Kun roska-auto tai vaikkapa muuttokuljetus kolistelee asuintalon rakenteisiin, vahingot maksetaan ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Jos syypäätä ei tiedetä, taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa vauriot, jos vakuutus on kyllin kattava.
– Taloyhtiöillä on karkeasti kahdenlaisia kiinteistövakuutuksia. Suppea taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa vain erikseen kirjatut vahingot. Laajemmat korvaavat kaikki äkilliset ja ennalta-arvaamattomat vahingot, joita ei ole rajattu pois. Suosittelemme laajaa tuotetta, Howden Finlandin palvelujohtaja Jani Korhonen toteaa.
Taloyhtiöillä on karkeasti kahdenlaisia kiinteistövakuutuksia.
Jani Korhonen
Hänen mukaansa taloyhtiön kiinteistövakuutus kattaa yleensä hyvin ulkopuolisten tahojen aiheuttamia vaurioita. Ilkivallan, kellarimurtojen tai tuhopolton kaltaiset tapahtumat korvataan lähes aina. Osassa vakuutuksista töhryjen omavastuu on perusomavastuuta korkeampi.
Jos asukas havaitsee yhtiössään vaurioita tai ilkivallan merkkejä, kannattaa heti ilmoittaa isännöitsijälle. Jos tilanne on akuutti, eli esimerkiksi ulko-ovi on hajalla tai lisätuhojen riski on ilmeinen, soitetaan välittömästi huoltopäivystykseen.
Taloyhtiön kiinteistövakuutus on joko isännöitsijän tai hallituksen jäsenen vastuulla
Taloyhtiössä vakuutusasioita voi hoitaa joko isännöitsijä tai hallituksen jäsen. Haverin sattuessa tehdään vahinkoilmoitus. Mikäli sopimus on hankittu vakuutusmeklarin kautta, tämä hoitaa asian.
Vahinkoilmoituksen tulee olla tarkka. Jos vaurion syy on ilkivalta tai muu rikos, siitä tehdään rikosilmoitus ja lähetetään poliisilta saatava tutkintailmoitusjäljennös vakuutusyhtiöön. Vaurion korjaamisen jälkeen sinne toimitetaan myös korjauslasku. Yleensä prosessi on mutkaton.
Lue myös: Urakoitsijan konkurssi voi tulla taloyhtiölle kalliiksi