Töhryt pois valvonnalla

11.7.2016 ja päivitetty 25.10.2018
Kuvitus: Anja Reponen Olemassa olevat töhryt vetävät ilkivallantekijöitä puoleensa, joten seinät kannattaa puhdistuttaa pikaisesti.

Töhryt tai luvattomat graffitit eivät taloyhtiön julkisivua kaunista, joten pitäisi ryhtyä toimeen. Kuka alkaa kuurata?

– Seinään ilmestyneistä töhryistä kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille, neuvoo Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Annika Kemppinen. Näin siitäkin huolimatta, että syyllisiä saadaan harvoin edesvastuuseen teoistaan.

Paras lääke kyseenalaisen taiteen ehkäisyyn on kuitenkin taloyhtiön tehostettu omavalvonta.

Liiketunnistimella toimivat pihavalaisimet ja videovalvonnasta kertovat kyltit karkottavat töhrijöitä tehokkaasti. Valvontakamerajärjestelmällä saadaan lahjomatonta tietoa pihan kulkijoista, mutta valekamerakin voi riittää säikäyttämään luvattomat kulkijat. Kemppinen muistuttaa, että valvontakameroita ei saa suunnata kuvaamaan yksityisasuntojen ikkunoita tai huoneistokohtaisia piha-alueita.

Paras lääke kyseenalaisen taiteen ehkäisyyn on kuitenkin taloyhtiön tehostettu omavalvonta. Aluksi hallituksen kannattaa tiedottaa asukkaita töhryistä ja pyytää heitä tarkkailemaan, mitä yhtiön tiloissa ja piha-alueella tapahtuu.

– Näin tekijät saadaan varmimmin kiinni, Kemppinen sanoo.

Olemassa olevat töhryt vetävät ilkivallantekijöitä puoleensa, joten seinät kannattaa puhdistuttaa pikaisesti. Hallitus tekee asiasta päätöksen, ja isännöitsijä tilaa puhdistuksen. Jos töhryjä on paljon ja puhdistustoimet kalliita, asiasta on syytä päättää yhtiökokouksessa. Työ pitää mahdollisuuksien mukaan myös kilpailuttaa.

– Isännöitsijä hoitaa sopimuspuolen ja tarkistaa lopuksi, että työ on tehty hyvin ja sopimuksen mukaan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Julkisivu