Koronarajoitukset vaikuttavat jälleen yhtiökokouksiin – etäyhteyksiä suositellaan

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 25.2.2021
Koronarajoitukset vaikuttavat kevään yhtiökokouksiin, jotka kannattaa nyt pitää etäyhteyksien avulla.

Korona vaikuttaa tänäkin keväänä taloyhtiöiden yhtiökokouksiin. Isoon osaan Suomea määrättiin kokoontumisrajoituksia, jotka kieltävät yli kuuden henkilön kokoontumisen. Yhtiökokouksissa kannattaa edelleen suosia etäyhteyksiä.

Kiristyvät koronarajoitukset vaikuttavat myös kevään yhtiökokouksiin ympäri Suomea. Monella alueella on kielletty yli kuuden henkilön kokoontuminen.

– Etäyhteyksiä kannattaa edelleen hyödyntää laajasti taloyhtiöiden kokouksissa. Yhtiökokous on osakkaan tärkein vaikuttamiskanava, mutta se ei saa riskeerata kenenkään terveyttä, lakiasiantuntija Laura Lithenius Isännöintiliitosta painottaa tiedotteessa.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat suositelleen etäyhteyksien käyttöä koronaepidemian aikana. Moni taloyhtiö on ottanut suuria harppauksia ja uusia kokoustamisen tapoja on kokeiltu rohkeasti.

Lue lisää: Etäyhtiökokous vaati opettelua, mutta onnistui hyvin: ”Näin voimme saada jokaisen äänen kuuluviin”

Etäkokoustyökalut ovat kehittyneet

Laura Lithenius rohkaisee Isännöintiliiton tiedotteessa myös niitä taloyhtiöiden hallituksia, joita etäyhteydet vielä mietityttävät:

– Vuoden aikana on opittu paljon ja jopa kehitetty uusia etäkokoussovelluksia juuri taloyhtiöitä varten. Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat laatineet taloyhtiötoimijoille kattavasti ohjeita. Esimerkiksi Isännöintiliiton verkkosivuilta löytyy paljon kaikille avoimia ohjeita, joita kannattaa hyödyntää.

Tavallisesti yhtiökokous täytyy pitää kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Useimmissa taloyhtiöissä tilikausi on kalenterivuosi. Viime vuonna yhtiökokousten takarajaa siirrettiin väliaikaisella lailla.

Tälle vuodelle vastaavaa lykkäysmahdollisuutta ei ole näköpiirissä. Kiinteistöliitto on vaatinut, että kokousten lykkääminen olisi mahdollista myös tänä vuonna.

Lue myös: Koronarajoitukset vaikuttavat yhtiökokouksiin – Miten yhtiökokous perutaan ja siirretään?

Tarkista oman alueesi koronarajoitukset

Taloyhtiöissä kannattaa seurata oman alueen tiedotusta ja rajoituksia. Tietoa löytyy esimerkiksi Aluehallintoviraston sivuilta.

Uusien koronarajoitusten myötä yli kuuden henkilön kokoontumiset kielletään ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Vaasassa, Ahvenmaalla ja Lapissa.

Kuuden henkilön kokoontumisrajoitusta suositellaan myös Itä-Savoon, Etelä-Karjalaan, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen, Päijät-Hämeeseen, Länsi-Pohjaan, Pohjois-Pohjanmaalle, Etelä-Pohjanmaalle ja Kymenlaaksoon.

Leviämis- ja kiihtymisalueilla toteutetaan myös kolmen viikon sulkutila 8.–28.3. Uusimmista rajoitustoimista lisää valtioneuvoston sivuilla.

Leviämis- ja kiihtymisalueet näkee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuille kootusta kartasta.

Lue lisää: Näin korona vaikuttaa arkeen taloyhtiössä − päivittyvä artikkeli vastaa kysymyksiin

Aiheesta muualla:

Kiinteistöliitto: Oikeusministeriö ei ehdota yhtiökokousten pitoon joustoa 2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronasivut

Aluehallintoviraston koronasivut

Isännöintiliiton koronasivut

Kiinteistöliiton koronasivut

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korona Yhtiökokous