Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Naapurin nimittely vanhaksi akaksi toi sakot

Mies kutsui naapuriaan taloyhtiön pesutuvan ovella vanhaksi akaksi ja uhkasi tappaa tämän. Käräjäoikeus tuomitsi hänet 700 euron sakkoihin.

Tuomio tuli kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Parvekkeeltaan tilannetta seurannut naapuri kuuli miehen ja naisen välisen riidan, ja hän vahvisti käräjäoikeudessa naisen kertomuksen.

Käräjäoikeuden mukaan ilmaisu ”vanha akka” oli omiaan halventamaan naista. Oikeuden mielestä naisella oli ollut tilanteessa myös syytä pelätä turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa, mistä syystä miehen kielenkäyttö täytti myös laittoman uhkauksen tunnusmerkit.

Miehen mielestä “vanha akka” oli tavallista kielenkäyttöä

Vuonna 1968 syntynyt mies piti oikeudessa “vanha akka” -ilmaisuaan riitaan kuuluvana tavanomaisena kielenkäyttönä eikä rikoksen tunnusmerkit täyttävänä kunnianloukkauksena.

Käräjäoikeus oli toista mieltä. Se kertoo ottaneensa korvauksen määrässä kuitenkin huomioon sen, että uhkaus oli vain sanallinen eikä mies käynyt käsiksi naiseen. Korvaussummassa huomioitiin myös se, että kyseessä ei ollut erityisen vakava kunnianloukkaus.

Osapuolten välillä oli ollut aiemminkin riitaa, ja koska nainenkin oli ollut vihanpidossa aktiivinen osapuoli, miehen tuomiota kohtuullistettiin.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Editan verkkopalvelua Edilexiä.