Mia Koro-Kanerva

Suunnittelu on korjaushankkeen tärkein vaihe – myös energiaremontissa

Kirjoittanut Mia Koro-Kanerva 10.2.2022

Sanotaan, että ainoa asia, mistä ei korjauksessa kannata säästää, on suunnittelu. Se pitää entistä enemmän paikkansa.

Korjausrakentamisessa eletään tällä hetkellä ryminävaihetta. Joka puolella korjataan ja tuskaillaan samoja teemoja, suunnittelua, päätöksentekoa, kuluja ja monesti myös virheitä. Usein sanotaan, että ainoa, mistä ei korjauksessa kannata säästää, on sen suunnittelu. Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä suurempaan arvoon tuon lausahduksen merkitys kasvaa. Yksi syy siihen on tiukkenevat energiatehokkuusvaateet.

Taloyhtiöiden korjauspäätöksissä ja energiatehokkuustoimenpiteissä puhuu usein raha.  Päätökset syntyvät sitä helpommin, mitä kannattavammalta hanke taloudellisesti tuntuu. Energiatehokkuutta ollaan valmiit parantamaan, jos taloyhtiö hyötyy siitä taloudellisesti.

Hyvä uutinen on, että viimeaikainen tutkimus osoittaa energiatehokkuustoimenpiteillä olevan positiivista vaikutusta kiinteistön ylläpitokustannusten lisäksi myös kiinteistön arvoon ja haluttavuuteen asuntomarkkinoilla. Puolueetonta, tutkittua tietoa on saatavilla asiasta paljon aiempaa enemmän, ja palvelutarjonta monipuolistuu kaiken aikaa. Onnistuneet hankkeet ovat monesta näkökulmasta arvioituna taloudellisesti kannattavia.

Tutkimus osoittaa energiatehokkuustoimenpiteillä olevan positiivista vaikutusta myös kiinteistön arvoon ja haluttavuuteen asuntomarkkinoilla.

Myös huonoja uutisia on: yhtiölainansaanti vaikeutuu, materiaalikustannukset nousevat ja pakottavat energiatehokkuusvaateet kasvavat. EU-sääntelyn osalta mennään pikkuhiljaa kohti sitä, että kaikissa korjauksissa energiatehokkuustoimia pitää tavalla tai toisella tehdä.

Energiatehokkuuden parantamisen osalta osaava suunnittelu on entistäkin tärkeämpää. Kaikki toimet eivät ole mahdollisia tai järkeviä kaikissa kiinteistöissä. Virhearviointeja tapahtuu. Sen suunnittelu ja laskeminen, mikä kullekin toimii, vaatii osaamista ja sitä vaaditaan niin hallitukselta ja isännöinniltä kuin suunnittelijaltakin.

Oman lisänsä asiaan tuo valtion avustuspolitiikka. Se on ollut viime vuosina jokseenkin poukkoilevaa eikä sen varaan kannata mielestäni laskea. Energiatehokkuuskorjauksen pitää olla kannattava myös ilman avustusta. Avustus on hyvä porkkana päätöksentekoon. Joskus osakkaat tuntevat varmojenkin
asiantuntijalausuntojen ja -suunnittelun jälkeen epävarmuutta hankkeeseen ryhtymiseen. Avustus voi olla juuri se tarvittava kipinä, millä hyvin suunniteltu päätös saadaan syntymään.

Lue myös: Yksi asia on ratkaiseva taloyhtiölainan saamisessa – selvitystä vaativien asioiden lista on pitkä

Lue myös: Asuntolainasi voi olla maailmalla vakuutena, ja se on yksi syy remonttirahoituksen kiristymiseen

Aiheesta muualla: Energia-avustuksista ARA:n sivuilla

Mia Koro-Kanerva

Kirjoittaja: Mia Koro-Kanerva

Toimin Isännöintiliiton toimitusjohtajana. Isännöintiala on murroksessa ja on superkiinnostavaa saada olla matkassa mukana tekemässä sen tulevaisuutta. Haluan ottaa lukijat mukaan tarkastelemaan ajan ilmiöitä, muutoksia ja tekijöitä ja nauttimaan maisemista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mia Koro-Kanerva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Korjaushanke