Taloyhtiö valvoo remonttia, osakas maksaa

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 18.1.2012

Kun osakas remontoi asunnossaan, taloyhtiöllä on oikeus ja monesti myös velvollisuus valvoa, että työ tehdään kunnolla: muun muassa vedeneristykset pitää olla kunnossa ja kaadot kohdillaan.

Taloyhtiö valvoo aina remontteja, joista voi aiheutua haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle, yhtiön omaisuudelle tai naapureille. Liikaa ei kuitenkaan saa valvoa.

Taloyhtiön hallitus ja isännöinti päättävät ja huolehtivat

  • kuka valvoo: isännöintiyrityksen edustaja, jolla on riittävä asiantuntemus vai ulkopuolinen ammattilainen
  • valvonnan hinta on kilpailukykyinen
  • valvonta on riittävää ja suhteutettu remontin laajuuteen

Yksittäisissä korjauksissa, kuten valokatkaisimien lisäämisessä sähköjärjestelmään tai antennipistorasian asentamisessa voi riittää, että isännöintiyrityksen tekninen asiantuntija käy kerran tarkastamassa remontin. Täydellinen kylpyhuoneremontti voi sen sijaan vaatia peräti 5 tarkastuskäyntiä:

  1. aloituskatselmus, jos se on tarpeen
  2. purkutöiden tarkastus
  3. lattiakaivon asennuksen tarkastus
  4. seinien ja lattian vedeneristyksen tarkastus
  5. lopputarkastus: laatoitustyöt on tehty, lattian kaadot toimivat, kylpyhuone on kalustettu käyttökuntoon ja oveen on asennettu turvakynnys

Maksajana osakas

Osakas maksaa remontin valvonnasta aiheutuneet kustannukset. Valvonnan kustannusten tulee kuitenkin olla kohtuullisia, eli niiden on oltava oikeassa suhteessa valvontatarpeeseen.

Isännöitsijä toimittaa valvonnan kustannusarvion remonttia tekevälle tai teettävälle osakkaalle ennen remontin aloittamista. Tyypillisesti arvio lähetetään, kun vastataan osakkaan tekemään remontti-ilmoitukseen. Kustannusarvio ei ole sitova, sillä remontti saattaa esimerkiksi yllättäen laajeta.

Osakkaan remontin yhteydessä voidaan periä myös ilmoitusmaksuja.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

9 kommenttia

  1. Tämä on oikeastaan kysymys eikä kommentti remontti-ilmoittamiseen. Mitä isännöitsijä tai hallitus voi tehdä, kun osakas teettää kosteiden tilojen remontin huoneistossa eikä tee siitä kirjallista ilmoitusta. Hänelle ilmoitettiin useaan otteeseen, että remontista tulee tehdä ilmoitus. Onko oikein kirjata remontti isännöitsijätodistukseen “suoritettu osakkaan vastuulla”

    1. Hallitus voi viime kädessä vaatia jopa oikeudessa, että työ keskeytetään, jos hallitus esimerkiksi epäilee, että työstä voi aiheutua taloyhtiölle tai muille osakkeenomistajille jonkinlaista vahinkoa. Jos työ on jo saatettu loppuun ja taloyhtiö epäilee, että esimerkiksi vedeneristykset on asennettu väärin, eikä osakas pysty osoittaamaan työn asianmukaisuutta, voi taloyhtiö ääritilanteessa vaatia oikeudessa, että työ puretaan ja tehdään uudestaan määräysten mukaisesti. Isännöitsijäntodistukseen voi myös toki liittää maininnnan, ettei työstä ole saatu asianmukaisia asiakirjoja, mutta maininta, että työ on suoritettu osakkaan vastuulla, ei ole minusta oikein, koska osakas vastaa aina omasta remontistaan.

  2. Olemme ehdottaneet keittiöremontille omaa valvojaa joka on ammattitaitoinen ja aiemminkin valvonut remontteja. Olemme luvanneet toimittaa kaikki taloyhtiön tarvitsemat dokumentit liittyen valvontaan ja tarkastukseen. Ehdottamamme valvoja on yli puolet havempi kuin se jota taloyhtiö haluaisi käyttää (taloyhtiö ei ole kilpailuttanut valvojaa, vaan käyttäisi isännöitsijätoimiston tarjoamaa). Täytyykö meidän suostua taloyhtiön valvojaan vai voimmeko suorittaa remontin omalla valvojalla? Jos suoritamme remontin omalla valvojalle, mitä sanktioita siitä voi meille tulla? Ainoa mikä remontissa aiheuttaa valvonnan on hanan ja allaskalusteen vaihto. Luvan remontille olemme saaneet.

