Koronarajoitukset vaikuttavat yhtiökokouksiin – Miten yhtiökokous perutaan ja siirretään?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 23.11.2020

Isännöintiliitto muistuttaa, että koronarajoituksiin kuuluvat kokoontumisrajoitukset koskevat myös taloyhtiöitä. Monessa yhtiössä on nyt edessä yhtiökokouksen peruminen ja siirtäminen.

Pääkaupunkiseudulle määrättiin viime viikolla lisää koronarajoitteita. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli 20 hengen tilaisuudet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella 13.12. asti. Myös yhtiökokoukset kuuluvat näihin tilaisuuksiin, muistuttaa Isännöintiliitto.

Kokous on peruttava ja siirrettävä, jos yhtiökokouskutsussa ei ole mainintaa etäosallistumisen mahdollisuudesta teknisen välineen tai postin avulla ja kokoukseen voi osakkaiden lukumäärän perusteella tulla yli 20 ihmistä. Teknisiä välineitä ovat esimerkiksi erilaiset etäkokoussovellukset.

− Jos kutsut on lähetetty ilman mainintaa etäosallistumisesta, kokous pitää perua ja siirtää siten, että uudessa kutsussa mainitaan osallistumismahdollisuus etäyhteyksillä, neuvoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius.

Miten yhtiökokous perutaan? 

Laissa ei ole säännöksiä siitä, miten yhtiökokousten siirrosta pitää ilmoittaa tai jo kutsuttu kokous perutaan. Isännöintiliiton mukaan asiaa on tulkittu niin, että kokouskutsu voidaan perua aina yhtiökokouksen avaamishetkeen asti.

Kokouksen perumisesta päättää taloyhtiön hallitus.

Jos kokouskutsut on jo lähetetty, kannattaa jokaiselle osakkaalle ilmoittaa kirjallisesti kokouksen perumisesta ja siitä, että uusi kokouskutsu lähetetään, kun hallitus on päättänyt uuden yhtiökokouksen ajankohdan. Uuden kutsun osalta noudatetaan lain ja yhtiöjärjestyksen määräyksiä.  

Myös kokouspaikalle on hyvä jättää kirjallinen ilmoitus siitä, että kokous on peruttu ja siirretty myöhempään ajankohtaan koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia.

Kevät on kiireisintä yhtiökokousaikaa, mutta päätöksiä tehdään syksylläkin

Isännöintiliiton arvion mukaan syksyllä pidetään noin 10−15 prosenttia kaikista taloyhtiöiden yhtiökokouksista.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous pitää järjestää kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättyessä. Koska useimmissa taloyhtiöissä tilikausi on kalenterivuosi, on kevät perinteisesti kiireisintä yhtiökokousaikaa.

Myös keväällä pohdittiin, miten yhtiökokous perutaan tai siirretään. Lopulta korona lykkäsi kokouksia siinä määrin, että niiden takarajaa siirrettiin määräaikaisella lakimuutoksella. Syksyn yhtiökokouksille vastaavaa lakimuutosta ei ole voimassa, vaan ne täytyy pitää yhtiöjärjestyksen määräämään ajankohtaan mennessä. 

− Tyypillisesti syysyhtiökokouksia pidetään marras-joulukuun aikana, jos yhtiössä pidetään tilikauden aikana useampia varsinaisia yhtiökokouksia. Lisäksi joissain yhtiöissä saatetaan myös pitää ylimääräisiä yhtiökokouksia, jos tarvitaan päätös esimerkiksi isosta remontista, Lithenius sanoo. 

Isännöintiliitto on suositellut keväästä asti, että taloyhtiöissä hyödynnetään etäyhteyksiä ja varmistetaan niiden avulla osallistumisen turvallisuus.

Lue lisää: Etäyhtiökokous vaati opettelua, mutta onnistui hyvin: ”Näin voimme saada jokaisen äänen kuuluviin”

Lue myös: Näin korona vaikuttaa arkeen taloyhtiössä − päivittyvä artikkeli vastaa kysymyksiin

Aiheesta muualla:

Isännöintiliitto on koonnut paljon ohjeita koronan varalta muun muassa etäyhteyksien käytöstä. Avoimia ohjeita (sivun alaosassa) voi hyödyntää kuka tahansa. 

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korona Yhtiökokous