Asunto-osaketta vuokraamassa? Muista sopia ainakin näistä

Kirjoittanut Ida Levänen 19.6.2019
Kirjallinen sopimus kannattaa aina tehdä ennen muuttoa.

Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Siihen kannattaa kirjata vain sellaisia ehtoja, jotka molemmat osapuolet ymmärtävät täysin.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka vuokrasopimuksen kannattaa kirjata? Millaisia puutteita sopimuksessa on, lakiasiantuntija Tommi Leppänen?

Kaikista ehoista kannattaa sopia kirjallisesti ja yksiselitteisest niin, että osapuolet ymmärtävät, mistä on sovittu. Esimerkiksi tupakointi- ja eläintenpitokielto ovat tällaisia asioita. Sopimuksessa tulisi myös aina edellyttää vuokralaista ottamaan kotivakuutus, joka sisältää oikeusturva- ja vastuuvakuutukset.

Kaikenlaisia epäselvyyksiä tulee välttää. Esimerkiksi sellainen yleinen tilanne, jossa sopimus alkaa määräaikaisena ja muuttuu sitten toistaiseksi voimassaolevaksi, voi olla epäselvä. Lisäksi on järkevää sopia vuokrankorotuksesta jo alkuvaiheessa. Erittäin suositeltavaa on myös dokumentoida asunnon kunto sopimusta solmittaessa.

Miten vuokraa voi nostaa?

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä on sovittu. Jos sopimuksessa ei ole asiasta mainintaa, osapuolten tulee sopia asiasta keskenään. Vuokraa ei voi korottaa yksipuolisella ilmoituksella.

Mikä on osakkaan vastuu vuokralaisen tekemistä? Entä millaiset ovat vuokralaisen oikeudet?

Osakkaan on reagoitava silloin, jos hän saa tietoonsa, että vuokralainen käyttää huoneistoa epäasianmukaisesti. Osakas ei ole vastuussa vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, josta ei ole tiennyt.

Vuokralaisen oikeudet ovat suppeammat kuin osakkaan. Vuokralainen saa olla yhtiökokouksessa läsnä ainoastaan taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi eri omistajan osakehuoneistoa. Vuokralaisella ei ole yhtiökokouksessa äänioikeutta.

Lue lisää: Vuokralaiset mukaan yhtiökokoukseen

Jos vuokralainen haluaa remontoida, hän tarvitsee luvan asunnon omistajalta, joka tekee muutostyöilmoituksen. Autopaikkaan vuokralainen sen sijaan on oikeutettu kuten osakas. Poikkeuksen muodostavat taloyhtiön hallinnoiman asunnon vuokralaiset, jotka saavat autopaikan vasta osakkaiden ja näiden vuokralaisten jälkeen.

Juttu on julkaistu Kotitalon numerossa 4/2017.

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Ida Levänen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Vuokra-asuminen