Asuntokohtaisiin saunoihin panostetaan aiempaa enemmän

Kirjoittanut Tiina Komi 25.7.2019
Kuvat: Aleksi Poutanen

Asuntokohtaisia saunoja rakennetaan taloyhtiöihin aiempaa vähemmän. Mutta silloin, kun asuntoon halutaan sauna, siihen myös satsataan. Luvat ja suunnitelmat täytyy olla kunnossa ennen saunaremontin aloittamista.

Robi Gripenbergin saunalla on erikoinen menneisyys: se oli ennen yksiö. Se ja toinen yksiö liitettiin asuntoon, joka oli alun perin kolmio, ja toinen yksiöistä muutettiin saunaksi. Erityistä on sekin, että Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva, vuonna 1958 valmistunut kerrostalo on Gripenbergin isoäidin rakennuttama ja isoisän suunnittelema.

Gripenbergit uusivat kylpyhuoneen ja sen yhteydessä olevan saunan muutama vuosi sitten taloyhtiön putkiremontin yhteydessä. He harkitsivat ensin saunasta luopumista, mutta uudistivat sen mahdollista myyntiä ajatellen.

Lue lisää: 5 remonttia, joita kannattaa harkita putkiremontin yhteyteen

Tulevaisuus ehkä näyttää, mikä vaikutus saunalla on Gripenbergin asunnon jälleenmyyntiin. YIT:n Rakennus Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Tuula Papin näkemys on, että asuntokohtaisen saunan puute ei nykyisin keskimäärin vaikuta kaupantekoon.

Vielä kymmenen vuotta sitten nekin, jotka eivät saunoneet, arvelivat saunan poistattamisen haittaavan asunnon jälleenmyyntiä. Enää tätä ei pelätä. Pappi kertoo, että asuntosaunojen rakentaminen uusiin taloihin on vähentynyt. Sijainnista ja asuntojen koosta riippuen uudiskohteen asunnoista kolmannes saatetaan rakentaa ilman saunoja, lisäksi osa ostajista poistattaa muutostöissä saunan. Samaan aikaan kuitenkin ne, jotka haluavat saunan, haluavat kunnon spa-osaston kylpy- tai poreammeineen.

Lue lisää: Taloyhtiösaunat korvaavat asuntokohtaiset saunat

Gripenbergien sauna on rakennettu yksiöön, joka on liitetty asuntoon jälkikäteen. Se uusittiin putkiremontin yhteydessä.

Myös saunatrendit muuttuvat

Tyypillinen muutostyö asuntosaunassa on, että vaalea sauna sävytetään mustaksi, ruskeaksi tai harmaaksi. Uudiskohteiden ostajat haluavat usein perinteisten lauteiden tilalle lämpökäsiteltyä puuta.

– Valaistuksella voidaan vaikuttaa saunan tunnelmaan paljon. Valokuidut ovat nyt suosittuja, ja niitä sijoitetaan mielikuvituksellisesti. Aiemmin ne kiinnitettiin kattoon, nyt ne kiinnitetään lauteisiin, selkänojaan tai ylemmän lauteen alle, Pappi kertoo.

Gripenbergit suunnittelivat saunansa itse. Tila ja saunan lauteilta avautuva näkymä on heille tärkeä. Saunasta ei näe ulos, mutta seinän erikoisten lasien läpi näkee tilavaan kylpyhuoneeseen.

– Haluan ympärilleni avaruutta. Asuntokohtaiset saunat ovat usein ahdistavia koppeja, sanoo Robi Gripenberg.

Luvat ja suunnitelmat kuntoon

Jos sauna rakennetaan asuntoon jälkikäteen, kuten Gripenbergit tekivät, suunnittelussa ja rakentamisessa täytyy huomioida sekä taloyhtiön sisäiset säännöt että viranomaismääräykset, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén muistuttaa.

– Muutostyöilmoitus tehdään isännöitsijälle. Kunnasta riippuen asuntokohtaisen saunan rakentamiseen tarvitaan joko rakennuslupa, toimenpidelupa tai pelkkä ilmoitus. Rakennuslupaa haetaan taloyhtiön nimissä sen jälkeen, kun muutostyöilmoitus on hyväksytty. Osakas vastaa remontin kustannuksista, Sallmén sanoo.

Saunan teettävällä osakkaalla on rakennuttajan velvollisuudet.

Gripenbergien taloa isännöivä Tom Siljamäki Westerstråhle & Co:sta kertoo, että Gripenbergit tilasivat kylpyhuoneen suunnittelun taloyhtiön linjasaneerauksen suunnittelijalta. Saunan ja kylppärin remonttityöt he teettivät taloyhtiön urakoitsijalla. Näin vastuuasiat pysyivät selkeinä. Siljamäen mukaan asuntokohtaisen saunan rakentamiseen saa taloyhtiöltä todennäköisimmin luvan silloin, kun suunnittelu ja toteutus hoidetaan ammattimaisesti.

