Näillä vinkeillä vuokralaiset otetaan osaksi taloyhtiön yhteisöä

Kirjoittanut Tiina Komi 19.6.2019
Taloyhtiön kannattaa ottee uudet asukkaat, myös vuokralaiset, mukaan toimintaan.

Vuokralaiset jäävät taloyhtiössä helposti alemman kastin kansalaisiksi. Hyvässä taloyhtiössä toimitaan toisin.

Noin kolmannes suomalaisista asuu vuokralla, ja isoissa kaupungeissa jopa noin puolet kaikista asukkaista on vuokralaisia. Taloyhtiöissä asuvat eivät välttämättä pane merkille tai edes tiedä, kuka on osakas ja kuka vuokralainen. Silti Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärän mukaan käy näin:

– Vuokralaiset jäävät helposti taloyhtiön muodostaman yhteisön ulkopuolelle, vaikka tähän ei ole mitään syytä.

Kähärä asuu itse osakkaana taloyhtiössä, jossa on Sininauhasäätiön vuokra-asuntoja. Hän kannustaa rakentamaan ja vaalimaan hyvää yhteishenkeä. Vuokralaiset kannattaa ottaa mukaan taloyhtiön kehittämiseen.

Vuokralaisella voi olla koko taloyhtiötä hyödyttävää osaamista.

– Ideat eivät asu vain osakkaiden päässä, vaan yhtä lailla vuokralla asuvilla on näkemystä taloyhtiön kehittämiseen. Taloyhtiössä voi olla asukkaita monista eri maista ja monikansallisuus lisää ideoiden runsautta. Vuokralaisella voi olla koko taloyhtiötä hyödyttävää osaamista, Kähärä sanoo.

Lämminhenkinen perehdytys kantaa pitkälle

Kaikki lähtee siitä, miten uusi asukas otetaan taloyhtiössä vastaan, oli hän sitten osakas tai vuokralainen. On tärkeää, että yhteiset pelisäännöt ovat kaikkien tiedossa aina järjestyssäännöistä roskien lajitteluun sekä saunavuoron tai autopaikan varaamiseen. Kattava perehdytys ehkäisee ongelmia myöhemmin.

Esimerkillisessä yhtiössä hallitus ja isännöinti ovat yhdessä sopineet, miten perehdyttäminen hoidetaan. Hyvä tapa on esimerkiksi jakaa uusille tulokkaille tervetulopaketti. Siinä kerrotaan tärkeitä asioita, kuten keneltä voi kysyä mitäkin ja kuinka yhteisiä tiloja, kuten saunaa ja pyykkitupaa, käytetään.

Vuokralaisille kannattaa kertoa myös taloyhtiön hallituksen toiminnasta ja yhtiökokouksen päätöksistä.

– Hyvään sisäänajoon kuuluu se, että taloyhtiöön muuttavat asukkaat otetaan lämpimästi vastaan. Taloyhtiössä saattaa olla vakiintunutta toimintaa, kuten talkoilla tehtävät lumityöt tai nurmikon leikkuut, joista vuokralaisenkin on hyvä tietää. Tietoa ei jaeta koskaan liikaa.

Kähärän mielestä vuokralaisille kannattaa kertoa myös taloyhtiön hallituksen toiminnasta ja yhtiökokouksen päätöksistä.

Lisäksi vuokralaiset voi kutsua yhtiökokoukseen, kun taloyhtiössä on vähintään viiden eri omistajan osakehuoneistoja, vaikkei heillä äänioikeutta olekaan. Vuokralaisilla on kuitenkin oikeus käyttää puheenvuoroja ja tehdä ehdotuksia. Kokouksessa myös tutustuaan naapureihin ja luodaan yhteishenkeä.

Vuokralaiset jäävät helposti tietokatveeseen

Taloyhtiöissä luotetaan liikaa siihen, että vuokranantajat pitäisivät vuokralaisensa ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiössä on meneillään. Esimerkiksi isoista remonteista tai pyöräkellarin tyhjentämisestä kannattaa kertoa myös vuokralaisille hyvissä ajoin.

Pelkkä osakkaille tiedottaminen ei riitä, koska tieto ei läheskään aina kulje osakkailta heidän vuokralaisilleen. Taloyhtiön kotisivuille, WhatsApp-ryhmiin, Facebook-ryhmiin ja muihin kanaviin on viisasta kutsua myös vuokralaiset.

– Vuokralaisten kannattaa myös itse olla aktiivisia ja kysellä tietoa. Vuokranantaja ei aina muista tai osaa kertoa vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Tämä voi unohtua myös silloin, kun asuntoa vuokraa taloyhtiö eikä yksityishenkilö. Vuokralaisen on tärkeä tietää esimerkiksi se, millaista remonttia hänellä on oikeus tehdä asunnossa.

Artikkeli on julkaistu Kotitalon numerossa 4/2018.

Lue lisää: Vaivattomasta vuokra-asumisesta hyötyy koko taloyhtiö

Lue lisää: Tehokkaampaa viestintää vuokralaisille

Lue lisää: Vuokralaiset mukaan yhtiökokoukseen

Lue myös: Avoin asenne ja tarkka budjetointi – näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit Vuokra-asuminen