Kiitos sinulle, hyvä vuokranantaja

Kirjoittanut Merilla Kivineva 1.8.2019

Asukkaat vaihtuvat monessa taloyhtiössä näin loppukesällä ja alkusyksyllä, kun etenkin opiskelijat muuttavat uusille paikkakunnille. Moni muuttaa yksityiseltä vuokranantajalta vuokraamaansa asuntoon.

Näin tein itsekin, kun lähdin opiskelemaan ja muutin ensi kertaa omilleni. Etsin asuntoa yksinkertaisilla kriteereillä: lyhyt matka tai kohtalaiset kulkuyhteydet opinahjoon ja vuokra opiskelijabudjettiin sopiva. En osannut edes ajatella muita asioita, kuten asunnon kuntoa, naapurustoa, lähellä olevia palveluja tai vuokravakuuden määrää.

Minulla oli tuuria. Löysin netistä muutaman potentiaalisen ilmoituksen, sovin näytöt ja pääsin vuokralaiseksi mukavaan kerrostaloon. Muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva taloyhtiö osoittautui rauhalliseksi. Kirjasto, kauppa ja linja-autopysäkki olivat lähellä.

Viihtyisän asuinalueen lisäksi asumisessa parasta olivat vuokranantajani. He kyselivät kuulumisia, neuvoivat ongelmissa ja lähettivät vuosittain joulukortin. Kerran he soittivat, haluaisinko saada kotiini sanomalehden – he kun saisivat tilaajina antaa jollekin lahjaksi kuukaudeksi ilmaista lukemista.

Paljon parempaa ensiasuntoa ja vuokranantajia en voisi kuvitella.

Eräänä keväänä yllättävien menojen ja laskuvirheiden myötä tilini saldo hupeni. Jouduin soittamaan pariskunnalle ja kysymään, voisinko maksaa vuokrani pari viikkoa myöhässä, päästyäni kesätöihin. He antoivat maksuaikaa enemmänkin ja rahahuoleni väistyivät.

Nyt vuosia myöhemmin muistelen pariskuntaa lämmöllä. Paljon parempaa ensiasuntoa ja vuokranantajia en voisi kuvitella. Onnekseni olen kohdannut hyviä vuokranantajia tuon jälkeenkin.

Yksi muutto tehtiin pikavauhdilla, kun puolison täytyi muuttaa töiden perässä toiseen kaupunkiin lyhyellä varoitusajalla. Minä pystyin muuttamaan vasta parin viikon kuluttua. Piti pohtia, miten jaamme tavarat ja puolisoni lupautui tekemään kevyen muuton: hän pakkaisi mukaan vain välttämättömät tavaransa ja nukkuisi patjalla.

Mutta jälleen apuun riensi vuokranantaja! Hän jätti asuntoon muun muassa sohvan, television ja keittiötarvikkeita. Pystyimme hoitamaan varsinaisen muuton yhdellä kertaa, eikä satojen kilometrien matkaa tarvinnut ajaa edestakaisin useaan otteeseen. Vuokranantajan ansiosta uudessa kodissa olivat välttämättömimmät ja vähän enemmänkin.

Hyvä vuokrasuhde helpottaa asumista. Etenkin ensimmäistä kertaa omilleen muuttavalle hyvä vuokranantaja voi olla kultaakin kalliimpi. Asuminen sujuu, kun on joku, jolta uskaltaa kysyä apua ja neuvoa, kun kaikki on vielä uutta – ja parhaassa tapauksessa apua saa kysymättäkin.

Kiitos siis sinulle, hyvä vuokranantaja, kun neuvot ja välität!

Lue lisää: Vuokralaiset osaksi taloyhtiön yhteisöä

Lue myös: Avoin asenne ja tarkka budjetointi – näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Vuokra-asuminen