Asbestilaki – miten taloyhtiössä pitää toimia?

Kirjoittanut Anna Karismo, Ida Levänen 5.3.2020
Asbestilaki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen, kun remonttia tehdään ennen vuotta 1994 valmistuneessa rakennuksessa. Myös osakas on omia remontteja tehdessään velvollinen tekemään kartoituksen.

Tammikuussa 2016 voimaan tullut uusi asbestilaki toi lisävelvoitteita sekä taloyhtiön hankkeisiin että osakkaan remontteihin. Ammattilaisen tekemä asbestikartoitus on nykyisin tehtävä kaikissa rakennushankkeissa. Tilaajille

Mitä asbesti on ja missä sitä on käytetty?

Asbesti on yhteisnimitys monille kuitumineraaleille. Sitä käytetään muun muassa tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena. Talojen rakenteita purettaessa asbestista hengitysilmaan irtoavat aineosoat ovat terveydelle erittäin vaarallista. Asbestilain avulla on tarkoitus parantaa rakennustyömaiden turvallisuutta.

Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922–1992. Sen käyttö kiellettiin 1993. Erityisen runsasta asbestin käyttö on ollut vuosina 1963–1979.

Asbestia on käytetty rakentamisessa muun muassa putkieristeissä, ruiskutuseristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, palo-ovissa, proppausmassoissa sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.

Vaikka asbestin käyttö on kielletty, sille altistuu yhä ihmisiä. Yleisin tiedostamaton asbestialtistuksen aiheuttaja ovat kylpyhuoneremontit, joissa saattaa purkuvaiheessa levitä huoneistoon merkittäviä määriä asbestipölyä. Koska uusia altistuksia tulee ja terveyshaitat muodostuvat pitkän ajan kuluessa, asbestista johtuvia sairauksia ilmenee vielä pitkään.

Lue lisää: Älä kierrä asbestilakia − vaikuttaa asunnon arvoon

Mikä muuttui uuden asbestilain myötä?

Aiemmin oli mahdollista tilata remontti asbestipurkutyönä, jolloin rakenteiden asbestipitoisuutta ei tutkittu. 2016 tammikuusta alkaen purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ida Levänen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asbesti Korjaushanke