Kilpailuta vakuutukset putkiremontin jälkeen

Kirjoittanut Pirjo Kupila 15.2.2019
Taloyhtiöllä kannattaa olla hyvä kiinteistövakuutus. Kilpailutus kannattaa, mutta silloinkin ajankohdalla on väliä.

Putkiremontin jälkeen kiinteistövakuutuksen hinta alenee usein kymmeniä prosentteja, parhaimmillaan jopa yli viisikymmentä prosenttia.

Vakuutukset on syytä kilpailuttaa, jos on tarve saada parempi vakuutusturva taloyhtiölle tai oikaista esimerkiksi virheellinen palonkestoluokka, joka on johtanut talon yli- tai alivakuuttamiseen, Finib Oy:n vakuutusmeklari ja vahinkoasiantuntija Ilkka Larmio sanoo. Vakuutuksia ei kuitenkaan kannata kilpailuttaa muutamaa vuotta ennen putkiremonttia.

– Jos taloyhtiö ylipäänsä saa silloin vakuutustarjouksen jostain, se on kallis ja omavastuu on korkea, muistuttaa vahinkopäällikkö Jani Korhonen Colemont Finland Oy:stä.

Taloyhtiön muu korjausrakentaminen, kuten julkisivu- ja parvekeremontti, ei yleensä edellytä vakuutusturvan uudelleenarviointia. Se ei myöskään alenna vakuutuksen hintaa.

Parempaa vakuutusturvaa

Korhosen ja Larmion mielestä taloyhtiöiden hallitukset painottavat vakuutusten valinnassa liikaa hintaa kokonaisuuden kustannuksella, vaikka vakuutusmaksun osuus taloyhtiön budjetista on marginaalinen.

Hinta on myös yleisin syy kilpailuttaa taloyhtiöiden vakuutuksia. Tilastokeskuksen mukaan vakuutusten osuus kerrostaloyhtiöiden hoitokuluista oli viime vuonna keskimäärin kaksi ja rivitaloyhtiöiden hoitokuluista noin viisi prosenttia.

Larmio muistuttaa, että vakuutukset ovat tärkeä osa taloyhtiön riskienhallintaa.

– Vakuutuksilla taloyhtiö hakee taloudellista turvaa yllättävien ja isojen vahinkojen varalta. Jos vakuutusturva on puutteellinen, taloyhtiö joutuu hoitamaan vahinkoja pankkilainalla.

Entistä kattavampia vakuutuksia

Vakuutusmeklarit ovat jo pitkään lobanneet vakuutusyhtiöitä kattavamman vakuutusturvan puolesta, mistä taloyhtiöt olisivat valmiita myös maksamaan. Viime vuosina vakuutusyhtiöt ovat viimein sisäistäneet tämän viestin ja ryhtyneet myöntämään taloyhtiöille all risk (täysturva) -vakuutuksia. Ne korvaavat kaikki äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, joita ei ole erikseen rajattu pois vakuutusehdoissa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Vakuutukset