    1. Taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa asunnossa tehtäviä remontteja. Tämä käytännössä tarkoittaa, että taloyhtiö on myös oikeutettu valitsemaan, kuka valvoo osakkaan remontteja. Taloyhtiön hallitus on yleensä valtuuttanut isännöitsijän valitsemaan, mistä valvonta hankitaan.

      Taloyhtiön hallituksen tulee kuitenkin varmistaa, että valvonnan hinta on kilpailukykyinen eli valvonnasta on pyydetty useampia tarjouksia. Kilpailutus on myös voitu tehdä jo aikaisemmin esimerkiksi solmimalla puitesopimus.

      Koska osakas vastaa valvonnan kustannuksista, tulee valvonnan kustannusten olla siis kohtuullisia, mikä tarkoittaa sitä, että valvonnan laajuus tulee olla oikeassa suhteessa valvontatarpeeseen. Mutta jos ei taloyhtiö ole valmis hyväksymään osakkaan esittämää valvojaa, voivat he valita työlle valvojan. Siinä tilanteessa taloyhtiö tulee pystyä osoittamaan, että valvontakustannukset ovat kilpailukykyisiä ja kohtuullisia.

  3. Hei
    Taloyhtiö on tehnyt meillä epäonnistuneen remontin pesuhuonetiloihin.
    Huoneiston saunatiloista löytyi näkyvää mikrobikasvustoa. Taloyhtiö
    poisti kasvuston ilman minkäänlaisia suojauksia (ei muoveja oviaukossa eikä
    alipaineistusta). Eli mekaanisesta poistosta levisi pölyä koko huoneistoon.
    Nyt 2,5 vkon kuluttua isännöitsijä on tulossa tekemään tarkastusta.
    Isännöitsijä toiminut valvojana.
    Osakkaan ei kuulemma tarvitse osallistua – tämä on taloyhtiön vastaanottotarkaistus. Sain tiedon perjantaina 6.3 ja ilmoitettu ajankohta
    on 10.3. Yritin siirtää ajankohtaa jotta voisin olla paikalla – tämä ei käynyt isännöitsijälle. Onko ilmoitusaika riittävä. Emme ole koko remontin aikana saaneet puuttua muuhun kuin valitsimme laatat. Kaiken muun on isännöitsijä valinnut.
    Kattomateriaalit, saumalaastit. Meillä on hyvin paljon reklamoitavaa, mutta
    se ei tunnu nyt ketään kiinnostavan. Jos taloyhtiö hyväksyy remontin pitääkö meidänkin se hyväksyä. Viime käynnillä pyysimme isännöitsijää esittämään tunnistekorttinsa – vastaus laittakaa itse korttinne. Voiko isännöitsijä ottaa ketä vaan mukaansa tarkastukseen ilmoittamatta siitä ensin osakkeen omistajalle.

    1. Marina Furuhjelm on siirtynyt Isännöintiliitosta Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n.

  4. Luhtitalon (osakehuoneiston) yläkerrassa tehtiin kylpyhuone/saunaremonttia. Yläkerrassa “viimeinen” naula osui käyttövesiputkeen ja aiheutti kohteessa pienemmän, mutta alakerrassa mittavan vahingon. Kävi ilmi, että tekijältä ei oltu vaadittu vastuuvakuutusta, eikä taloyhtiön hallitus tiennyt tekijän nimeä??!!
    Onneksi kosteusmittaaja oli puoleeton ja totesi vesivahingon alakerrassa olevan niin mittavan, että kylpyhuone sekä sauna menivät kokonaan uusiksi. Mielenkiintoisen ja yllättävän tilanteesta teki se, että taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän mukaan minun olisi pitänyt itse maksaa saunan ja kylpyhuoneen ledvalot, lattialämmitykset( jotka olivat vanhan saunan ja kylpyhuoneen varusteet) Laatat ja paneelit sain valita tietyn hintaiset.
    Kuinka suuri “virhe” taloyhtiön isännöitsijän ja hallituksen toiminta oikeasti oli??
    Asumisturvallisuuteni , viihtymiseni ja luottamuksen menetys taloyhtiöön, taloyhtiönhallitukseen ja isännöitsijään menivät täysin. Olen ymmärtänyt, että jokainen osakkeenomistaja on taloyhtiössä täysin samanvertainen???!!

  5. Voiko isännöitsijätoimisto määrätä etukäteen kiinteän hinnan muutostyöilmoitusten käsittelylle? Eihän se ole silloin todellinen käsittelyn kustannus.

  6. kuka maksaa vessan ve.si vahingot. meillä nyt ollu useampi ja onko näin että joka kerta toiset osakeen omistajat on maksajia

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Keittiö Kylpyhuone