Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Voiko vastikeperusteista päättää hallituksessa?

Yhtiövastike koostuu taloyhtiön ylläpitoon käytettävästä hoitovastikkeesta sekä taloyhtiölainojen kattamiseen tarkoitetusta pääoma- eli rahoitusvastikkeesta. Yhtiövastikkeen perusteet ja se, kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksuajan, määrätään taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Yleensä yhtiöjärjestykseen on kirjattu, että vastikkeen määrästä päätetään yhteisesti yhtiökokouksessa ja taloyhtiön hallitus puolestaan päättää vastikkeen maksutavasta. Yhtiökokouksessa voidaan kuitenkin tehdä erillinen päätös, jolla valtuutetaan hallitus perimään ylimääräistä hoitovastiketta, jos se on tarpeen.

Ylimääräisen hoitovastikkeen perimisen syynä voivat olla esimerkiksi yllättävät ja suuret kiinteistönhoitokulut, kuten vaikka vesivahingon korjauskulut. Usein yhtiökokouksessa tehty valtuutus sallii ylimääräisen hoitovastikkeen perimisen yhden tai kahden kuukauden ajalta.

Ylimääräistä hoitovastiketta voidaan kerätä esimerkiksi tilikauden lopulla, jos huomataan, ettei käytössä olevilla varoilla saada katettua kaikkia taloyhtiön kuluja. Valtuutukselle on määritelty aina sen voimassaoloaika, joka voi olla esimerkiksi tilikausi.