Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Voiko taloyhtiön pihalle laittaa trampoliinin?

Jos taloyhtiö antaa luvan pihan trampoliinille, taloyhtiö ottaa vastuun trampoliinin kunnosta ja käytön ohjeistamisesta.

Taloyhtiö kiinteistönomistajana vastaa siitä, että lasten on turvallista leikkiä taloyhtiön pihalla ja leikkipaikalla. Taloyhtiön pihaa on juridisessa mielessä niin yhtiön iso yhteinen piha-alue kuin myös rivitaloasuntojen pikkupihat, ellei niitä ole poikkeuksellisesti yhtiöjärjestyksellä jaettu osakkaiden hallitsemaksi tilaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että osakas joutuu kysymään taloyhtiöltä luvan trampoliinin sijoittamiseen, aikoipa laittaa sen sitten pikkupihalleen (jonne se harvoin edes mahtuu) tai tyypillisemmin yhtiön isolle pihalle. Luvan antamisella taloyhtiö ottaa jatkossa vastuun trampoliinin kunnosta huolehtimisesta ja käytön ohjeistamisesta − ja jos joku loukkaa itsensä, vahingonkärsijä lähtee helposti vaatimaan vahingonkorvausta taloyhtiöltä.

Lopputulos mahdollisissa vastuukysymyksessä voi hyvinkin olla, että turvallisuudesta on huolehdittu asianmukaisesti, mikä tarkoittaa esimerkiksi, että laite on kunnossa ja huollettu ja sen käytöstä on ohjeistettu asianmukaisesti. Tästä huolimatta turhaa jälkipuintia syntyy helposti.

Taloyhtiö ja osakas voivat luvan saamisen yhteydessä tehdä sopimuksen siitä, että osakas sitoutuu huolehtimaan siitä, että pomppiminen on turvallista ja että osakas korvaa taloyhtiölle mahdolliset vahingonkorvaukset, jotka taloyhtiö mahdollisesti joutuu jollekin kolmannelle maksamaan.

Jaana Sallmén, VT, lakiasiantuntija, Isännöintiliitto