Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Saako taloyhtiöön asentaa valvontakameran?

Valvontakameran sijoittelusta riippuen voidaan toisinaan tarvita kaikkien asukkaiden suostumus. Taloyhtiössä täytyy muistaa myös, että kameran kuvamateriaali muodostaa henkilötietorekisterin.

Teknisellä laitteella katseleminen ilman tarkkailtavan suostumusta täyttää rikoslaissa määritellyn salakatselun tunnusmerkistön. Kotirauhan suojaamaan paikkaan, eli asunnon sisälle tai sen välittömään ympäristöön, luvatta asennettu valvontakamera rikkoo lisäksi asukkaiden kotirauhaa. Valvontakameran asentamiseen porraskäytävään tarvitaan kaikkien asukkaiden – niin osakkeenomistajien kuin vuokralaistenkin – suostumus. Pelkkä yhtiökokouksen enemmistöpäätös ei siis riitä.

Valvontakamera pitää suunnata kohti rakennuksen ulko-ovea, ei porrashuoneeseen tai asuntoihin päin. Ilmoitus tallentavasta valvontakamerasta tulee kiinnittää ulko-oveen. Taloyhtiön piha-alue ei ole enää kotirauhan piirissä. Esimerkiksi parkkipaikalle tai yhtiön pihalle voidaan hankkia valvontakamera, kunhan siitä on päätetty yhtiökokouksessa. Kyltti tallentavasta valvontakamerasta tulee kiinnittää näkyvälle paikalle.

Kamera ei saa kuvata edes osittain osakkaan parvekkeelle, osakkaan yksityiskäytössä olevalle pihalle eikä porrashuoneen ovea. Kameroiden kuvamateriaali muodostaa henkilötietojen rekisterin, jota täytyy hoitaa asianmukaisesti. Rekisteriseloste tulee antaa talon asukkaalle, jos hän sitä pyytää.

Jaana Sallmén, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT