Tulipalo tuhosi toisen taloista, sitten iski korona – näin vaasalaistaloyhtiö selvisi vuodesta

Kirjoittanut Matti Tuovinen 2.9.2021
Tulipalo lähti kulmahuoneiston alimmalta parvekkeelta ja levisi lopulta kattoa pitkin koko taloon. Kuva: Stina Söder

Tulipalo ja korona asettivat vaasalaistaloyhtiölle haasteen, josta selviytyminen vaati tiukkaa työtä. Tilaajille

Asunto Oy Vaasan Kuningattarenpolku 3:n hallituksen puheenjohtaja Stina Söder muistaa hyvin lokakuisen torstain vuonna 2019. Taloyhtiössä oli syttynyt tulipalo.

– Kun näin liekkien etenevän ja oman kotini jäävän palon alle, ajattelin, että ”jahah: tässäkö tämä oli, eipä tarvitse tehdä joulusiivousta”. On hassua, miten ihminen suojelee itseään huumorilla järkyttävissä tilanteissa, Söder sanoo.

Tuli oli tarttunut kolmikerroksisen rakennuksen seinään alimman kerroksen päätyasunnon kuistilta. Sieltä liekit nousivat kerros kerrokselta tuhoten päätyasunnot. Katolle yllettyään palo levisi talon mittaiseksi.

Söder muistaa, ettei asukkaiden keskuudessa syntynyt paniikkia, vaan he kokoontuivat rauhallisesti pihalle. Palomiehet kiersivät asunnot ja varmistivat, ettei kukaan jää loukkuun.

Tuolloinen isännöitsijä, Realian Mari Stagnäs, saapui paikalle nopeasti ja alkoi organisoida asioita pelastuslaitoksen ohella.

– Printtasin toimistolla mukaani osakas- ja asukasluettelon. Soitin vakuutusmeklarille, että tehkää vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle. Paikan päältä ryhdyin soittelemaan asukkaille listan mukaisesti. Se oli yhtä tohinaa siitä lähtien, hän kertoo.

SPR:n kriisiapu sai asukkaat suojaan läheiselle koululle. Illalla heidät vietiin markettiin, josta he saivat ostaa välttämättömät tarvikkeet SPR:n laskuun. Yösija järjestyi tarvitseville hotellista vakuutusmeklarin erillisen lisäturvavakuutuksen kustantamana.

Isännöitsijä Kaisa Lokasaari (oik.) tuli entisen isännöitsijän Stina Söderin aisapariksi tulipalon aikaan ja on nyt taloyhtiön vastuuisännöitsijä.
Isännöitsijä Kaisa Lokasaari (oik.) tuli entisen isännöitsijän aisapariksi tulipalon aikaan ja on nyt taloyhtiön vastuuisännöitsijä. Kuvassa hänen kanssaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Stina Söder. Taustalla kohde remontin jälkeen. Kuva: Mikko Lehtimäki

Sijaisasumisen korvausaika toi hankkeelle aikaraamin

Sammutus jatkui läpi yön. Jo illalla oli selvää, että tuomiosta tulee tyly: vuonna 1987 valmistunut rakennus tuhoutuisi asumiskelvottomaan kuntoon.

Hallituksella ja isännöinnillä oli edessään monipolvinen haaste: asukkaita oli autettava ja talon korjaamisen mahdollisuus selvitettävä.

Oli myös toimittava nopeasti, koska useimmat vakuutukset eivät korvaa asukkaiden sijaisasumisen kuluja vuotta pidempään – ja vuosi on varsin lyhyt aika suunnitella ja toteuttaa kerrostalon saneeraus.

Vuodenvaihteen tienoilla taloyhtiö sai vakuutusyhtiöltä päätöksen, että talo korjataan ja korjaus maksetaan kiinteistövakuutuksesta. Vahinkojen laajuuden selvittyä isännöinti käynnisti korjaussuunnittelun projektinjohtajan johdolla.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Paloturvallisuus Turvallisuus Vakuutukset Viestintä