Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Kynttilästä levinnyt tulipalo tuhosi rivitalon – osakkaalle sakkotuomio

Tulta pitää aina käsitellä huolellisesti, eikä esimerkiksi kynttilöitä saa jättää palamaan ilman valvontaa. Rivitalon osakas sai sakkotuomion, kun terassilla olleista kynttilöistä levinnyt palo tuhosi talon.

Tapahtumien kulku

Osakas oli illan hämärtyessä sytyttänyt kaksi ulkokäyttöön tarkoitettua öljykynttilää. Hän asetti kynttilät lasitetun terassin pöydälle ruukkuihin.

Terassin pöydällä oli kynttilöiden lisäksi styroksilevy ja istutuksia. Istutuksissa oli tikut, joiden päissä oli kunkin istutetun kasvin kuva.

Kynttilöiden sytyttämisen jälkeen osakas palasi sisätiloihin katsomaan televisiota ja selailemaan tablettia. Ennen puolta yötä terassilta kuului pamaus ja hän juoksi terassille. Styroksilevyssä kiersi pieni sininen liekki: kynttilästä oli levinnyt tulipalo.

Osakas yritti tukahduttaa liekkejä torkkupeitolla, eikä hän huomannut käyttää terassilla ollutta sammutuspeitettä. Hän jätti torkkupeiton liekkien päälle ja lähti huoneistosta herättämään naapureitaan.

Kun naapurit eivät avanneet ovea, osakas lähti takaisin terassilleen. Tuli oli levinnyt torkkupeiton päälle. Osakas päätti avata terassin oven pihalle, mikä levitti tulta entisestään. Osakas lähti uudestaan herättämään naapureita ja soittamaan hätäkeskukseen.

Tulipalo johti lopulta neljän asunnon rivitalon tuhoutumiseen.

Tuomio

Osakkaan mukaan taloyhtiössä oli rottia. Hänen mukaansa oli mahdollista, että rotta oli kääntänyt istutusten juurella olleen tikun pahveineen kynttilän päälle.

Käräjäoikeus piti epäuskottavana, että rotta olisi aiheuttanut palon syttymisen. Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että osakas jätti torkkupeiton havaitsemiensa liekkien päälle ja poistui. Tätä ei voida pitää huolellisena toimintana.

Tuomion mukaan osakas oli käsitellyt tulta varomattomalla tavalla. Teko oli omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle ja toisen omaisuudelle. Osakas sai sakkotuomion.

Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta käräjäoikeuden tuomio jäi lainvoimaiseksi. Asiaan liittyen on myös riita-asia meneillään.

Oikeudellinen arvio

Tulta käsiteltäessä on oltava aina huolellinen. Syksyn ja talven tunnelmavalaistuksia suunnitellessa on huomioitava, että kynttilästä voi levitä tulipalo. Kynttilöitä ei ikinä saa jättää palamaan valvomatta. Kynttilöitä polttaessa on huolehdittava siitä, ettei niiden läheisyydessä ole helposti syttyvää materiaalia.

Jos tuli pääsee leviämään, pitää huolehtia, että palo todella sammuu. Myöskään palanutta materiaalia saa jättää valvomatta. Varomaton tulen käsittely voi johtaa sekä rikosoikeudelliseen että vahingonkorvausvastuuseen.

Turun HO R 19/1875

Lue myös: Taloyhtiössä syttyi tulipalo keskellä kesäyötä − “Se oli täystuho ylhäältä alas”

Lue myös: Liian moni taloyhtiö reputtaa paloturvallisuudessa murheellisin seurauksin – siksi pelastussuunnitelmaan pitää panostaa