Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Vuokranantaja tuli tarkastamaan asuntoa – syyllistyi salakatseluun

Vuokranantaja meni asuntoon ilman lupaa ja otti videokuvaa lopputarkastuksen aikana. Hän sai syytteet kotirauhan rikkomisesta, omankädenoikeudesta ja salakatselusta, sillä videolle tallentui myös vuokralainen.

Tapahtumien kulku

Vuokranantaja oli mennyt muutamaa viikkoa ennen vuokrasuhteen päättymistä vuokraamalleen asunnolle tarkistamaan sen kuntoa. Hän ei ollut ilmoittanut vuokralaiselle tarkastuksesta etukäteen.

Vuokralainen on ilmoittanut asunnon terassilla vuokranantajalle, että tarkastuksen tekeminen ei sovi ja kieltänyt tätä tulemasta sisälle asuntoon. Vuokranantaja oli soittanut tuloksetta hätäkeskukseen, jotta saisi virka-apua asuntoon menemiseksi. Sen jälkeen hän oli soittanut asianajajalle.

Vuokranantaja oli lopulta mennyt asuntoon. Asunto oli ollut epäsiistissä kunnossa: ovia ja saranoita oli rikki ja lattialla oli ollut runsaasti lemmikkiporsaiden ulosteita. Vuokranantaja kertoi antaneensa vuokralaiselle luvan pitää lemmikkiporsaita asuintilojen ulkopuolella, mutta kieltänyt ehdottomasti niiden tuomisen asuintiloihin.

Vuokranantaja valo- ja videokuvasi asuntoa. Hän kuvasi videolle myös vuokralaista ilman tämän lupaa. Videolla näkyi, että asunto oli sanomalehtisilpun, pahnojen ja ulosteen peitossa.

Videossa vuokralainen siivoili paikkoja, eikä näyttänyt vastustelleen vuokranantajan läsnäoloa tai kuvaamista asunnossa.

Tuomio

Asunto on ollut sellaisessa kunnossa, että vuokranantajalla on ollut peruste päästä välittömästi sisään. Oikeus katsoi, että vuokralainen on lopulta sallinut tarkastuksen. Syytteet kotirauhan rikkomisesta ja omankädenoikeudesta hylättiin. Vaikka vuokranantaja pääasiassa keskittyi kuvaamaan asuntoa, kuvasi hän ajoittain myös vuokralaista ja syyllistyi salakatseluun. Vuokranantaja määrättiin korvaamaan vuokralaiselle kärsimyksestä 200 euroa.

Oikeudellinen arviointi

Vuokranantajalla on oikeus päästä vuokra-asuntoon sen kunnon tarkistamiseksi tai esimerkiksi ottamaan kuvia myynti-ilmoitusta varten. Käynneistä pitää kuitenkin aina sopia etukäteen. Jos vuokralainen estää asuntoon pääsyn, voi vuokranantaja viime kädessä pyytää poliisilta virka-apua asuntoon pääsemiseksi.

Aina, kun asuntoa kuvataan, on oltava tarkkana, ettei tule kuvanneeksi asunnossa olevia henkilöitä.

Vaasan HO R 19/1142

Lue lisää: Vuokranantajan tarkastusvelvollisuus voi säästää vahingolta – vuokralaisen vesivahinko meni osakkaan maksettavaksi