Yksi asia on ratkaiseva taloyhtiölainan saamisessa – selvitystä vaativien asioiden lista on pitkä

Kirjoittanut Mari Schildt 27.4.2020
Taloyhtiölainaa peruskorjausta varten saa, jos pankki kokee, että laina maksetaan takaisin.

Taloyhtiölainan kohdalla pankkia ei juurikaan kiinnosta yhtiön vakuusarvo. Sen sijaan pankki haluaa varmistua siitä, että yhtiössä on asukkaita ja vastikkeenmaksajia vielä lainan loppupäässäkin. Jutun lopussa on 10 kohdan lista asioista, jotka pankki haluaa lainaa hakevasta taloyhtiöstä tietää. Tilaajille

Taloyhtiöiltä vaaditaan yhä useammin selvitystä omasta maksukyvystään, kun ne hakevat remonttilainaa. Käytännössä taloyhtiölainaa on luvassa, jos pankki uskoo osakkaiden maksukykyyn vielä 20 vuoden päästäkin. Sen sijaan yhtiön vakuusarvo, eli lainan vakuudeksi kelpaava osuus taloyhtiön markkina-arvosta, kiinnostaa verrattain vähän.

− Meitä kiinnostaa se, että yhtiöön lainaa ottavilla osakkailla on näkymä siitä, että heidän omaisuutensa ja varallisuutensa ovat olemassa vielä lainan loppupäässäkin. Pitää siis nähdä, että yhtiössä on vielä silloinkin asukkaita ja vastikkeenmaksajia, sanoo OP:n pk-yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola.

Peltolan mukaan lainoitus järjestyy, jos taloyhtiön tilanne näyttää valoisalta.

− Meillä ei ole tarvetta rajoittaa hyvissä luottoluokissa olevien, taloudelliselta ja tekniseltä kunnoltaan ja sijainniltaan hyvien asuntoyhtiöiden rahoitushankkeita. Ohjeissamme kerrotaan yksiselitteisesti, että terveet hankkeet, joissa mennään suunnitelman mukaiseen saneeraukseen tai peruskorjaukseen, ovat normaalisti rahoitettavia.

Lue myös: Asuntolainasi voi olla maailmalla vakuutena, ja se on yksi syy remonttirahoituksen kiristymiseen

Luottamus pieniin taloyhtiöihin hukassa

Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Lainat Rahoitus