Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Vieraat metelöivät vuokra-asunnossa – vuokrasopimus purettiin

Naapurit tekivät useita ilmoituksia vuokranantajalle vuokralaisen aiheuttamista häiriöistä. Vuokralaisen mukaan äänet kuuluivat normaaliin elämään tai niitä aiheuttivat vieraat.

Tapahtumien kulku

Vuokranantaja ja vuokralainen olivat tehneet toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen.

Vuokranantaja sai useita ilmoituksia, joiden mukaan vuokralainen ja hänen luonaan asunut henkilö olivat aiheuttaneet asunnossaan häiriötä sekä öisin että päivisin. Ilmoituksia tehtiin metelöinnistä päivin ja öin, huutamisesta asunnossa, parvekkeella ja rappukäytävässä, tappelun äänistä, päihtyneiden ihmisten aggressiivisesta käytöksestä ja tavaroiden heittelystä asunnossa.

Ilmoitusten mukaan naapurit kokivat kulkemisen rappukäytävässä pelottavaksi kaksikon häiritsevän käytöksen vuoksi. Vuokralainen sai häiritsevästä elämästä huomautuksen ja varoituksen, joissa ilmoitettiin, että vuokrasopimus voidaan purkaa, jos häiritsevä elämä jatkuu.

Vuokralaisen mukaan heidän huoneistostaan mahdollisesti kuuluneet äänet olivat olleet normaaliin elämään kuuluvia ääniä. Hänen mukaansa äänet olivat lapsen ääniä ja osittain johtuneet toisen asukkaan sairauskohtauksista ja ambulanssikäynneistä.

Asukkaiden mukaan he eivät myöskään olleet kaikkina raportoituina häiriöaikoina itse paikalla huoneistossa. Asukkaiden mukaan he eivät voineet vaikuttaa häiriöön, jota asunnolla käyneet vieraat aiheuttivat.

Lopulta vuokrasopimus purettiin, koska vuokralainen metelöi ilmoitusten mukaan edelleen. Vuokralainen ei ollut samaa mieltä purkamisen kanssa, vaan vei asian oikeuteen.

Tuomio

Hovioikeus katsoi näytön perusteella, että huoneistossa oli vietetty häiritsevää elämää eli että vuokralainen metelöi kohtuuttoman paljon. Häiriön laatu ja jatkuvuus huomioon ottaen sitä ei voitu pitää vähäisenä.

Kirjallisen purku-uhkaisen varoituksen antamisesta huolimatta häiriöt olivat jatkuneet. Sillä, että häiriötä olivat aiheuttaneet myös asukkaiden vieraat ei ollut purkuoikeuden osalta merkitystä.

Oikeudellinen arviointi

Vuokralainen vastaa myös huoneistossaan vierailevien henkilöiden käytöksestä siinä määrin, että vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus myös, jos vuokralainen sallii vieraidensa viettävän huoneistossa häiritsevää elämää. Se, että häiritsevää elämää vietetään myös vuokralaisen poissa ollessa ei sulje pois vuokranantajan oikeutta purkaa vuokrasopimusta.

Helsingin hovioikeus DNRO S 19/872