Vuoden tärkein kokous edessä − näin otat yhtiökokouksen haltuun

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 27.2.2019 ja päivitetty 6.3.2020
Taloyhtiön yhtiökokouksessa voi vaikuttaa oman taloyhtiön asioihin Kuvitus: Maxim Usik

Moni pitää parempaa huolta autonsa kuin asuntonsa kunnosta ja arvon säilymisestä: vain murto-osa osakkaista osallistuu taloyhtiön yhtiökokoukseen, mutta autot katsastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Tänä keväänä tilanne voi muuttua, jos sinäkin menet taloyhtiösi yhtiökokoukseen.

Taloyhtiön yhtiökokoukseen kannattaa mennä, koska yhtiökokous on osakkaan tärkein vaikutuskanava. Siellä tehdään päätöksiä, joilla on merkitystä asuntojen arvon kehittymiseen. Lisäksi taloyhtiölle valitaan hallitus. Yhtiökokouksessa vahvistetaan tilinpäätös ja talousarvio. Kokouksessa päätetään merkittävistä remonteista ja hankinnoista sekä yhtiövastikkeen suuruudesta.

Lue lisää: Tilinpäätöstermejä selkokielellä

Osallistumalla yhtiökokoukseen pääset vaikuttamaan omiin asumiskustannuksiisi ja saat tietoa ja perusteluja siitä, miten omaisuuttasi hoidetaan. Voit myös vaikuttaa taloyhtiön hallituksen valintaan ja varmistat, että sopivimmat henkilöt hoitavat omaisuuttasi. Tapaat myös isännöitsijän ja opit tuntemaan naapurisi.

Osallistuminen ei tarkoita, että sitoudut mihinkään. Ketään ei esimerkiksi valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan. Tosin hallituspestin suhteenkin kannattaa olla avoimin mielin, sillä hallituksen jäsenen ei kuulu eikä tarvitse olla kiinteistönpidon tai omaisuuden hoidon asiantuntija. Niitä asioita hoitavat ammattilaiset, kuten isännöinti, urakoitsijat, suunnittelijat ja arkkitehdit.

Miten yhtiökokoukseen kannattaa valmistautua?

Tutustu kokouskutsuun etukäteen. Valmistele oma esityksesi, jos olet eri mieltä kutsusta löytyvistä hallituksen ehdotuksista.

Hallituksen jäsenten valintaa kannattaa pohtia ennen yhtiökokousta yhdessä naapureiden kanssa. Voisitko ehdottaa jotakuta osakasta hallitukseen tai olisitko ehkä itse kiinnostunut hallituksen jäsenyydestä? Hallitustyöskentely ei vaadi erityisosaamista. Isännöinti johtaa taloyhtiötä huolehtimalla, että päätökset tehdään perustellusti ja oikeaan aikaan. 

Lue lisää: 5 syytä, miksi nuoren kannattaa lähteä mukaan taloyhtiön hallitukseen

Näin yhtiökokous sujuu hyvin

  • Asiat käsitellään hyväksytyssä työjärjestyksessä.
  • Kerran käsiteltyihin asioihin ei palata.
  • Puheenvuorot jakaa puheenjohtaja.
  • Mieti ennen puheenvuoroasi, kuuluuko asia yhtiökokoukselle, eli koskeeko se koko taloyhtiötä, vai voisitko selvittää sen esimerkiksi suoraan isännöinnistä tai huoltoyhtiöstä. Esimerkiksi kylmä patteri tai vuotava wc-pönttö ovat asioita, joista ei keskustella yhtiökokouksessa, vaan niistä ilmoitetaan suoraan huoltoyhtiöön.

Miten oman asian saa kokouslistalle?

Osakkaalla on oikeus ehdottaa haluamaansa asiaa käsiteltäväksi yhtiökokoukseen, kunhan kaksi ehtoa täytyy: asian täytyy kuulua yhtiökokoukselle ja hallitus saa ehdotuksen tietoonsa niin ajoissa, että se voidaan mainita yhtiökokouskutsussa. Hallitus ei yleensä kysele asukkaiden kantoja erikseen, joten omien ehdotusten esittäminen on yleensä osakkaiden oman aktiiviisuuden varassa. Hyvään hallintoon kuitenkin kuuluu, että hallitus tiedottaa osakkaille milloin ehdotukset viimeistään täytyy tehdä.

Lue lisää: Näin päätösehdotuksia voi esittää yhtiökokoukseen

Osakkaat toimittavat toiveensa kirjallisesti joko isännöitsijälle, hallituksen puheenjohtajalle tai jollekin hallituksen jäsenelle. Mitä aiemmin toiveensa tuo esille, sitä parempi. Jos siis haluaa asiansa tämän kevään asialistalle, kannattaa toimia lähiviikkoina.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous