Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Koripalloteline kaatui, kiinteistön omistajalle sakot kuolemantuottamuksesta

Painava koripalloteline kaatui jalankulkijan päälle Vaasassa. Hovioikeus tuomitsi kiinteistöyhtiön vastuuhenkilöt päiväsakkoihin kuolemantuottamuksesta.

Tapahtumien kulku

Koripallokenttä oli Vaasan Olympiakorttelin kiinteistöyhtiöiden yhteiskäytössä. Se oli tarkoitettu asukkaiden käyttöön, ja lähialueiden lapset ja nuoret oleskelivat siellä paljon. Osa korttelissa asuvista myös pelasi koripalloa.

Kerrostalon pihalla oli rikkinäinen, 174 kiloa painanut koripalloteline, joka oli nostettu pystyyn. Telineessä ei ollut vaadittavia vastapainoja.

Kun ohikulkenut nuori mies hyppäsi roikkumaan korirenkaaseen, teline kaatui hänen päälleen. Mies kuoli saamiinsa vammoihin samana päivänä.

Hovioikeus totesi, että nuorten käyttämälle kentälle pystytetyn koripallotelineen tulee pysyä tukevasti pystyssä, mikäli joku hyppää pelaajan tavoin ja ottaa kiinni korirenkaasta. Koripallopeliin kuuluu niin sanottu donkkaus, jossa pelaaja voi hypätessään ottaa kiinni korirenkaasta.

Poliisin tekemän mittauksen mukaan ilman vastapainoja pystytetty teline kaatui, kun korirenkaan etureunasta veti esimerkiksi suoraan alaspäin runsaan 30 kilon voimalla. Kyseinen koripalloteline on siis kaatunut helposti, kun ohikulkija on vetänyt korirenkaasta alaspäin.

Vastuut ja aiemmat tapahtumat

Koripallokenttää ylläpidettiin Vaasan opiskelija-asuntosäätiön omistaman kiinteistöyhtiön ja huoltoyhtiön välisellä kiinteistönhoitosopimuksella. Huoltoyhtiö vastasi koripallokentän hoidosta.

Koripallokentän siirrettävät koripallotelineet olivat usein ilkivallan kohteena. Korirengas ja -sukka oli rikottu monta kertaa ja vastapainoja oli siirrelty pois telineistä.

Koripallotelineen alkuperäiset vastapainot olivat hävinneet useita vuosia aikaisemmin. Ne oli korvattu painavilla luonnonkivillä. Käytännössä huoltomiehet huolehtivat siitä, että puuttuvat vastapainot siirrettiin takaisin paikoilleen.

Kyseisen koripallotelineen vastapainot hävisivät talvella 2009–2010. Huoltomies ilmoitti opiskelija-asuntosäätiön vastuuhenkilöille, että teline makasi kaatuneena maassa. Keskustelujen jälkeen osapuolet sopivat, että teline jätetään vielä maahan odottamaan poiskuljetusta, koska huoltoyhtiöllä oli kiireitä.

Vuoden 2010 vapun tienoilla tuntemattomat ihmiset nostivat telineen pystyyn ilmeisesti pelatakseen kentällä.

3. toukokuuta ohikulkenut 18-vuotias mies otti vauhtia ja hyppäsi ylös tarttuen kiinni koripallorenkaasta sillä seurauksella, että teline kaatui. Hänen päänsä iskeytyi asfalttiin ja koripallotelineen taustalevy osui hänen otsaansa niin, että hän kuoli myöhemmin vammoihinsa. Hän oli 1,2 promillen humalassa.

Oikeudellinen arvio

Aiheuttivatko kiinteistön omistaneen säätiön toimitusjohtaja, säätiön kiinteistöpäällikkö ja kiinteistöhuollon työntekijä nuoren miehen kuoleman törkeällä huolimattomuudella, kun he jättivät koripallotelineen niille sijoilleen makaamaan ja laiminlöivät sen poisviemisen?

Kun on olemassa selvä riski, että suuri koripalloteline kaatuu, on myös riski vakavasta vammautumisesta ja kuolemasta, hovioikeus sanoo. Tällöin kiinteistön omistajalla on korostunut velvollisuus huolehtia, että kiinteistöllä liikkuvat eivät joudu alttiiksi näille vaaroille.

“Kiinteistön omistajalla on parhaat edellytykset arvioida kiinteistön ja sen eri rakenteiden turvallisuutta sekä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin kiinteistöllä liikkuvien henkilöiden terveyttä ja turvallisuutta vaarantavien epäkohtien poistamiseksi”, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.

Oikeuden mielestä omistajan pitää ottaa huomioon myös “epätavalliset, mutta kuitenkin ennalta-arvattavat toimintatavat”, joihin ihmiset saattavat riskipaikassa ryhtyä. Kiinteistön omistajan tulee selvittää ja arvioida kiinteistön eri rakenteisiin liittyviä riskejä.

Kun arvioidaan, onko huolimattomuus törkeää, otetaan huomioon muun muassa rikotun huolellisuusvelvollisuuden merkittävyys, menettelyn vaarallisuus ja riskinoton tietoisuus.

Tuomio

Hovioikeuden mielestä säätiön toimitusjohtaja, kiinteistöpäällikkö ja huoltomies eivät “noudattaneet sitä huolellisuutta kiinteistön huollon ja ylläpidon turvallisuuden suhteen, jota heiltä oli voitu edellyttää”.

Heidän on asemiensa ja tehtäviensä puolesta täytynyt olla selvillä koripallotelineen rakenteesta ja muun muassa siitä, että teline ei pysy turvallisesti pystyssä ilman asianmukaisia vastapainoja. Heidän on hovioikeuden mielestä pitänyt myös ymmärtää, että joku voi nostaa telineen pystyyn pelatakseen kentällä keväisenä päivänä.

Käräjäoikeus oli aiemmin päättänyt, että vastuuhenkilöillä ei ollut syytä epäillä jonkun nostavan pystyyn maassa maannutta telinettä.

Alkuperäisessä syyttäjän rangaistusvaatimuksessa esitettiin, että vastuuhenkilöt tuomittaisiin miehen kuoleman aiheuttamisesta. Hovioikeuden mielestä kyse ei ollut kuitenkaan törkeästä huolimattomuudesta, joten 30 päiväsakkoa riitti heille rangaistukseksi kuolemantuottamuksesta.