Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Vuokranantajan tarkastusvelvollisuus voi säästää vahingolta – vuokralaisen vesivahinko meni osakkaan maksettavaksi

Vuokranantaja laiminlöi huoneiston kunnon tarkistamisen vuokralaisen vaihtuessa ja joutui vahingonkorvausvastuuseen, kun tulppaamaton astianpesukoneen poistoputki aiheutti vesivahingon.

Tapahtumien kulku

Osakas oli vuokrannut omistamansa asunnon tietyksi määräajaksi. Vuokralainen oli kuitenkin muuttanut asunnosta pois kesken määräaikaisen vuokrakauden ja sopinut vuokranantajan kanssa, että vuokralaisen tuttava tulee asuntoon uudeksi vuokralaiseksi kauden loppuun asti.

Tämän jälkeen vuokralainen oli vuokranantajalta saamiensa ohjeiden vastaisesti luovuttanut asunnon avaimet lähtiessään suoraan uudelle vuokralaiselle sen sijaan, että ne olisivat kulkeneet vuokranantajan kautta. Vuokranantajan tarkastusvelvollisuus olisi mahdollistanut sen, että vuokranantaja olisi käynyt tarkastamassa asunnon vuokralaisen vaihtuessa. Vuokranantaja ei kuitenkaan tarkistanut asuntoa vaan tyytyi siihen, että sai uudelta vuokralaiseltaan tekstiviestin: ”Kaikki on ok”.

Alakerran asukas oli myöhemmin huomannut asunnossaan kosteutta. Kosteuden syyksi selvisi yläkerran vuokrattuna olleen asunnon astianpesukoneen tulppaamattoman poistoputken aiheuttama vuoto. Asunnossa ei ollut astianpesukonetta.

Vesivahinko aiheutti korjaustarpeen useammassa huoneistossa. Taloyhtiö vaati vesivahingon korjauskustannuksia vahingonkorvauksena vuokranantajaosakkaalta vedoten tämän huolimattomuuteen asunnon kunnon seuraamisessa vuokralaisen vaihtumisen yhteydessä.

Tuomio

Hovioikeus katsoi, että vuokranantaja ei menetellyt asiassa sillä huolellisuudella kuin huolellisen vuokranantajan voidaan olettaa oman etunsa vuoksi menettelevän.

Vuokranantaja laiminlöi hänelle osakkaana kuuluvan velvollisuuden seurata huoneiston kuntoa. Jos vuokranantajan tarkastusvelvollisuus olisi toteutunut, tulppaamaton pesukoneliitäntä olisi havaittu huoneiston perustarkastuksessa.

Vuokranantajaosakas joutui korvaamaan taloyhtiölle vesivahingon korjauskustannukset sekä oikeudenkäyntikulut.

Oikeudellinen arviointi

Laissa ei ole määritelty vuokranantajaosakkaan velvollisuutta seurata vuokratun asunnon kuntoa tietyin aikavälein, vaan huolellisuuden arviointi tehdään tapauskohtaisesti.

Oikeuskirjallisuudessa on pidetty normaalina, että huoneiston kunto tarkastetaan viimeistään vuokralaisen vaihtuessa. Vuokranantajaosakkaan tulee vuokralaisen vaihtuessa tarkastaa huoneiston kunto ja varsinkin osat, jotka ovat kriittisiä vahinkojen suhteen.

Vaasan hovioikeus S 19/1066

Lue myös: Vuokranantaja tuli tarkastamaan asuntoa – syyllistyi salakatseluun