Suomen paras taloyhtiö 2020 -kisan voittaja hankki palkintorahoilla kukkaniityn

Kirjoittanut Meri Siippainen 22.6.2021
Asoy Satakielenpuisto käyttää palkintorahat kukkaniityn perustamiseen.

Suomen parhaassa taloyhtiössä 2020 eletään energiaremontin myötä entistä ilmastoviisaammin. Pian pihamaalla huolehditaan myös pörriäisistä ja linnuista.

Kotitalo-media valitsi marraskuussa turkulaisen Asunto Oy Satakielenpuiston Suomen parhaaksi taloyhtiöksi 2020. Taloyhtiön ympäristö- ja vastuullisuusteot tekivät vaikutuksen palkintoraatiin. Palkintoperusteissa mainittiin erityisesti taloyhtiössä meneillään ollut energiaremontti, jota raati piti merkittävänä asumisen ilmastotekona.

Turkulaisyhtiössä oli kilpailun aikaan käynnissä linjasaneeraus ja energiahanke, jossa siirryttiin kaukolämmöstä maalämpöön.

Suomen paras taloyhtiö -kilpailu on jälleen käynnissä, ilmoittaudu mukaan nyt!

Asunto-osakeyhtiö Satakielenpuiston hallitus. Puheenjohtaja Topi Ruotsalainen kuvassa keskellä. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää.

Tasa-arvoiseen asumiseen kuuluu esteetön piha

Kesällä 2020 Satakielenpuistossa eletään remontin viimeisiä vaiheita. Asukkaat ovat pitkän remonttievakon jälkeen palaamassa koteihinsa juhannukseksi.

– Maalämpöhanke luovutetaan taloyhtiölle parin viikon sisällä. Linjasaneeraus on vielä hieman kesken kahdessa rapussa ja muutamaa porrashuoneistoa kunnostetaan. Viimeisenä valmistuu esteetön piha ja syksyllä remontti on kokonaan valmis, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Topi Ruotsalainen.

Kun piha valmistuu, taloyhtiössä aiotaan pitää pihajuhlat, jonne kutsutaan kaikki talon 500 asukasta. Iäkkäimmätkin asukkaat pääsevät juhlimaan, sillä uudella pihalla on täysin esteetön kulku esimerkiksi rollaattoreille.

– Emme ole vielä ehtineet juhlia Suomen paras taloyhtiö 2020 -voittoa. Lisäksi juhlistetaan korjaushankkeen valmistumista ja taloyhtiön 50-vuotispäiviä.

Remontti säästää energiaa samantien

Linjasaneerauksen myötä turkulainen taloyhtiö vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Vaikka remontti on vielä yhtiössä kesken, energiansäästöjä on kertynyt.

– Olemme jo säästäneet 60 000 euroa energiakuluja marraskuusta lähtien. Kolmas lämpökeskus otettiin käyttöön kesäkuun alussa. Huoneistoihin on asennettu omat vesi- ja sähkömittarit, jolloin jokainen asukas voi jatkossa itse vaikuttaa säästöihin. Muiden taloyhtiöiden kokemuksista tiedetään, että huoneistokohtaiset mittarit tuovat yleensä noin 15 prosentin säästöt energian- ja vedenkulutukseen.

Kukkaniitty ilahduttaa pörriäisiä ja ohikulkijoita

Hiljattain taloyhtiössä on ehditty päättää myös Kotitalon myöntämän tuhannen euron palkinnon käyttökohteesta.

– Meillä on valveutuneita asukkaita, joille biodiversiteetin ylläpito on tärkeää. Pörriäisten pelastamiseksi perustamme rahoilla kukkaniityn taloyhtiön pihamaalle. Taloyhtiö laittaa lisää rahaa 2 000 euroa 1 000 euron palkinnon lisäksi, paljastaa Ruotsalainen.

Tämä on pörriäisten pelastamisen lisäksi imagotyötä, sillä kukkaniittymme näkyy ohi kulkevalta kävelytieltä.

Yhtiön piharemontin suunnitellut puutarhuri teki suunnitelman myös tulevaa kukkaniittyä varten. Reilun sadan neliömetrin laajuinen kukkaniitty sijoitetaan pihalla sähkölinjan alle, jonne oli hankala sijoittaa muita elementtejä.

– Tämä on pörriäisten pelastamisen lisäksi imagotyötä, sillä kukkaniittymme näkyy ohi kulkevalta kävelytieltä.

Niitylle istutetaan monivuotisia kasveja, ja se vaatii perustustöiden jälkeen vain yhden niittämisen vuosittain. Siemenet aiotaan kylvää syksyllä ja ensimmäiset kukat kukkivat jo ensi keväänä.

Satakieliä asumaan Satakielenpuistoon

Aktiivisessa taloyhtiössä riittää suunnitelmia myös remontin jälkeiselle ajalle. Vast’ikään Ruotsalainen sai idean asukkaiden vastuulle nimikoiduista linnunpöntöistä. Mahdollisesti jo ensi keväänä asunto-osakeyhtiö Satakielenpuiston pihalla voisi siten kuulua satakielen liverrystä.

– Linnunpöntöt eivät maksa juuri mitään ja osallistaisivat asukkaita mukaan. Taloyhtiö voisi hankkia pihalle linnunpönttöjä ja nimikoida ne halukkaiden asukkaiden vastuulle. Asukas huoltaisi vastuullaan olevan linnunpöntön vuosittain.

Linnunpönttöidea pitää kuitenkin vielä viedä hallitukseen mietittäväksi. Ihan ensimmäiseksi remontin jälkeen Ruotsalainen aikoo kuitenkin testata pihan uutta grillipaikkaa.

Lue myös: Suomen paras taloyhtiö 2019 hyödynsi palkintorahaa pihakeinuun

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Korjaushanke Piha