Miten taloyhtiön leikkipaikka pidetään turvallisena?

12.6.2019
Taloyhtiön leikkipaikkaa ei saa päästää rapistumaan. Ratkaisu on asiantuntijan säännöllinen tarkistus. Kuvitus: Outi Kainiemi

Taloyhtiön leikkipaikka on hallituksen vastuulla eikä sitä saa päästää rapistumaan. Ratkaisu on asiantuntijan säännöllinen tarkastus.

Taloyhtiön pihalla seisova liukumäki näyttää kulahtaneelta ja keinut seisovat kivikovaksi jämähtäneen hiekan päällä. Pitäisikö asialle tehdä jotain?

Laissa ei suoraan määritellä sitä, kuinka usein taloyhtiön leikkipaikka pitäisi tarkastaa. Aarre Isännöinti Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Havia suosittelee, että asiantuntija tarkastaisi leikkipaikan 2−4 vuoden välein. Sen lisäksi leikkipaikan kuntoa on hyvä valvoa silmämääräisesti.

− Leikkipaikan kunnon silmämääräinen seuranta kannattaa kirjata kiinteistönhuollon sopimukseen. Silti on syytä teettää kuntoarvio asiantuntijalla muutaman vuoden välein. Raportti toimii samalla näyttönä siitä, että hallitus on kantanut vastuunsa, Havia sanoo.

Tyypillisimmät ongelmat vaihtelevat leikkipaikan iän mukaan. Vanhoissa leikkipaikoissa keinujen kiinnitysketjuista saattaa puuttua muovisuojat tai maasta turvahiekka.

− Uudemmissakin leikkipaikoissa puuosista saattaa irrota tikkuja. Niitä pitäisi huoltaa säännöllisesti. Myös keinuhevosten muoviosat hapristuvat auringossa. Maan routiminen saattaa aiheuttaa ongelmia leikkitelineiden rakenteisiin.

Lue lisää: Taloyhtiön leikkipaikan täytyy olla turvallinen

Jos taloyhtiö haluaa luopua leikkipaikasta, asiasta päätetään yhtiökokouksessa. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko asemakaavassa taloyhtiön alueelle merkitty leikkipaikka. Tällöin pelkkä yhtiökokouksen päätös ei riitä, vaan tarvitaan kaavamuutos.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huolto Piha Vastuu