Miksi asbestinäytteen ottaminen pitää jättää ammattilaiselle?

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 14.12.2021
Vain maalaus ja tapetointi vanhassa asunnossa eivät vaadi asbestinäytteen ottamista Kuva: La Miko / Pexels

Virheellisesti tai puutteellisesti toteutettu asbestikartoitus voi tulla kalliiksi ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Asbestinäytteen ottaminen onkin ammattilaisen hommaa, kertoo alan asiantuntija.

Voiko asbestinäytteen ottaa itse, Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausalan liiton puheenjohtaja Kai Salmi?

On suositeltavaa, että asbestinäytteen ottaa pätevä näytteenottaja. Käytännössä sopiva henkilö on sertifioitu asbesti- ja haitta-aine-asiantuntija (AHA-asiantuntija) tai rakennusterveysasiantuntija (RTA).

Asiantuntijan osaaminen on aina tärkeä tarkastaa ennen kartoituksen tilaamista. Samoin se, että näytteet analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa. Sertifioidut AHA-ja RTA-asiantuntijat löytyvät Sertifikaattihaku.fi-sivuston rekistereistä.

Miksi ammattilaisen käyttäminen on tärkeää?

AHA- ja RTA-asiantuntijat osaavat ottaa näytteen asbestipölyä levittämättä ja altistumatta itse asbestille. He tietävät, millaisissa rakenteissa ja materiaaleissa asbestia on käytetty, ja pystyvät ottamaan näytteet tarkasti oikeista paikoista.

Selkeissä tapauksissa asiantuntijan silmämääräinen arvio voi riittää eikä näytteenotto ole välttämättä tarpeen.

Kartoituksesta on tehtävä aina tarkka raportti, josta selviää missä asbestia on käytetty sekä mikä on asbestin laji, määrä ja pölyävyys purettaessa. Nämä ovat asbestipurkutöiden kannalta tärkeitä tietoja.

Millaisissa huoneistoremonteissa asbestikartoituksen tekeminen on tarpeen?

Kartoitus on tehtävä kaikissa ennen vuotta 1995 valmistuneissa rakennuksissa, joissa tehdään purkutöitä. Halpaa ja monikäyttöistä asbestia nimittäin käytettiin raaka-aineena lukuisissa rakennusmateriaaleissa.

Asbestijäämiä voi hyvin löytyä vielä 2000-luvulla uudistetuista rakenteista, kuten kylpyhuoneista. Käytännössä vain maalaus- ja tapetointityöt eivät vaadi asbestikartoituksen tekemistä.

Isännöitsijällä voi olla tietoa yhtiössä aiemmin tehdyistä asbestikartoituksista ja niiden tekijöistä, joten osakkaan kannattaa kääntyä ensin hänen puoleensa. Yhtiössä aiemmin tehtyjä asbestiraportteja voidaan tietyissä tapauksissa hyödyntää myös muiden huoneistojen remonteissa.

Lue myös: Asbestikartoitus pitää tehdä myös osakkaan hankkeisiin (tilaajille)

Lue myös: Asbestilaki – miten taloyhtiössä pitää toimia? (tilaajille)

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 8/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asbesti Turvallisuus