Katon tarkastus olisi hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa

Kirjoittanut Meri Siippainen 31.8.2021
Ammattilainen pesee rivitalon kattoa. Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Taloyhtiön ei kannata ottaa vastuuta siitä, että laittaa asukkaan keikkumaan nojatikkailla räystäälle.

Rivitalon katto pitäisi tarkistuttaa ja huollattaa ammattilaisilla säännöllisesti.

− Suomen vaihtelevat sääolosuhteet rasittavat kattoa, ja katon rakenteet, pintamateriaalit sekä esimerkiksi läheinen puusto vaikuttavat huollon tarpeeseen. Ammattilaisen olisi hyvä tarkistaa katto yhdestä neljään kertaan vuodessa, jottei esimerkiksi kosteusvaurioita pääse syntymään, sanoo markkinointijohtaja Jouni Ahvenvaara Kattotutkalta.

Jos katon huolto on laiminlyöty, vakuutukset eivät korvaa katosta johtuneita vahinkoja ja kattopinnoitteiden takuut lakkaavat olemasta voimassa. 

Tarkastuksessa ammattilaiset havainnoivat myös vaaratekijöitä: Ovatko pellit ja tiilet kiinni niin, ettei mitään ole vaarassa pudota alas? Ovatko turvaköysien kiinnityspisteet kunnossa lumenpudottajia varten?

Tapaturmia voi sattua matalallakin katolla

 Jos osakas kiipeää poistamaan lehtiä katolta ja sattuu tapaturma, syyttävä sormi osoittaa usein taloyhtiöön.

− Vakavia tapaturmia voi sattua muutamasta metristäkin. Rivitalon katolla kiipeilevä asukas ei välttämättä koe luontaista pelkoa, jolloin turvavarusteitakaan ei tule käytettyä, Ahvenvaara toteaa.

Paras ratkaisu on estää asukkailta katolle kiipeäminen ja tilata tarkastus ja tarvittavat toimenpiteet ammattilaisilta. Katot pitäisi huoltaa vähintään syksyisin, ennen lumen ja jään tuloa.

− Ei osakkaankaan kannata silti keinutuoliin jäädä, sillä kallein tapa havaita kattovuoto on huomata se olohuoneen katosta, Ahvenvaara sanoo.

Osakkaat voivat esimerkiksi kiertää kiinteistöä ja varmistaa maan tasalta, että sadevedet ohjautuvat oikein.

Lue myös: Taloyhtiön katolle pitää olla turvallista kiivetä

Lue myös: Tarkista katon kunto vuosittain

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Katto Vakuutukset Varautuminen