Onko kotivara kunnossa? Tarkista ainakin yksi oleellinen asia: “Ihmisillä on harhaantunut käsitys”

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 6.4.2022
Kotivara

Tiedätkö, mitä hyvään kotivaraan kuuluu? Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovisen mukaan kotivara on ennen kaikkea ajattelutapa, jota itse kukin voi kehittää.

Mehua, leipää, säilykkeitä, hedelmiä, pähkinöitä, hilloja, hiutaleita, keksejä, välipalapatukoita… Löytyykö sinun keittiösi kaapeista kyseisiä raaka-aineita? Mikäli vastasit suurimman osan kohdalla kyllä, on kotivara osaltasi todennäköisesti jo hyvällä mallilla.

Kotivaralla tarkoitetaan kotona varastossa olevaa ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle. Kotivara on osa omatoimista varautumista, joka tuli yhä useammalle suomalaiselle tutuksi koronapandemian aikana. Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovisen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut entisestään suomalaisten kiinnostusta Marttojen sivuston kotivaraohjeita kohtaan.

Viranomaiset ja järjestöt, Martat mukaan lukien, ovat luoneet yhteistyössä 72 tunnin varautumissuosituksen, jolla tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta.

– Koronapandemia on tehnyt 72 tunnin varautumissuositusta tunnetummaksi kuin aikaisemmin, joten uskoisin, että monet ovat nykyään paremmin varautuneita, Tuovinen pohtii.

Lue myös: Pärjäisitkö sinä 72 tuntia, jos yhteiskunta ei toimisi?

Kotivara on ajattelutapa

Tärkeimmäksi, ja myös helposti unohtuvaksi kotivaraksi Tuovinen mainitsee veden. Vettä tarvitaan juotavaksi noin kaksi litraa päivässä henkilöä kohden. Juomaveden lisäksi sitä tarvitaan myös hygieniaan ja WC:n huuhteluun.

– Olisi oleellista, että kotivarassa varauduttaisiin vedentulon lakkaamiseen. Ihmisillä on harhaantunut käsitys siitä, että veden saanti loppuu vasta sitten, kun vesi jostain syystä saastuisi. Todellisuudessa veden saannin voi keskeyttää myös sähkökatko. Tästä syystä olisi hyvä varautua vedellä ja sen säilytykseen ja kuljetukseen sopivilla astioilla, Tuovinen muistuttaa.

Olisi oleellista, että kotivarassa varauduttaisiin vedentulon lakkaamiseen.

Tuovinen painottaa, että kotivara on ruoan osalta ennen kaikkea ajattelutapa. Se ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan.

– Pyritään siihen, että kaupassa käydään sillä ajatuksella, että ruokaa on aina kaapissa useammaksi päiväksi. Ei niin, että käydään joka päivä alakerran Alepassa ostamassa päivän ruokatarvikkeet.

Kotivara onkin pitkälti kiinni jokaisen omista taidoista.

– Jos yksinasuva on tottunut syömään vain ravintoloissa, kotivara voi olla huonolla tolalla.

Missä määrin kotivara koostuu säilykkeistä?

Kotivaraan kuuluu myös jääkaapin sisältö. Tuovinen muistuttaa, että pidemmän sähkökatkon aikana tulee syödä ensimmäisenä jääkaapista pilaantuvat ruoat. Säilykkeiden vuoro on vasta sitten, kun jääkaappi on tyhjä.

– Säilykkeet ovat siinä mielessä hyviä tuotteita, että monessakaan perheessä jääkaappi ei pelkästään riitä monen päivän ruokien säilytykseen. Kotivaran ei kuitenkaan tarvitse sisältää liha- tai kalasäilykkeitä, jos niitä ei muutenkaan käytä.

Tuovinen suosittelee koostamaan kotivaran ennen kaikkea niistä tuotteista, joita itse kukin arjessaan käyttää.

– Itselläni on aina kotivarana linssejä, tomaattimurskaa ja kalasäilykkeitä. Niitä syödään meidän perheessämme muutenkin, joten ne maistuisivat varmasti myös poikkeustilanteessa.

– Tärkeintä on se, ettei ajattele kotivaran olevan esimerkiksi pussillinen papuja, jos niitä ei osaa muutenkaan käyttää. Todennäköisesti poikkeustilanne ei ole se hetki, jolloin itselle uusien raaka-aineiden opettelu kannattaa aloittaa, Tuovinen jatkaa.

Itselläni on aina kotivarana linssejä, tomaattimurskaa ja kalasäilykkeitä.

Löytyykö kotoa paristoilla toimiva radio?

Veden ja ruoan lisäksi kotivara koostuu välttämättömyystarvikkeista. Niitä ovat muun muassa lääkkeet, erityisruokavalion elintarvikkeet, tölkinavaaja, hygieniatarvikkeet, taskulamppu ja paristot, käteinen raha sekä lemmikkieläinten tarvikkeet.

– Monelle patterikäyttöinen radio on sellainen varuste, jonka hankinta on saattanut unohtua. Sähkökatkon aikana kännykkäyhteydet eivät välttämättä toimi ja olisi tärkeää saada viranomaistiedotteet, Tuovinen sanoo.

Venäjän hyökkäyssodan alettua moni suomalainen hankki kotiinsa joditabletteja.

– Joditabletit kuuluvat kotivaralistaan, ja ne voi kyllä kotiin hankkia. Pieneen hysteriaan, jota niiden loppumisen kohdalla oli havaittavissa, ei kuitenkaan ole syytä. Jos joditableteille tulisi todellinen tarve, niitä tultaisiin myös jakamaan. Joditablettien suhteen tulee muistaa se, ettei niitä tule missään nimessä ottaa ilman viranomaisten määräyksiä, Tuovinen muistuttaa.

Lue lisää Marttojen kotivaran ohjeista täältä.

Lähde: Martat.fi

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Keittiö Varautuminen