Hissittömään taloon tuli hissi, portaikko avartui valoisaksi

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 27.1.2020
Kuva: Aleksi Poutanen

Hissin jälkiasennus ahtaaseen rappukäytävään jakoi mielipiteet helsinkiläisessä taloyhtiössä, mutta lopputulos yllätti. Nyt asunto-osakeyhtiö Hiihtomäentie 19:n hallituksen entinen pj. Helena Nurminen (vas.), nykyinen pj. Sami Asujamaa ja isännöitsijä Olli Pajanen ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Muutamia vuosia sitten Helena Nurminen vieraili peruskorjatussa kerrotalossa, joka oli vastaava kuin hänen kotitalonsa. Taloon oli rakennettu hissi. Se teki vaikutuksen Nurmiseen, joka toimi tuolloin Asunto-osakeyhtiö Hiihtomäentie 19:n hallituksen puheenjohtajana.

– Aloin pohtia, mahtuisiko hissi meidänkin kapeaan porraskäytäväämme, Nurminen muistelee.

Hiihtomäentien hallitus ryhtyi selvittämään asiaa asiantuntijalta, Helsingin kaupungilta ja palotarkastajalta. Nellikerroksisen, vuonna 1956 rakennetun talon julkisivua ei saanut muuttaa. Ainoa mahdollisuus oli rakentaa hissi keskelle porraskäytävää, jolloin portaikosta oli leikattava osa pois.

Kun hanke ensi kerran esiteltiin osakkaille, mielipiteet hakautuivat: vastustajat pitivät hissiä turhana ja kalliina, kannattajat halusivat talosta esteettömän. Hallitus sai osakkailta hankesuunnitteluluvan vasta toisella yrittämällä.

Toteutuksestakin päätettiin lopulta tiukan äänestyksen jälkeen. Läpimenoa helpottivat avustukset: ARAn tuki kattoi 50 prosenttia kuluista ja kaupungin 10 prosenttia. Kaikkiaan valmisteluvaiheeseen kului pari vuotta.

Lue lisää: Tarjolla ilmaista remonttirahaa – Kotitalo kokosi vuoden 2020 taloyhtiöiden avustukset

Valmis hissi voitti vastustajatkin puolelleen

Hissin rakentaminen vei puolisen vuotta. Portaiden tukirakenteita jouduttiin vahvistamaan, ja hissikuilut rakennettiin elementeistä. Hissin kone mahdutettiin pieneen tilaan kuilun päälle. Samalla remointoitiin porraskäytävää: lattiapinnat vaihdettiin ja sähköt uusittiin.

– Hissi rakennettiin kellarikerrokseen saakka ja yksi autotalleista muutettiin sisäänkäynniksi, jotta saatiin järjestettyä esteetön kulku katutasosta, taloyhtiön isännöitsijä Olli Pajanen Tili-Kiinti Oy:stä kertoo.

Nykyinen hallituksen puheenjohtaja Sami Asujamaa kiittelee isännöitsijä Pajasen roolia etenkin tarjousprosessissa ja avustusten hakemisessa.

– Olli varmisti myös sen, että lisätöihinkin, kuten porraskäytävän korjauksiin, saatiin avustusta.

Vaikuttaisi siltä, että asuntojen arvo olisi noussut rakennuskustannusten verran.

Asujamaa myöntää olleensa yksi hankkeen kritisoijista. Kustannukset ja portaiden kapeneminen arveluttivat.

– Suuria huonekaluja on vaikea saada kuljetettua. Täytyy kuitenkin sanoa, että remontti on onnistunut. Lasinen, läpinäkyvä hissikuilu, uudet pinnat sekä valaistus tuovat käytävään avaruutta ja uutta ilmettä. Rapuissa on myös riittävästi tilaa kulkea.

Päätöksenteko olisi Asujamaan mielestä ollut helpompaa, jos lopputuloksesta olisi ollut nähtävissä havainnekuva. Hän on kuitenkin Helena Nurmisen tavoin erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen.

– Vaikuttaisi siltä, että asuntojen arvo olisi noussut rakennuskustannusten verran, Nurminen sanoo.

Tukea ARAlta ja kaupungilta

  • Kokonaiskustannus hissien rakentamisesta oli 950 000 euroa.
  • ARAn ja Helsingin kaupungin avustusten jälkeen yhtiön maksettavaksi jäi 570 000 euroa.
  • Kulut jyvitettiin osakkaille asunnon koon ja asuinrakennuksen perusteella asunto-osakeyhtiölain määräysten mukaisesti: mitä alemmassa kerroksessa asunto on, sitä vähemmän hanke osakkaalle kustantaa.
  • Kustannukset olivat 2 500-18 600 euroa/asunto.

Lue myös: Miten hissiremontin kustannukset jakautuvat taloyhtiössä?

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Hissit Korjaushanke Rahoitus