Huoltofirma, isännöitsijä vai hallitus – keneen pitää ottaa yhteyttä milloinkin?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 8.7.2020

Näistä asioista otetaan yhteyttä huoltoyhtiöön:

Huoltoyhtiö hoitaa taloyhtiön huoltotoimia, kuten vastaa nurmikonleikkuusta, pihojen hiekoittamisesta sekä pienistä korjaustöistä ja yllättävistä vikatilanteista. Huoltoyhtiöille kuuluu myös porraskäytävän nimitaulun päivittäminen.

Jos esimerkiksi pyykkituvan pyykkikone ei toimi, siitä soitetaan huoltoyhtiöön. Jos avain on jäänyt kotiin ja sisälle pitää päästä, soitetaan huoltoyhtiöön. Oven avaamista varten asukkaan nimen pitää löytyä taloyhtiön asukasluettelosta.

Usein huolto päivystää vuorokauden ympäri. Akuuteissa tilanteissa, kuten vesivahingon sattuessa, täytyy ottaa pikimmiten yhteys huoltoon. Puhelinnumero löytyy yleensä taloyhtiön aulasta ja pääovilta.

Huolto korjaa myös asuntojen pieniä vikoja, kuten vuotavia hanoja tai avaa tukkeutuneen viemärin.

Kiireettömissä korjauksissa vuokralaisen kannattaa ensin olla yhteydessä asunnon omistajaan, ellei hänen kanssaan ole sovittu, että vuokralainen saa tilata huoltotöitä.

Näistä asioista otetaan yhteyttä isännöintiin:

Isännöitsijä huolehtii taloyhtiön talouden ja hallinnon hoitamisesta yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa.

Kun muutat, tee aina muuttoilmoitus isännöintiyritykseen, olitpa muuttamassa taloyhtiöön tai pois siitä. Näin tietosi ovat ajan tasalla esimerkiksi taloyhtiön asukasluettelossa ja saunavuorojen laskutukset pysyvät ajan tasalla.

Isännöitsijään voi ottaa yhteyttä myös ilkivallasta tai jatkuvasta metelistä naapurissa, jos naapurin kanssa keskusteleminen ei tuota tulosta.

Suurin osa isännöinnille kuuluvista asioista hoituu isännöintiyrityksen asiakaspalvelun kautta.

Näistä asioista otetaan yhteyttä taloyhtiön hallitukseen:

Yhtiökokouksessa valittava taloyhtiön hallitus huolehtii taloyhtiöstä yhdessä isännöinnin kanssa.

Hallitukseen voi olla yhteydessä, jos on toiveita tai ideoita yhtiön kehittämiseksi. Hallitukselle voi ehdottaa esimerkiksi taloyhtiönettiä, roskalavaa tai yhteistä kierrätyspistettä.

Hallitukselta voi kysyä myös talon tavoista, jos niistä ei muuten saa tietoa. Jos hallituksen yhteystietoja ei ole saatavilla, ehdotukset hallitukselle on välitettävä isännöinnin kautta. Usein se onnistuu laittamalla viestiä isännöinnin asiakaspalveluun.

Hallituksen jäseniä sekä muita asukkaita ja osakkaita tapaa usein esimerkiksi talkoissa tai muissa taloyhtiön yhteisissä tapahtumissa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Huolto Kunnossapito Vuokra-asuminen