Omaan kotiin muuttaminen on hyppy tuntemattomaan, mutta siitäkin selviää

Kirjoittanut Merilla Kivineva 16.7.2020

Uuteen kotiin muuttaminen on aina jännittävää, mutta kaikkein jännittävintä se on silloin, kun muuttaa ensi kertaa omilleen. Monella omaan kotiin muuttaminen on edessä näihin aikoihin, kun uusi opiskelupaikkakunta kutsuu.

Uusi elämänvaihe on kutkuttavan jännittävä, ihana, joskus vähän ahdistavakin. Saanko kavereita? Pärjäänkö opinnoissa? Riittävätkö rahat vuokraan? Entä jos eksyn uudessa kaupungissa? Näitä mietin itse, kun muutin parikymppisenä yksin satojen kilometrien päähän, täysin tuntemattomaan kaupunkiin.

Muuttaminen ei pääty siihen, että kantaa tavarat sisään asuntoon.

Muuttaminen ei pääty siihen, että kantaa tavarat sisään asuntoon. Kotiutuminen uuteen paikkaan ottaa aikansa. Itselleni jokainen muutto on hyppy uuteen ja tuntemattomaan, koska tykkään tutusta ja turvallisesta, siitä, että saan tehdä asiat aina samalla tavalla.

Helsinkiin muutettuani kävin puolen vuoden ajan lähikaupan sijaan kauempana kaupassa. Eksyin sinne vahingossa ja se jäi tavaksi. Tapani mukaan kävelin aina samaa reittiä, joten en edes huomannut, että lähikauppa olisi oikeasti aivan nurkan takana. Raahasin siis puoli vuotta kauppakasseja loskassa ja sohjossa turhaan.

Vaikka omaan kotiin muuttaminen voikin viedä omalle epämukavuusalueelle, siitäkin selviää. Sitä helpottaa uuteen paikkaan tutustuminen. Tutustu siis ainakin näihin:

1. Uusi kotikunta

Pyöräily tai kävely tekee paikat tutuiksi ja julkisilla voi kiertää pidemmänkin lenkin. Etenkin keskustaa ja oppilaitoksen tai työpaikan ympäristöä kannattaa kierrellä.

Myös paikalliset someryhmät voivat auttaa tutustumaan uuteen kotipaikkaan. Niissä voi kysellä myös suosituksia eri palveluista.

Itse selvitän aina lähimpien kirpputorien sijainnit. Jos muuton jälkeen huomaa, että kodista puuttuu jotain, voi ensin kiertää kirpparit. Opiskeluaikaan säästin sillä pitkän pennin.

2. Taloyhtiö

Yleensä talon aulassa on jonkinlaiset ohjeet asukkaille. Ne lukemalla oppii talon tavoille nopeammin. Myös vuokranantajalta kannattaa reippaasti kysyä asiaa kuin asiaa, jos jokin mietityttää.

Asuntonäytössä kierretään yleensä myös yhteiset tilat, mutta taloon kannattaa tutustua rohkeasti myös omin päin. Jos käy useassa asuntonäytössä, voi pää mennä niin pyörälle, ettei enää muuton jälkeen muista, missä pyykkitupa sijaitsee.

Kannattaa siis rohkeasti availla ovia ja kurkistella, mitä niiden taakse löytyy. Itse löysin omilleni muutettuani talostamme kylmäkellarin, jonka olemassaoloa en edes muistanut, vaikka se minulle näytössä esiteltiin.

3. Naapurit

Jos naapureihin haluaa tutustua enemmänkin, kannattaa tervehtiä reippaasti rappukäytävässä. Keskustelun voi aloittaa vaikka kertomalla, että on juuri muuttanut taloon. Itse tarjouduin koiravahdiksi naapureille ja kuinka ollakaan – sain hoitokoiran ja uuden kaverin, jonka luona olen käynyt vielä talosta pois muutettuani.

Talkoot ovat myös oiva tilaisuus tutustua taloyhtiön väkeen. Niihin ei kuitenkaan ole pakko osallistua. Kaikki eivät ole sosiaalisia, eikä naapureihinkaan ole pakko tutustua kuin uuteen sydänystävään. Peruskohteliaisuus kuitenkin kannattaa.

Entäpä ne nuoret, jotka eivät muuta tänä syksynä, koska opiskelupaikka jäi saamatta?

Entäpä ne nuoret, jotka eivät muuta tänä syksynä, koska opiskelupaikka jäi saamatta? Teille haluan sanoa, että ei hätää. Ehditte vielä.

On musertavaa, kun kaverit lähtevät opiskelemaan ja itse jää ihmettelemään, mitä tekisi. Mutta elämä kantaa, joskus yllättävilläkin tavoilla. Vielä tulee sinunkin vuorosi kantaa muuttolaatikoita sydän jännityksestä tykyttäen.

Lue myös: Avoin asenne ja tarkka budjetointi – näillä eväillä pärjää kotoa omilleen muuttava nuori

Lue myös: Oletko vuokraamassa asuntoa? Muista sopia ainakin näistä

Aiheesta muualla:

Nuorisoasuntoliiton Omaan kotiin -opas

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Vuokra-asuminen