– Tyypillisesti sauna rakennetaan kylpyhuoneen seinän takana olevaan vaatehuoneeseen, kertoo rakennusterveyteen ja sisäilmastoon erikoistunut Tapio Rokkonen FCG Finnish Consulting Groupista.

Tällöin kuivatilasta tulee osa märkätilaa. Rokkosen mukaan on keskeistä miettiä esimerkiksi ilmanvaihto ja suunnitella, miten saunailman poisto onnistuu. Lisäksi on hyvä huomioida, että lattiakaivon rakentaminen vaatii isoja toimenpiteitä. Tärkeä asia on myös kiukaan sähköliittymän selvittäminen heti alkumetreillä. Yksivaiheisena rakennettava kolmen kilowatin tehoinen kiuas vaatii kolme kymmenen ampeerin sulaketta.

– Jos talo on rakennettu ennen vuotta 1994, purkutöitä varten tarvitaan myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus. Vakuutusasiatkin täytyy selvittää ennen töiden aloittamista. Saunan teettävällä osakkeenomistajalla on rakennuttajan velvollisuudet. Hyvällä ennakoivalla suunnittelulla ja huolellisella työllä vältetään vesi- ja sähkövahingot, Rokkonen sanoo.

Lue lisää: Asbestilaki – miten taloyhtiössä tulee toimia?

Gripenbergit remontoivat saunan osittain siksi,
että ajattelivat asunnon jälleenmyyntiarvoa.

Suihkukaapista infrapunakeidas

Saunan voi saada helpommin ja halvemmin, jos tila kylpyhuoneessa riittää nopeasti kasattavalle kylpyhuone- tai elementtisaunalle, joka on käytännössä hyvin varusteltu suihkukaappi. Se lämpiää joko sähkökiukaalla tai infrapunalämmittimellä, ja mukana on usein myös höyrytoiminta.

Elementtisauna on muusta rakenteesta irrallaan, ja vesi virtaa pesuhuoneen viemäriin kylppärin lattian päältä kulkevaa putkea pitkin. Rokkonen arvioi elementtisaunan hinnaksi noin 3 000–6 000 euroa, kun vaatehuoneeseen rakennettava sauna maksaa suunnitteluineen ja lupineen noin 12 000 euroa. Hinta riippuu muun muassa siitä, paljonko osakas tekee itse ja mitä purkutyöt, jätekustannukset ja luvat maksavat.

Myös Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén rinnastaa elementtisaunan suihkukaappiin. Ennen asennuttamista riittää muutostyöilmoituksen tekeminen taloyhtiölle, ja kaappi on osakkaan kunnossapitovastuulla. Jos taloyhtiössä tehdään esimerkiksi putkiremontti, osakas vastaa saunan purkamisesta ja uudelleen asennuttamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Saunan lämmitys näkyy sähkölaskussa

– Saunan lämmittäminen näkyy väistämättä sähkölaskussa. Energiatehokkainta on saunoa 70–80-asteisessa saunassa. Nykyaikaiseen elämäntyyliin kuuluu nopeasti lämpiävä sauna, mikä jo sinänsä vähentää energiankulutusta, YIT:n Tuula Pappi sanoo.

Korkean, runsaasti kiviä sisältävän kiukaan löylyt kestävät pidempään kuin perinteisen kiukaan, ja nykyisin tornimaiset, lauteisiin integroidut kiukaat ovatkin suosittuja. Niistä irtoaa lämpöä vielä toiseenkin löylykierrokseen ja saunan kuivattamiseen, vaikka kiukaan sammuttaisi vilvoittelemaan lähtiessään.

Robi Gripenbergin saunassa on IKI-kiuas, jossa on paljon kiviä.

– Sitä on lämmitettävä vähintään kaksi tuntia, jotta siitä saa hyvät, pehmeät löylyt. Saunaan ei saa mennä kiireellä. Ratkaisu ei ole energiatehokas, mutta saunomme kotisaunassa korkeintaan kerran viikossa, Gripenberg perustelee.

Info: Näin vastuu jakautuu

  • Saunan pinnoitteet, lauteet ja kiuas ovat osakkaan vastuulla.
  • Osakas ostaa uuden kiukaan, jos vanha menee rikki. Kiukaan vaihdosta täytyy tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Kiukaan asennuksen vaatimat sähkötyöt täytyy teettää ammattilaisella.
  • Asuntoon alun perin kuuluvan saunan rakenteet ja niiden kunnossapito kuuluvat taloyhtiölle. Jälkeenpäin rakennetuissa saunoissa ne kuuluvat osakkaalle.
  • Osakas vastaa rakentamansa saunan purku- ja uudelleenrakennustöistä, jos saunaa joudutaan purkamaan esimerkiksi saneerauksen yhteydessä.
  • Uudiskohteiden lisä- ja muutostöistä kannattaa vaatia rakennuttajalta lista, jonka isännöitsijä vie remonttirekisteriin. Jos uudet osakkaat kyselevät vuosien kuluttua, mitä yhtiön kuuluu korjata, vastaus löytyy rekisteristä.

Juttu on julkaistu Kotitalossa 6/2016.

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Sauna