Ilmastoahdistus on ihan ok, sillä aina ei jaksa olla tehokas

Kirjoittanut Maria Mäkinen 13.2.2020

Tiedätkö oman sähkönkulutuksesi kilowattitunteina (kWh) vuodessa? Minä en, eikä mitä ilmeisemmin kovin moni muukaan.

Tietämättämyys omasta sähkönkulutuksesta kävi selväksi, kun kysymys esitettiin huoneelliselle ihmisiä ja vain muutama käsi nousi.

Painetta oman energiankulutuksen seuraamiseen tulee monelta suunnalta, koska energiantuotanto on vahvimmin ilmastonmuutosta edesauttava asia. Apuakin löytyy jo kiitettävästi, sillä markkinoille tulee jatkuvasti erilaisia palveluja kulutuksen seurantaan.

Silti moni, minä mukaan lukien, kärsii ainakin välillä ilmastoahdistuksesta. Jo sana energiatehokkuus ahdistaa: taas yksi vaatimus olla tehokas ja kunnon kansalainen, joka laskee huonelämpötilaa, sammuttaa ahkerasti valoja ja käy pikaisesti suihkussa. Kaiken lisäksi mielessä kaihertaa se, että yhden ihmiset teot ovat pisara valtameressä niin massiivisen asian kuin ilmastonmuutoksen edessä.

Etenkin laihoihin tuloksiin päättyneen Madridin ilmastokokouksen jälkimainingeissa monen mielestä tuntuu turhalta tehdä mitään ilmastotekoja, kun suuret saastuttajamaat ovat tyrmänneet ihmisten ilmastohuolen. Väitän silti, että vastuuta kannattaa ottaa, vaikka päättäjät eivät ainakaan vielä pysty parempaan.

Onneksi monet tahot, kuten kaupungit, yritykset, järjestöt ja taloyhtiöt, tarjoavat mahdollisuuden olla energiatehokkaita yhdessä. Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, ja kaikilla näillä on mahdollisuus parantaa omaa energiatehokkuuttaan. Taloyhtiön hallituksella on tässä keskeinen rooli, mutta onneksi senkään ei tarvitse olla isojen kysymysten äärellä yksin.

Suomalaisista taloyhtiöistä noin 50 000 ostaa isännöintipalveluja. Kun hallitus, osakkaat, asukkaat ja isännöinti yhdessä päättävät parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta, saadaan aikaan merkittäviä asioita.

Lue lisää: Kelpaisiko pienempi energialasku? Näin kulutusta ja energiahukkaa voi pienentää taloyhtiöissä

Ihan aluksi kannattaa selvittää taloyhtiön energiankäytön tilanne ja katsoa pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma yhdessä isännöinnin kanssa. Tämän jälkeen on tärkeää kysyä osakkailta ja asukkailta, miten paljon he ovat valmiita panostamaan energiatehokkaampaan asumiseen. Osakas- ja asukaskyselyn jälkeen luodaan taloyhtiöstrategia, jossa otetaan huomioon kiinteistönpito ja korjausrakentaminen myös energiatehokkuuden näkökulmasta.

Lue lisää: Taloyhtiön vedenkulutus väheni 25 prosenttia pienillä muutoksilla

Yksi asia on kuitenkin ratkaiseva siinä, miten taloyhtiö onnistuu. Se on asenne. Jos energiatehokkuus on ihmisten mielestä yhtä kuin elintasosta tinkiminen, muutoshalu on pientä. Mutta jos se onkin esimerkiksi elämänlaadun paranemista, pienempää sähkölaskua, helpompaa kierrättämistä, tiiviimpiä ikkunoita, viherpihoja ja -kattoja sekä muuttuvia säätiloja paremmin kestäviä rakennuksia, asenne on todennäköisemmin positiivinen.

Asenteeseen voi vaikuttaa paljon sillä, miten asiat esittää − ratkaisukeskeisesti vai syyllistäen.

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

2 kommenttia

  1. energian säästö on todella paikallaan. Onko taloyhtiöissä, joissa on vielä käytössä kylmäkellarit ja asukaskohtaiset varastot tutkittu niiden käyttöastetta. Oma havaintoni on, että ne ovat nykyisin kovin vähällä käytöllä. Moniko ostaa vihanneksia tms suurempia määriä ja säilyttää niitä muualla, kuin jääkaapissa? Väittäisin, että taloyhtiöille tulisi halvemmaksi ostaa ne perunat, porkkanat ja hillot, joita siellä säilytetään. Kylmän tekeminen ei ole halpaa.
    Suurin osa kopeista lienee tyhjillään.

    1. Kiitos kommentistasi, hyvä näkökulma asiaan. Kirjoitamme kylmäkellareista mielellämme lisää, jos saamme esimerkkejä siitä, miten taloyhtiöissä on toimittu.
      Vaikka kylmäkellarit seisoisivat tyhjillään, niiden muuttaminen toiseen käyttöön ei ole välttämättä helppoa. Olemme kirjoittaneet aiheesta: https://www.kotitalolehti.fi/kun-kylmakellari-seisoo-tyhjillaan-kannattaa-harkita-sille-uutta-kayttoa/

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Taloyhtiön johtaminen