Suomen paras taloyhtiö 2020 on monella rintamalla vastuullinen turkulainen

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 1.12.2020
Suomen paras taloyhtiö 2020 -kilpailun voitti Asoy Satakielenpuisto Turusta

Asunto Oy Satakielenpuisto on Suomen paras taloyhtiö 2020. Taloyhtiössä on käynnissä laaja putkiremontti ja energiahanke, jossa siirrytään kaukolämmöstä maalämpöön.

Turkulainen asunto-osakeyhtiö Satakielenpuisto on valittu Kotitalo-median järjestämän Suomen paras taloyhtiö 2020 -kilpailun voittajaksi. Tänä vuonna kilpailun teemana oli vastuullisuus.

Satakielenpuisto on iso taloyhtiö, johon kuuluu kymmenen kerrostaloa, kaksi rivitaloa ja liikerakennus. Huoneistoja on yhteensä 241. Asukkaiden ikähaitari on laaja, ja taloyhtiössä on oma talonmies.

1970-luvulla rakennettu Satakielenpuisto koostuu useasta rakennuksesta ja sijaitsee keskustan ulkopuolella. Taloyhtiö osoittaa monin tavoin, että ympäristö- ja muut vastuullisuusteot ovat mahdollisia kaikille taloyhtiöille, sanoo tuomariston puheenjohtaja, Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen.  

Parhaillaan taloyhtiössä on käynnissä laaja LVIS-saneeraus eli kattava putkiremontti ja energiahanke, jossa siirrytään kaukolämmöstä maalämpöön. Asuntoihin asennetaan myös huoneistokohtaiset sähkö- ja vesimittarit ja kahdelle pysäköintialueelle rakennetaan sähköautojen latausvalmius.

Voittajayhtiössä tehdään merkittävää ilmastotekoa

Satakielenpuiston laaja remontti kertoo vastuullisuudesta sekä taloyhtiön talouden että ympäristöarvojen osalta.

Noin 13 miljoonaa euroa maksavien muutostöiden myötä taloyhtiön hiilidioksidipäästöt pienenevät noin 130 henkilöauton vuosipäästöjen verran. Samalla yhtiö säästää noin 100 000 euroa vuodessa. 

– Voittajan kaltaisen suuren taloyhtiön energiaremontti on merkittävä asumisen ilmastoteko, Mäkinen perustelee.

Vaikka taloyhtiössä on päällä pitkäkestoinen remontti, asioita on hoidettu ja hoidetaan asukkaita kuunnellen, kertovat hallituksen puheenjohtaja Topi Ruotsalainen ja isännöitsijä Mika Varpula Realia Isännöinti Oy:stä.

Osa taloyhtiön vastuullista toimintaa on osakkaiden ja asukkaiden kuunteleminen.

– Taloyhtiössä on huomioitu asukkaiden monimuotoisuus, tarpeet, toiveet ja odotukset osallisuudesta sekä erilaisten perheiden ja asukkaiden elämäntilanne sekä -rytmi. Pidän erityisen hyvänä ekologisen vastuun lisäksi sosiaalisen vastuun korostumista, joka on nostettu esille erityisesti talonmiehen palkkaamisessa, valitsijaraatiin kuulunut Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä luettelee perusteluissaan.

Voittajalle tuhat euroa yhteiseen hyvään

Satakielenpuiston valinta Suomen parhaaksi taloyhtiöksi 2020 julkistettiin Kotitalo-median järjestämässä Asumisen uusi aika -virtuaalitapahtumassa 1. joulukuuta. Voittajayhtiö sai tuhat euroa ja kunniakirjan. 

Taloyhtiön puheenjohtajana toimiva, pitkän hallitusuran tehnyt Topi Ruotsalainen sanoo, että taloyhtiö on “tavallisten ihmisten itäturkulainen taloyhtiö”.

– Kyllähän tämä voitto lämmittää, ja se on koko joukkueen voitto. Näitä ei yksin tehdä. Taloyhtiön hallitustyö, jos mikä, on joukkuepeliä.

Suomen paras taloyhtiö 2020 -voittajan valitsi raati, johon kuuluivat Maria Mäkisen ja Marianne Heikkilän lisäksi taloyhtiöiden energiaremontteja tutkinut Aalto-yliopiston professori Sampsa Hyysalo ja markkinointijohtaja Kaika Tenovuo Lassila & Tikanojalta.

Kilpailun finaalissa olivat mukana myös As. Oy Helsingin Pronssikallio Helsingistä, As Oy Puosunkansi Espoosta sekä Asunto-osakeyhtiö Sairashuoneenkatu 14 ja As Oy Minerva Bost Ab Turusta.

Kotitalo-median nyt kuudetta kertaa järjestämän kilpailun ideana on nostaa taloyhtiöasumisen profiilia sekä hallituksen ja isännöinnin toimivan yhteistyön merkitystä.

Kuvassa ovat Satakielenpuiston linjasaneerausurakan vastaava mestari Samuel Kalm Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:stä (vas.), isännöitsijä Mika Varpula Realia Isännöinnistä, talonmies Jouko Nurmi ja hallituksen jäsenet Björn Röberg ja Anni Vähäkylä. Lisää voittajasta Kotitalo-lehdessä 1/2021 ja tammikuussa kotitalolehti.fissä.

Taloyhtiön kilpailuun ilmoittaneiden kesken arvottiin 100 euron Superlahjakortti. Sen voitti Matti Kupari Helsingistä.

Lue lisää vuoden 2019 -voittajasta: Suomen paras taloyhtiö on valittu – As Oy Säästöpyrstöllä on poikkeuksellinen visio

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Korjaushanke Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia