Taloyhtiön vedenkulutus väheni 25 prosenttia pienillä muutoksilla

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 13.2.2020
Espoolainen kerrostaloyhtiö onnistui leikkaamaan vedenkulutustaan noin neljänneksellä varsin pienillä teknisillä muutoksilla. Kuva: Aleksi Poutanen

Kesällä 2016 espoolaisessa taloyhtiössä toteutettiin vedenkulutuksen vähentämiseen tähtäävä hanke, joka maksoi satakunta euroa asuntoa kohti. Sijoitus maksoi itsensä takaisin vuodessa.

Espoolainen kerrostaloyhtiö onnistui leikkaamaan vedenkulutustaan noin neljänneksellä varsin pienillä teknisillä muutoksilla.

– Remontti kannatti, koska kustannus oli pieni, säästöt olivat isot ja haittoja ei juuri tullut. Käsienpesu ja suihkussakäynti toimivat kuten ennenkin, vain kattilantäyttö on hitaampaa, As. Oy Itätuulenkuja 1:n hallituksen puheenjohtaja Jerry Ylilammi kiteyttää.

Projekti sai alkunsa, kun vedensäästöön erikoistunut suomalaisyritys Envera asensi taloihin reaaliaikaisen kulutusmittarin kolme vuotta sitten. Tilastot paljastivat pian, että rahaa valui viemäriin enemmän kuin vastaavissa kiinteistöissä toisaalla. Hallitus laski, että kulut kuitataan säästöillä viidessä vuodessa. Yhtiökokouksen hyväksyntää ei tarvittu, sillä muutokset olivat halpoja.

Asennus kesti vain kymmenen minuuttia

Kesällä 2016 asuinhuoneistojen kaikkiin hanoihin vaihdettiin poresuuttimet ja osaan kylpyhuoneista asennettiin vettä säästävät suihkusuuttimet. Samalla muutettiin vanhemmat wc-istuimet kaksitoimisiksi eli sellaisiksi, että sekä pieni että suuri huuhtelu onnistuu. Osaan wc-istuinten säiliöistä tuli täyte, joka vähensi tilavuutta. Remontin ohessa pienennettiin veden virtauspainetta ja asennettiin virtauksenrajoittimia.

Suihkussa käynti oli muutoksen jälkeen yhtä miellyttävää kuin ennenkin.

Remontti oli osakkaille vaivaton. Vesi ei ollut poikki ja useimmissa asunnoissa asennustyö kesti vain kymmenen minuuttia. Ennakkoon pelättiin, että vähentynyt vesimäärä saattaa herättää ärtymystä, mutta negatiivinen palaute oli vähäistä ja osakkaat tottuivat nopeasti.

– Suihkussa käynti oli muutoksen jälkeen yhtä miellyttävää kuin ennenkin, Ylilammi mainitsee.

Kahdessa vuodessa säästöä noin 13 000 euroa

Vihreiden arvojen edistämisen ohella hallitus tavoitteli säästöjä. Investointi osoittautui laskettua reilusti kannattavammaksi. Realia Isännöinti Oy:n Reino Sukupolvi laskee, että yhtiö on säästänyt reilussa kahdessa vuodessa noin 13 000 euroa. Noin 6 000 euron investointi kuoletettiin vuodessa.

Vettä kuluu nyt vajaat 25 prosenttia vähemmän kuin reilut kaksi vuotta sitten, etenkin kallista lämmintä käyttövettä. Sukupolven mukaan suurta säästöprosenttia selittää osin se, että 1978 valmistuneessa kerrostalossa ei ole vielä tehty putkiremonttia.

Linjasaneerauksen yhteydessä vesikalusteet muuttuvat aina taloudellisemmiksi ja veden virtauspaineetkin säädetään samalla kohdalleen. Vettä säästävä tekniikka parantaa myös turvallisuutta, sillä yhtiössä on nyt reaaliaikainen vedenkulutuksen etäseuranta. Se varoittaa automaattisesti häiriöistä: jos vesimittari ei pysähdy yöllä, tiedetään, että esimerkiksi wc:n huuhtelulaite vuotaa tai jossain on piilevä putkivuoto.

Kohde

  • Taloyhtiön nimi: As. Oy Itätuulenkuja 1, Espoo
  • Rakennusvuosi: 1978
  • Rakennuksia: 3
  • Huoneistoja: 69
  • Isännöintiyritys: Realia Isännöinti Oy

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Kylpyhuone Vesi