Taloyhtiösaunat korvaavat asuntokohtaiset saunat

Kirjoittanut Salla Korpela 13.2.2019
Taloyhtiön saunasta on tulossa taas trendikäs ja yhteisöllinen.

Suomessa on noin puolitoista miljoonaa asuntosaunaa. Yhä useampi asukas käyttää saunaa esimerkiksi varastona. Uusiin asuntoihin ei enää rakenneta saunoja yhtä automaattisesti kuin esimerkiksi vielä kymmenen vuotta sitten.

Vielä sata vuotta sitten saunominen oli kaupungeissakin useimmille ainut tapa peseytyä. Vain harvoissa asunnoissa oli kylpyhuoneita tai muitakaan pesumahdollisuuksia. Yleensä saunottiin oman korttelin tai kaupunginosan yleisessä saunassa kerran viikossa.

Toisen maailmansodan jälkeen rakennetuissa pienissäkin asunnoissa oli jo oma vessa ja sen yhteydessä ainakin pesuallas juoksevalla vedellä.

Asuntokohtaisista saunoista tuli muotia 1990-luvulla

Uusien kerrostalojen kellareihin alettiin tehdä yhteisiä saunaosastoja, joihin saattoi varata perhekohtaisia saunavuoroja. Niiden myötä yleisiin saunoihin vastat kainalossa kulkevista perheistä tuli yhä harvinaisempi näky kaupungin kaduilla.

1990-luvulta lähtien on rakennettu asuntosaunat miltei kaikkiin kerrostaloasuntoihin.

Saunasta tulee taas yhteisöllinen

Asuntosaunamuoti on väistynyt. Saunan jättäminen pois asunnosta on tietoinen ratkaisu energian ja kalliiden neliöiden säästämiseksi: sen tilalle halutaan yhä useammin tilava kylpyhuone, kodinhoitohuone tai vaatehuone.

Vaikka uudet sukupolvet eivät enää sauno yhtä innokkaasti kuin vanhemmat, saunakulttuuri kukoistaa ja on löytänyt yhteisölliset juurensa.

Kerrostaloihin tehdään taas yhteisiä saunaosastoja – ei enää kellariin, vaan parhaille paikoille vilvoittelupihan tai kattoterassin kera. Niistä voi varata perhekohtaisia vuoroja, mutta yhä useammassa saunotaan myös naapurusten kesken yhteisissä lenkkisaunoissa.

Salla Korpela

Kirjoittaja: Salla Korpela

Olen kiinnostunut ihmisten hyvän elämän visioista ja siitä, miten asumisen ja rakentamisen ratkaisut eri aikoina ovat niitä ilmentäneet. Asunto-osakeyhtiö ja sen asukkaat ovat monelle meistä lähinnä kylää muistuttava yhteisö. Siinä on paljon potentiaalia - joka suuntaan.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Salla Korpela →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Sauna