Lakipulma: Saako asuntoon laittaa ilmastointilaitteen?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 20.6.2024
Kuva: iStock

Joka kolmas kerrostaloasunto lämpenee voimakkailla kesähelteillä yli 30 asteen lämpötilaan, mikä on saanut asukkaat ja taloyhtiöt miettimään ratkaisuja asumisolojen parantamiseksi. Millaisia ilmastointilaitteita asuntoon saa asentaa?

Ilmastointilaitteen, josta lähtee poistoputki ulos, voi ottaa käyttöön ilman erillisiä lupia, kunhan poistoputki johtaa olemassa olevasta aukosta, esimerkiksi ikkunasta, ulos. Ilmastointilaitteesta pitää huolehtia käyttöohjeiden mukaisesti ja laitteen alle pitää laittaa vuotokaukalo, jotta mahdolliset vuodot havaitsee heti. Näin toimimalla myös vakuutus todennäköisesti korvaa, jos jotain vahinkoa aiheutuu. Aina tulee kuitenkin tarkistaa omat vakuutusehdot ja vaikka kysyä omalta vakuutusyhtiöltä.  

Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii muutostyöilmoituksen tekemistä yhtiölle. Jos osakkaan huoneistoon kuuluu parveke, jolle ilmalämpöpumpun ulkoyksikön saa sijoitettua, voi taloyhtiö kieltää asentamisen vain jos siitä aiheutuu kohtuutonta haittaa. Jos taas ulkoyksikölle ei ole osakashallintaista paikkaa, voi yhtiö harkita, haluaako se myöntää lupaa asentamiselle.

Lakipulma-palsta on Kotitalolehti.fi:n oma lakipalsta, jossa kysymyksiin vastaa kuukausittain Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo. Lähetä oma lakikysymyksesi: toimitus@kotitalolehti.fi. Toimitus valitsee palstan kysymykset.

Lue myös: Taloyhtiön täytyy tarttua asuntojen liikaan kuumuuteen

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Ilmastonmuutos