Taloyhtiön oma viinikellari kokoaa asukkaat yhteen: “Voisin suositella muillekin”

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 16.11.2022
Markus Aarni Vesa Laitinen

Puna- vai valkoviiniä? Helsinkiläisessä taloyhtiössä maistellaan viinejä asukkaiden kesken.

Miltä kuulostaisi taloyhtiön oma viinikellari?

Moni tuore taloyhtiö joutui koronan aiheuttaman tapahtumakiellon takia pohtimaan yhteisöllisyyden toteuttamista uusista kulmista. Yksi nuorista taloyhtiöistä, joissa yhteisöllisyys hakee vielä muotoaan, on Helsingin merellisellä Katajanokalla sijaitseva Asunto Oy Kasinonranta. 

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Markus Aarnin mukaan yhdeksi taloyhtiön yhteisölliseksi tilaksi on kuitenkin jo muodostunut taloyhtiön viininmaistelutila, joka on käytössä niin pikkujouluissa kuin spontaaneissa viininmaisteluilloissa. 

Viinikellari ja ravintolatasoinen tila

Aikaisemmin kahvipaahtimona toiminut kiinteistö saneerattiin asuinkäyttöön vuonna 2020. Jugendia henkivän kiinteistön peruskorjaus edellytti, että osa rakennuksen neliöistä käytettiin yleishyödylliseen käyttöön, joten rakennuttajan päätöksellä alimpaan kerrokseen toteutettiin asukasviihtyvyyttä lisäävät viinikellari ja viininmaistelutila. Tilat pystyttiin suunnittelemaan joustavasti, sillä tehdaskäytössä olleessa rakennuksessa ei ollut juurikaan väliseiniä.

– Taloyhtiössä on useita viininharrastajia, joista osa harrastaa maistelua yhdessä ja hankkii viinejä ulkomailta asti. Muutama osakkaista ei harrasta alkoholia, mutta hekin ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että viinikellari vaikuttaa positiivisesti myös asuntojen myyntiin, Aarni kertoo.

Toistaiseksi tila on ollut käytössä enemmän talvisaikaan, sillä kesäisin moni taloyhtiön asukas mökkeilee.

– Viininmaisteluhuoneen käytöstä ei pidetä kirjaa. Pikkujoulujen lisäksi arvioisin, että sitä on käytettyä vuodessa 10–20 kertaa, Aarni arvioi.

Taloyhtiössä on useita viininharrastajia, joista osa harrastaa maistelua yhdessä ja hankkii viinejä ulkomailta asti.

Pienet kustannukset

Taloyhtiön jokaiselle huoneistolle kuuluu temperoidusta viinikellarista oma viinikaappi, johon mahtuu useita kymmeniä pulloja. Myös huoneistoissa on perinteiset, sähköllä toimivat viinikaapit.

Sen lisäksi viinikellarista löytyy vajaa kymmenen isompaa viinikaappia, jotka asukkaat ovat voineet ostaa omaan käyttöönsä osakkeina.

– Niihin mahtuu pakkaustavasta riippuen jopa muutama sata viinipulloa. Osa asukkaista on hankkinut lisätilaa, osa ei, Aarni kertoo.

Viinikellarin ja tasting-huoneen koneistot ovat taloyhtiön huolto-ohjelmassa.

Nykyään tilassa on ravintolatasoinen astianpesukone sekä kattavat astiastot valmiina viininmaisteluihin. Innokkaimmat viiniharrastajat voivat perehtyä myös viinikirjallisuuteen.

– Viinikellarin ja tasting-huoneen koneistot ovat taloyhtiön huolto-ohjelmassa. Kustannuksia tulee lähinnä suodattimien vaihtamisesta ja siivoamisesta. Kokonaiskustannukset ovat marginaaliset. Arvioisin, että alle sata euroa kuukaudessa, Aarni sanoo.

Viininmaistelutilan viimeistely ja sisustus jäivät osakkaiden vastuulle. Tasting-huone on sisustettu osittain talkoovoimin, osittain asukkaiden omalla rahalla. Kaikkiaan tilan ja viinikellarin toteutus maksoi osakkaille noin 10 000 euroa. Summa kerättiin yhtiön hoitovastikkeen kautta.

– Voisin suositella viinikellaria muillekin taloyhtiöille. Kuntosali on loppujen lopuksi taloyhtiössä sellainen tila, jossa on vain muutama asukas kerrallaan. Viininmaistelutila on paikka, jonne ihmiset saa kutsuttua, puheenjohtaja pohtii.

Lue myös: Käyttötarkoituksen muutos – mitä pitää huomioida?

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →