Suomen paras taloyhtiö 2020 -finaalissa Turulla vahva edustus

Kirjoittanut Piia Kunnas 9.11.2020
Suomen paras taloyhtiö 2020 -kilpailun finalistit on valittu

Suomen paras taloyhtiö -kilpailun finaaliin valittiin viisi taloyhtiötä, jotka ovat tehneet toiminnassaan vastuullisia valintoja. Finalisteista kolme on tänä vuonna Turusta.

Suomen paras taloyhtiö 2020 -kilpailun teemana on vastuullisuus. Etsimme tänä vuonna erityisesti yhtiötä, jossa vastuullisuus näkyy päätöksissä ja käytännön toiminnassa. Vastuullisuus voi liittyä ympäristöasioihin, taloudelliseen vastuullisuuteen tai sosiaaliseen vastuuseen.

Finaaliin on valittu viisi yhtiötä, jotka esittelemme alla lyhyesti.

Suomen paras taloyhtiö 2020 -voittajan valitsee raati, johon kuuluvat Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä, taloyhtiöiden energiaremontteja tutkinut Aalto-yliopiston professori Sampsa Hyysalo ja markkinointijohtaja Kaika Tenovuo Lassila & Tikanojalta.

Voittaja julkistetaan Suomen suurimmassa taloyhtiöasumisen tapahtumassa, Kotitalon Asumisen uusi aika -virtuaalitapahtumassa 1. joulukuuta Helsingissä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan kaikille avoimeen ja maksuttomaan tapahtumaan tästä linkistä.

As Oy Minerva Bost Ab, Turku

As Oy Minerva Bost Ab on historiallisesti merkittävä, suojeltu rakennus, joka on saanut uuden, modernin kakkosrakennuksen.

Rakennusoikeuden myynnillä saatiin varat vanhan talon perusteelliseen julkisivu-, parveke- ja ikkunoiden entisöintikorjaukseen sekä pystyttiin maksamaan myös vanhoja velkoja ja saamaan A-talolle autopaikkoja.

Esteettömyyttä on parannettu muun muassa kulkuväylien osalta ja suunnitelma kolmen portaan hissien jälkiasentamisesta on tehty.

Isännöitsijällä ja hallituksella on myös tieto osakkaiden ja asukkaiden ikärakenteesta. Yksin elävien tai sairauksien vuoksi apua tarvitsevien asukkaiden mahdollinen lähipiiri kartoitetaan, jotta heihin saadaan tarvittaessa yhteys.

Suomen paras taloyhtiö 2020 -finalisti Turusta
Kuvassa hallituksen puheenjohtaja Matti Jalava (vas.), hallituksen varajäsen Katja Lehmussaari sekä hallituksen jäsenet Tiina Vainio ja Jukka Reunanen.

As Oy Puosunkansi, Espoo

Vuonna 1975 valmistuneessa espoolaisessa yhtiössä on tehty viimeiset kymmenen vuotta pitkäjänteistä työtä yhtiön saattamiseksi nykypäivän vaatimuksia vastaavalle tasolle niin talotekniikaltaan kuin viihtyvyydeltäänkin.

Tämä on vaatinut paljon työtä: julkisivuremontin, piha-alueen uudistuksen, hissien jälkiasennuksen, linjasaneerauksen, maalämpöön siirtymisen sekä oman aurinkovoimalan rakentamisen.

Taloyhtiötä on hoidettu vastuullisesti, ja hallituksen aktiivinen tiedotustoiminta sekä asukkaille järjestettävät koulutukset ja tapahtumat takaavat hyvän ja yhteisöllisen ilmapiirin.

Kaikissa projekteissa on panostettu myös erityisen paljon yhteisten tilojen viihtyvyyteen, kuten grilli- ja leikkialueeseen, saunaosastoon, pesulaan ja varastotiloihin.

Paras taloyhtiö -finalisti Espoosta
Kuvassa isännöitsijä Tiina Lindholm, hallituksen jäsen Elina Nykvist, puheenjohtaja Mauno Ilola sekä hallituksen jäsenet Vesa Weckman ja Kaj Johansson.

Asunto Oy Satakielenpuisto, Turku

Linjasaneerauksen yhteydessä tämän turkulaisen taloyhtiön kolme kaukolämpöliittymää irtisanottiin ja yhtiön lämpö tuotetaan jatkossa maalämmöllä. Samassa yhteydessä asennetaan kahdelle pysäköintialueelle sähköautojen latausasemat.

Panostus tulee tulevaisuudessa tuomaan tuntuvat säästöt taloyhtiölle. Samalla hiilidioksidipäästöt vähenevät vuodessa 128 keskikokoisen henkilöauton päästöjen verran.

Jokaiseen asuntoon asennetaan vesimittarit, kun aiemmin vesi kuului hoitovastikkeeseen. Myös sähkön osalta siirrytään huoneistokohtaiseen mittaukseen, ja asukkaat maksavat jatkossa sähköstään kulutuksen mukaan.

Taloyhtiössä on vielä “vanhan ajan talonmies” asukkaiden tukena ja turvana. Yhtiöön kuuluu kymmenen pistetaloa, kaksi rivitaloa ja liikerakennus.

Paras taloyhtiö 2020 -finalisti Turusta
Kuvassa linjasaneerausurakan vastaava mestari Samuel Kalm Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:stä (vas.), isännöitsijä Mika Varpula Realia Isännöinnistä, talonmies Jouko Nurmi ja hallituksen jäsenet Björn Röberg ja Anni Vähäkylä.

As. Oy Helsingin Pronssikallio

Tässä helsinkiläisessä taloyhtiössä kartoitetaan jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä teknologioita. Yhtiössä on maalämpö ja maaviilennys, osittainen lämmön talteenotto, led-valaistus ja laaja jätteiden lajittelu sekä kierrätys.

Hiljattain päätettiin, että autohalliin asennetaan sähköautolatausinfra ja samalla ensimmäiset latausasemat. Yhtiökokouksessa on päätetty myös aurinkosähkön hyödyntämisestä.

Taloyhtiössä huomioidaan osakkaiden aloitteet ja yhteydenotot ja järjestetään pikkujouluja, turvallisuuskoulutusta sekä talkoita.

Osakkaat jonottavat isompia asuntoja ja ulkopuolelta ollaan halukkaita ostamaan asunto tästä taloyhtiöstä. Asukkaat viihtyvät taloyhtiössä pitkään, ja vaihtuvuus on hyvin pientä.

Suomen paras taloyhtiö 2020 -finalisti Helsingistä
Kuvassa hallituksen jäsenet Heikki Taskinen (vas.), Anu Rautkari ja Matti Kupari.

Asunto-osakeyhtiö Sairashuoneenkatu 14, Turku

Tässä turkulaisessa taloyhtiössä on kiinnitetty huomiota toimivaan kierrätysjärjestelmään. Tyhjennysvälit ovat sopivat, pääsy jätepisteelle on tehty esteettömäksi ja alue on valaistu hyvin. Näin kierrättäminen on turvallista ja helppoa myös pimeinä vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Lämmitysmuotona on Turku Energian kaukolämpö, koska se on jo lähes kokonaan uusiutuvilla muodoilla tuotettua. Linjasaneerauksen yhteydessä tehdään ratkaisuja energiansäästöasioissa isommassa mittakaavassa.

Taloyhtiössä on omatoimikirjasto, ja “uutislehdessä” annetaan vinkkejä jäteasioihin ja energiankulutukseen. Pesutallissa on hyvä ja ympäristöystävällinen mahdollisuus pestä ja korjailla autoa ja muita kulkuvälineitä.

Vastuun ottaminen omasta asumisympäristöstä sujuu erinomaisesti taloyhtiön arjessa ja muun päätöksenteon osana. Selkeä hyöty näkyy myös rahallisella puolella.

Yhtiön veden-, sähkön- ja lämmönkulutus laski huomattavasti vuonna 2019. Hallituksessa käydään myös jatkuvaa keskustelua osakkaiden maksukyvyn turvaamisesta.

Suomen paras taloyhtiö -finalisti Turusta
Kuvassa hallituksen puheenjohtaja Mika Artesola. Kuva on vuodelta 2015. Kuvaaja: Suvi Elo.

Lisää aiheesta:

Avointa viestintää ja energiaremontteja – parasta taloyhtiötä etsivät tuomarit kertovat, mitä vastuullisuus on heille

Suomen paras taloyhtiö 2019 hyödynsi palkintorahaa pihakeinuun

Piia Kunnas

Kirjoittaja: Piia Kunnas

Isännöintiliiton tuottajana autan Kotitalo-median lukijoita saamaan tietoa ja inspiroitumaan erilaisista taloyhtiöasumisen aiheista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Kunnas →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Taloyhtiön johtaminen