Vuoden tärkein kokous edessä − näin otat yhtiökokouksen haltuun

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 7.5.2020
Taloyhtiön yhtiökokouksessa voi vaikuttaa oman taloyhtiön asioihin Kuvitus: Maxim Usik

Moni pitää parempaa huolta autonsa kuin asuntonsa kunnosta ja arvon säilymisestä: vain murto-osa osakkaista osallistuu taloyhtiön yhtiökokoukseen, mutta autot katsastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Tänä keväänä tilanne voi muuttua, jos sinäkin menet taloyhtiösi yhtiökokoukseen. Tilaajille

Taloyhtiön yhtiökokoukseen kannattaa mennä, koska yhtiökokous on osakkaan tärkein vaikutuskanava. Siellä tehdään päätöksiä, joilla on merkitystä asuntojen arvon kehittymiseen. Lisäksi taloyhtiölle valitaan hallitus. Yhtiökokouksessa vahvistetaan tilinpäätös ja talousarvio. Kokouksessa päätetään merkittävistä remonteista ja hankinnoista sekä yhtiövastikkeen suuruudesta.

Lue lisää: Tilinpäätöstermejä selkokielellä

Osallistumalla yhtiökokoukseen pääset vaikuttamaan omiin asumiskustannuksiisi ja saat tietoa ja perusteluja siitä, miten omaisuuttasi hoidetaan. Voit myös vaikuttaa taloyhtiön hallituksen valintaan ja varmistat, että sopivimmat henkilöt hoitavat omaisuuttasi. Tapaat myös isännöitsijän ja opit tuntemaan naapurisi.

Osallistuminen ei tarkoita, että sitoudut mihinkään. Ketään ei esimerkiksi valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan. Tosin hallituspestin suhteenkin kannattaa olla avoimin mielin, sillä hallituksen jäsenen ei kuulu eikä tarvitse olla kiinteistönpidon tai omaisuuden hoidon asiantuntija. Niitä asioita hoitavat ammattilaiset, kuten isännöinti, urakoitsijat, suunnittelijat ja arkkitehdit.

Miten yhtiökokoukseen kannattaa valmistautua?

Tutustu kokouskutsuun etukäteen. Valmistele oma esityksesi, jos olet eri mieltä kutsusta löytyvistä hallituksen ehdotuksista.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous