • Muista tehdä muuttoilmoitus myös taloyhtiölle. Usein se hoituu isännöintiyrityksen kautta. Jos et tee muuttoilmoitusta ja unohdat avaimet kotiin, huoltoyhtiö ei löydä nimeäsi talon asukasluettelosta eikä avaa ovea.

Taulut seinälle, vai saako vuokralainen maalata seinät ensiksi?

Lain mukaan vuokralainen ei saa tehdä omin päin remontteja vuokra-asunnossa. Vuokralainen voi kuitenkin tehdä esimerkiksi maalaus- tai tapetointitöitä vuokranantajan suostumuksella.

Riitta Kokki kertoo mielellään maksavansa maalit, jos vuokralainen haluaa maalata asuntoa.

– On tärkeää, että vuokralainen kokee asunnon kodikseen, mutta on hyvä keskustella ensin, millaiseksi asuntoa ollaan muuttamassa. Jos sisustusmaku on hyvin poikkeuksellinen, voidaan esimerkiksi sopia, että seiniä voidaan tapetoida tai maalata sillä ehdolla, että vuokralainen ennallistaa pinnat muuttaessaan pois, hän sanoo.

Vuokranantajan lupaa ei tarvitse kysyä esimerkiksi taulujen ripustamiseen tai hyllyjen kiinnittämiseen. Niissä syntyvät reiät ja jäljet katsotaan yleensä normaaliksi pintakulumaksi.

– Tilanne on kuitenkin toinen, jos taulun reikiä on kymmenittäin tai seinähylly on hyvin massiivinen, Kokki huomauttaa.

Äitini opetti, että jos pidät illanistujaiset, jätä lappu ilmoitustaululle ja kerro, että saa tulla sanomaan, jos on liikaa meteliä.

Kiireellisissä tapauksissa, esimerkiksi vesivahingon uhatessa, vuokralaisella on oikeus ryhtyä toimenpiteisiin vahingon estämiseksi.

Mira Keinänen kertoo varautuneensa omillaan asumiseen jopa siinä määrin, että se aiheutti huvitusta hänen omissa kavereissaan.

– Jotkut heistä ihmettelivät, kun minulla oli työkalupakki ja vatupassi. Ei niille ollut paljon tarvetta, mutta sain kuitenkin taulut seinille ja vieläpä suoraan.

Budjetoi menot, jotta asumisen laskut eivät yllätä

Omaan kotiin muuttaminen voi olla innostavaa ja tuntua vapauttavalta. Vapauden lisäksi omillaan asumiseen liittyy vastuita. Usein vasta kotoa pois muuttaneella nuorella on pienet tulot. Yhteisöpedagogiikkaa ammattikorkeakoulussa opiskeleva Keinänen sanoo, että alussa laskujen ja juoksevien kulujen määrä yllätti melkein joka kuukausi.

– Kannattaa budjetoida omat menot ja tulot, että laskuista selviää. Itse merkkasin tuloni ja menoni joka kuukausi kalenteriin, laskin ylijäämän ja jaoin sen jäljellä oleville viikoille, Keinänen sanoo.

Ensimmäisessä asunnossaan asuessaan Keinänen eli Kelan kuntoutustuella ja toimeentulotuella. Ne riittivät kuukausittaisiin menoihin, sillä sähkölasku oli pieni ja vesi kuului vuokraan.

– Ruoan kanssa ei tarvinnut kitkutella stressiin asti, mutta säästöjäkään ei kyllä kertynyt, hän muistelee.

Kerro akuutista rahapulasta vuokranantajallesi

Jos äkillinen rahapula iskee, asia kannattaa ottaa reilusti puheeksi vuokranantajan kanssa. Riitta Kokki kertoo olevansa valmis neuvottelemaan maksusuunnitelmasta, jos asukas ei suoriudu vuokristaan.

– Olen tarvittaessa antanut lisää maksuaikaa. Kovin paljoa en voi joustaa, koska vastikkeet ja lainakulut juoksevat kuitenkin koko ajan.

Jos vuokralainen on muuten luotettava ja pitää asunnosta hyvää huolta, vuokranantaja voi suostua myös vuokranalennukseen.

Kokki tarjosi eräälle pitkäaikaiselle vuokralaiselleen tällaista mahdollisuutta, kun tämä kertoi etsivänsä edullisempaa asuntoa rahatilanteensa takia.

– Olisin ollut valmis laskemaan vuokraa, koska kyseessä oli niin hyvä vuokralainen. Halusin myös välttää tyhjien kuukausien riskiä. Asukas kuitenkin pysyi suunnitelmassaan, koska hän tarvitsi selkeästi edullisemman asunnon, ja irtisanoi vuokrasopimuksen.

Kotibileistä kannattaa vuokralaisenkin infota naapureita

Vuokralaisenkin on noudatettava taloyhtiön järjestyssääntöjä. Niissä ohjeistetaan yleensä esimerkiksi yhteisten tilojen, huoneistojen ja parvekkeiden käytöstä, lemmikkien pidosta ja asumisrauhasta.

Mira Keinänen kertoo eläneensä vilkasta opiskelijaelämää ja pitäneensä vuokra-asunnossaan myös kotibileitä, joissa kuunneltiin musiikkia. Naapurisopu säilyi avoimuuden avulla.

Mira Keinänen on asunut omillaan 18-vuotiaasta asti. Hänen mukaansa omilleen muuttavan kannattaa pitää kirjaa tuloista ja menoista, jotta kaikista laskuista selviää.
Opiskelija Mira Keinänen muutti omilleen kolme vuotta sitten. Omaan kotiin muuttaminen sujui hyvin.

– Äitini opetti, että jos pidät illanistujaiset, jätä lappu ilmoitustaululle ja kerro, että saa tulla sanomaan, jos on liikaa meteliä. Tätä ohjetta olen noudattanut. Yleensä näissä asioissa paras tapa on puhua asioista ennakkoon naapureille.

Vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus, jos vuokralaisen huoneistossa vietetään häiritsevää elämää. Tämä tarkoittaa säännöllisesti toistuvaa ja jatkuvaa muiden asumista häiritsevää ääntä.

Käytännössä kynnys vuokrasuhteen purkamiseen on korkea. Riitta Kokki on toiminut vuokranantajana 30 vuotta. Hän kertoo, ettei hänen ole koskaan tarvinnut irtisanoa opiskelijan tai nuoren aikuisen vuokrasopimusta.

– Kyllä nuoret vuokralaiset ovat yleensä tosi vastuuntuntoisia ja ihania tyyppejä.

Ilmoita ajoissa vuokranantajalle, jos olet muuttamassa pois

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Jos siis aikoo muuttaa pois elokuun loppuun mennessä, vuokrasopimus on sanottava irti heinäkuun aikana.

Irtisanomisaika perustuu lakiin, ja sen tarkoitus on toisaalta antaa vuokranantajalle aikaa uuden vuokralaisen etsintään ja toisaalta antaa vuokralaiselle aikaa muuttaa riittävän nopealla aikataululla esimerkiksi työn tai opiskelupaikan perässä.

– Vuokranantajan kannalta ei haittaisi, jos irtisanomisaika olisi pidempi. Mielestäni laki on tässä vuokralaisen puolella, Kokki sanoo.

Kun vuokrasopimus päättyy, vuokranantaja palauttaa vuokralaiselle takuuvuokran. Lain mukaan takuuvuokran pitää olla suuruudeltaan kohtuullinen, tavallisesti se vastaa 1–3 kuukauden vuokraa.

Sopimuksissa takuuvuokrasta käytetään termiä vakuus, sillä se kattaa maksamattomien vuokrien ohella muutkin sopimusvelvoitteet.

Takuuvuokra peritään siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa asunnossa normaalia kulumista suurempaa vahinkoa tai rikkoo muuten vuokrasopimuksen velvoitteita. Tällöin vuokranantaja voi pidättää takuuvuokran tai osan siitä vahinkojen korvaamiseksi.

Loppusiivous kannattaa tehdä huolellisesti

Yksi peruste pidättää osa takuuvuokrasta on se, että vuokralainen laiminlyö loppusiivouksen muuttaessaan asunnosta.

Loppusiivous kuuluu hyvään vuokratapaan. Se tarkoittaa, että muun muassa jääkaappi ja pakastin sulatetaan ja puhdistetaan ja uuni ja liesi pestään. Myös poisto- ja korvausilmaventtiilit ja kylpyhuoneen lattiakaivo tulee puhdistaa. Lisäksi lattiat, kaapit ja hyllyt pitää pyyhkiä puhtaaksi.

Riitta Kokki sanoo, että tavallisimpia huomauttamisen aiheita ovat lattiakaivon puhdistamisen laiminlyönti ja ikkunoiden pesemättä jättäminen kyseisenä vuonna.

– Asunnon säännöllinen siivoaminen on osa sen ylläpitoa ja huoltoa. Siisteyskäsitykset ovat kuitenkin ihmisillä erilaisia, Kokki sanoo.

Mira Keinänen ehti asua ensimmäisessä asunnossaan vuoden ennen muuttoa silloisen poikaystävänsä luo. Loppusiivouksessa apuna oli jälleen oma äiti.

– Hän on tehnyt siivousta työkseen ja tietää, millaiseen asuntoon on kiva tulla. Takuuvuokrasta ei tarvinnut neuvotella vuokranantajan kanssa.

Lue lisää: Vakuutuspalveluyhtiö MySafety tarjoaa Kotitalon lukijoille kodinturvavakuutuksen etuhintaan

Lue lisää: Huoltofirma, isännöitsijä vai hallitus – keneen pitää ottaa yhteyttä milloinkin?

Lue lisää: Oletko vuokraamassa asuntoa? Muista sopia ainakin näistä

Lue lisää: Omaan kotiin muuttaminen on hyppy tuntemattomaan, mutta siitäkin selviää

Lue myös: Näillä vinkeillä vuokralaiset otetaan osaksi taloyhtiön yhteisöä

Lue myös: Kiitos sinulle, hyvä vuokranantaja

Lue lisää muualta:

Vuokravakuus ei ole yleinen remonttiraha, muistuttaa Kuluttajaliitto

Vuokralaiset ry:n tiedote: Ole tarkkana vuokramarkkinoilla

Vuokralaiset ry:n tietopaketti vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista

Nuorisoasuntoliiton Omaan kotiin -opas

Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Vastuu Vuokra-asuminen