Kun kylmäkellari seisoo tyhjillään, kannattaa harkita sille uutta käyttöä

Kirjoittanut Laura Hyvönen 2.12.2019
Käyttämättömästä kylmäkellarista voi tehdä vaikkapa varaston. Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Taloyhtiön kylmäkellari seisoo tyhjillään ja kylmälaitteet pitäisi pian uusia. Mitä vanhalle kellarille voisi tehdä, ja kuka päättää asiasta?

Erityisesti 1960- ja 1970-lukujen kerrostaloyhtiöiden pohjakerroksesta voi löytyä perinteinen kylmäkellari. Toisille kellari on turha lisä, toisille oiva säilytyspaikka. Kysymys kellarista voi myös nousta esiin, kun viilentävä laitteisto alkaa olla uusimisen tarpeessa.

– Kahdessa yhtiökokouksessa keväällä keskusteltiin aiheesta ja todettiin, että kylmäkellarit pidetään käyttökunnossa. Tällä hetkellä tuntuu, että niitä halutaan säilyttää, toteaa isännöitsijä Tarja Tupala Isännöintiverkosta.

Jos huoneistoihin kuuluu yhtiöjärjestyksen mukaan kylmäkellaritila, se on osakashallinnassa eikä sitä voi poistaa käytöstä ilman kaikkien suostumusta. Tällöin yksikin vannoutunut puolustaja riittää. Jos yhtiöjärjestyksessä puhutaan taloyhtiön kylmäkellarista, yhtiökokous voi määräenemmistöllä päättää, mitä se tilalle tekee. Yhtiöjärjestyksen sanamuodot on muistettava päivittää samalla.

Vajaakäytöllä olevalle kylmäkellarille voi syntyä vaihtoehtoja: voisiko siitä tulla kuntosali tai pienvarasto? Käyttötapa valikoituu tietysti osakkaiden tarpeiden mukaan, mutta myös mahdollisten muutostöiden laajuus ja kustannukset on syytä huomioida. Käyttötarkoituksen muutos vaatii myös rakennusvalvonnan luvan.

– Ensin selvitimme kyselyllä osakkaiden ja asukkaiden näkemykset ja sitten asia vietiin yhtiökokoukseen, Tupala kertoo.

Lue lisää: Käyttötarkoituksen muutos – mitä pitää huomioida?

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Sisällöntuottajana haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Asukaskysely