Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Voiko taloyhtiön pihalle laittaa trampoliinin?

Jos taloyhtiö antaa luvan pihan trampoliinille, taloyhtiö ottaa vastuun trampoliinin kunnosta ja käytön ohjeistamisesta.

Taloyhtiö kiinteistönomistajana vastaa siitä, että lasten on turvallista leikkiä taloyhtiön pihalla ja leikkipaikalla. Taloyhtiön pihaa on juridisessa mielessä niin yhtiön iso yhteinen piha-alue kuin myös rivitaloasuntojen pikkupihat, ellei niitä ole poikkeuksellisesti yhtiöjärjestyksellä jaettu osakkaiden hallitsemaksi tilaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että osakas joutuu kysymään taloyhtiöltä luvan trampoliinin sijoittamiseen, aikoipa hän laittaa sen pikkupihalleen (jonne se harvoin edes mahtuu) tai tyypillisemmin yhtiön isolle pihalle. Jos taloyhtiö antaa luvan, ottaa se jatkossa vastuun trampoliinin kunnosta huolehtimisesta ja käytön ohjeistamisesta. Jos joku loukkaa itsensä, vahingonkärsijä vaatii helposti vahingonkorvausta taloyhtiöltä.

Lopputulos mahdollisissa vastuukysymyksessä voi hyvinkin olla, että turvallisuudesta on huolehdittu asianmukaisesti, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laite on kunnossa ja huollettu ja sen käytöstä on ohjeistettu asianmukaisesti. Tästä huolimatta turhaa jälkipuintia syntyy usein.

Taloyhtiö ja osakas voivat luvan saamisen yhteydessä tehdä sopimuksen, jossa osakas sitoutuu huolehtimaan siitä, että pomppiminen on turvallista ja että osakas korvaa taloyhtiölle mahdolliset vahingonkorvaukset, jotka taloyhtiö joutuu maksamaan mahdollisesti jollekin kolmannelle osapuolelle.

Jaana Sallmén, VT, lakiasiantuntija, Isännöintiliitto