Kotitalousvähennyksen verotuksessa vielä isoja haasteita

Kirjoittanut Jaana Sallmen 18.6.2014

Kiinteistöliitto esitti 17.6.2014, että taloyhtiössä tehtävät remontit pitäisi saada kotitalousvähennyksen piiriin. Olen samaa mieltä.

Nykyinen malli ei ole asunto-osakkaalle reilu. Tällä hetkellä taloyhtiön osakas on voinut hakea kotitalousvähennystä ainoastaan omaan asuntoonsa teettämästään ja kustantamastaan remontista. Omakotiasuja sen sijaan saa verohelpotusta kaikista rakennuksen korjaamiseen liittyvistä remonteista.

Verotuksen tasavertaistaminen ei ole aivan yksinkertainen asia. Jotta taloyhtiön remontista voisi hakea kotitalousvähennystä, osakkaalla pitäisi olla tiedossa työkustannusten osuus remontin kokonaiskustannuksista. Käytännössä yksittäisen kustannusosuuden irrottaminen kokonaisuudesta on hankalaa. Eritelty hinta tulisi pyytää jo tarjouspyyntövaiheessa.

Osakas voi maksaa osuuttaan taloyhtiön remonttikuluista kuukausittain pääomavastikkeella. Kuvitellaan tilanne, jossa osakas hakee kotitalousvähennystä taloyhtiön isosta remontista. Vuoden jälkeen hän päättää myydä asunto-osakkeet. Myyjä on tässä vaiheessa jo hyötynyt verohelpotuksesta, vaikka käytännössä ostaja maksaa suuren osan lainasta tulevina vuosina.

En jaksa uskoa, että kaupan osapuolet huomioisivat vähennyksiä kauppahinnassa. Tilanne pitäisi ratkaista lainsäädännössä. En myöskään usko, että verohelpotuksen saaminen taloyhtiön remonteista lisäisi remontteja ja siten korjaisi suhdanteita riittävän nopeasti.

Vaikka asumismuotojen tasa-arvoisuus on kannatettava asia, ainakin nämä haasteet ovat tavoitteen toteutumisen tiellä. Toivon kuitenkin, ettei asia jää hallitusneuvotteluissa muiden asioiden jalkoihin.

Jaana Sallmen

Kirjoittaja: Jaana Sallmen

Varatuomari Jaana Sallmén työskenteli Isännöintiliiton lakiasiantuntijana maaliskuuhun 2020.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Jaana Sallmen →

2 kommenttia

  1. On täysin älyvapaa idea rakentaa uutta järjestelmää, joka vaikuttaa lopulta urakoitsijoille asti. Jos kerran rahaa on oikeasti jaettavaksi, on taloyhtiömaailmassa tähän jo olemassa oleva järjestelmä; korjausavustukset. Näin rahaa voidaan syytää taloyhtiölle hallitusti ja sitä kautta osakkaiden taloutta keventämään. Ilmeinen ongelma vain on, että tällä hetkellä sitä jaettavaa rahaa ei ole. Ei laajennettuun kotitalousvähennykseen eikä korjausavustuksiin. Haluaminen on ilmaista ja spekuloida toki saa, mutta miksi luoda joku uusi byrokratian muoto, joka maksaa tarpeettomasti jo järjestelmänä, kun rahanjakotapa on jo nykyisellään olemassa, jos vain olisi mitä jakaa. Tuollaisen uudistuksen myötä urakoitsijoita kiinnostaa entistä vähemmän taloyhtiöiden remontit ja kaikki mitä he joutuvat laskenta ja laskutusvaiheessa tekemään lisää, nostaa hintoja.

  2. Hei

    “osakkaalla pitäisi olla tiedossa työkustannusten osuus remontin kokonaiskustannuksista. Käytännössä yksittäisen kustannusosuuden irrottaminen kokonaisuudesta on hankalaa.”

    No tämä ei ole mitenkään hankalaa. Verottajallehan pitää toimittaa kuukausittain tieto maksetuista palkoista. Tämä voisi olla se peruste kotitalousvähennykselle. Isännöitsijä toimittaisi osakasluettelon verottajalle ja yhtiöjärjestyksen, jolloin voitaisiin palkkakustannukset jakaa suoraan yhtiövastikkeen määräytymisperustein kotitalousvähennyskelpoiseksi kuluksi. Osakkaan ei tarvitsisi tehdä asian eteen mitään, eikä isännöitsijänkään oikeastaan. Ja kun sähköinen as oy rekisteri saadaan aikaan, ei isännöitsijän tarvitsisi tehdä enää mitään ylimääräistä.

    Sinänsä ongelma on myös se, että osakas voisi saada kotitalousvähennystä, sekä samaan aikaan lainakorkojen verovähennystä samasta työstä. Näiden päällekkäisyyksien erottaminen on hankalaa ellei mahdotonta.

    Kaikkien kannalta yksinkertaisempaa olisi toki korjausavustus, jolloin tuki voitaisiin ohjata oikeasti hyödyllisiin hankkeisiin (laajakaista, energiatehokkuus yms.)

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Korjaushanke Rahoitus